BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm szépen, elnök úr. Tudják, nem csodálkozunk azon, hogy néhány nappal ezelőtt a kormány cirkuszügyi miniszteri biztost nevezett ki, mert amit itt a vasárnapi zárva tartással meg nagyon sok törvénnyel kapcsolatban művelnek, az már megkívánja, hogy cirkuszügyi államtitkára vagy miniszteri biztosa is legyen ennek a kormánynak.

Annyira komoly ez az egész, amit maguk művelnek ezzel a vasárnapi zárva tartással, hogy semmi másra nem szeretném felhívni a figyelmüket, csak arra, amit az elmúlt években önök nyilatkoztak ezzel a témával kapcsolatban.

Az első, amivel kezdeném, ez egy jegyzőkönyvi kivonat, az Országgyűlés Foglalkoztatási és munkaügyi bizottságának 2011. évi február 14-én, hétfőn, 9 óra 30 perckor megtartott üléséből idéznék. Harrach Péter KDNP-s képviselő úr előterjesztőként akkor ezeket mondta: „Tisztelt Bizottság! Úgy gondolom, hogy a törvényszövegek olvasása nem tartozik a különösebben kéjérzetet nyújtó cselekmények közé, most mégis azt tudom javasolni mindenkinek, hogy ha lesz 3 perce, akkor majd olvassa el ezt az előterjesztést, hiszen világosan kiderül abból a mindössze kétoldalas anyagból, hogy miről van szó.” Én annyit tudnék mondani a képviselő úrnak, hogy nagyon jó lett volna, ha a mai napon is itt tartózkodik az ülésteremben; nekünk sem olyan jó már itt tartózkodni és bohóckodni itt minden két hétben ezzel a törvénnyel kapcsolatban. A legutóbbi időben már harmadjára vagyunk itt, és különböző módosításokról vitázunk. Majd a képviselő úr így folytatta a bizottsági ülésen: „Ha megnézik a törvénytervezetet, azt kell látniuk, hogy ez egy liberális törvény, szó sincs arról, hogy például a szomszédunkban, Ausztriában gyakorolt törvényhez hasonlót vezessünk be, hanem inkább az európai országok közül a liberálisabb megoldásokat alkalmazókat próbáljuk utánozni.” Most felhívnánk a figyelmet, hogy a szomszédos országokban most akarják éppenséggel bevezetni a vasárnapi nyitva tartást.

Akkor szeretném utána folytatni ugyanezen bizottsági üléssel. Örülök, hogy Szatmáry Kristóf itt ül, mert az ő mondatait idézném, hogy akkor mi hangzott el, Harrach Péternek ezt válaszolta.

(18.40)

De ha már így itt vagyok, annyit hadd tegyek hozzá, hogy ennek a megoldásnak a Nemzetgazdasági Minisztérium örülne, hiszen kíván ezzel a kérdéssel érdemben foglalkozni, viszont azok a pontos háttérszámítások és azok a gazdasági elemzések, amelyek a vasárnapi munkavégzésnek ilyen irányú korlátozására vonatkoznának, ezek még nem állnak rendelkezésünkre.” Gondolom, hogy képviselő úr most is el tudná ezt mondani, ahogy 2011-ben is ez megtörtént, mert továbbra sem állnak rendelkezésre a kormánynak ezek a háttértanulmányok.

Utána folytatnám miniszterelnökük szavaival. 2011. V. hó 31-én ezt nyilatkozta Orbán Viktor. Orbán Viktor kedden a kormány egyéves évfordulója alkalmából tartott Gazdasági fordulat című konferencián hangsúlyozta: nagyon szeretné, ha Magyarországon heti ötnapi munkából meg lehetne élni, de nem lehet. „Amint meg lehet majd élni heti ötnapnyi munkából, akkor én is azok közé tartozom majd, akik támogatni fogják a vasárnapi zárva tartást. Addig azonban úgy érzem, erre nincs lehetőségünk.” Én úgy gondolom, hogy 2011 óta nem kellene hogy megváltoztassa Orbán Viktor ezen gondolatait vagy ezt a véleményét. Én úgy gondolom, hogy heti ötnapi munkából istenigazából most nem tudnak megélni a családok, sőt még azóta csak romlott a helyzet.

Akkor most folytatnám egy következő nyilatkozattal. A Mammut közzétett egy nyilatkozatot március 2-án, úgyhogy egészen friss a nyilatkozat. Eddig délelőtt 10-től este 9-ig tartottak nyitva a Mammut üzletei. A dolgozók most kapták kézhez az új nyitvatartási rendet, amit kérdésünkre a bevásárlóközpont marketingosztálya is megerősített. Ezek szerint március 15-től hétfőtől szerdáig reggel 9-től este 9-ig, csütörtöktől szombatig reggel 9-től este fél 10-ig lesznek nyitva a boltok a Mammutban. Ez pedig azt jelenti, hogy hétfőtől szerdáig összesen 3, csütörtöktől szombatig összesen 4,5 órával tovább tart majd nyitva, mint most, tehát ha teljesen nem is, részben behozza, amit a vasárnapi zárva tartással elveszített.

De ha itt szeretnék az igazságot és a teljes igazságot megjelentetni, akkor az egyik dolgozó, aki magát Tiborcnak nevezi, panaszt tett közzé, ezt nevezzük Tiborc panaszának, felolvasnám maguknak, hogy legyenek tisztában, hogy mik a következményei ennek a törvénynek. „Én itt dolgozom, és az eddigi 10 órától 21-es nyitva tartás most 9-től 21.30-ra módosult, tehát 12,5 órát kell dolgoznom, ami azt jelenti, hogy 8 órakor elindulok, és fél 11-re érek haza.” Mert ugyebár a kereskedelemben van még a boltok feltöltése is, nemcsak az, hogy bezárnak a kereskedelmi üzletek. „Ez minősíthetetlen. Én hét közben is szeretném ébren látni a családom, nem csak vasárnap, és nem is tudom, hogy a munka törvénykönyve szerint dolgozhatunk-e 12,5 órát egyhuzamban több napon keresztül. Kérem, hozzák nyilvánosságra ezt az embertelen dolgot.” Szóval, amikor maguk a családokra hivatkoznak, akkor pontosan a családokat fogják szétszakítani ezzel a törvénnyel.

Legutolsósorban, mielőtt Anitának átadnám a szót, 2014. december 12-én Orbán Viktor az alábbiakat mondta: „Mi arra törekszünk, hogy minél kevesebb ember kerüljön olyan helyzetbe, hogy kénytelen legyen vasárnap is dolgozni. Ha valaki vasárnap is dolgozni szeretne, és nem kényszer hatása alatt teszi, nem azért, hogy megtarthassa a munkahelyét, akkor ezt tiszteletben kell tartani.”

Nagyon szeretnénk, ha a kormánypárti képviselők ezekre a mondatokra mindig emlékezni tudnának, és ne felejtsék azt el, hogy az egyik nap ezt mondanak, a másik nap pedig egészen mást, ahogy éppen felébredtek, vagy éppen ahogy a gazdasági érdekkörük kívánja maguktól.

Úgyhogy én azt gondolom, hogy szükség van cirkuszügyi miniszteri biztosokra ebben a kormányban, mert az, amit önök itt művelnek törvényekkel kapcsolatban, már kész cirkusz. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage