HERINGES ANITA, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Igen, és akkor folytassuk a párbeszédet a lex Metro törvényről, ahogy sokan ma egyébként az utcán hívják ezt a törvényt.

A vasárnapi nyitva tartás tilalmáról szóló kezdeményezésüket már az elején sem támogattuk és nem értettünk vele egyet, hiszen előzetes felmérés és hatástanulmányok készítését a kormány megint csak mellőzte. Ez még Szatmáry urat 2011-ben zavarta. Ma már látjuk, hogy nem igazán zavarja ez a kérdés.

Látjuk, hogy megint úgy sikerül benyújtaniuk törvényt, hogy folyamatosan jobbító szándékkal módosítókat is kell benyújtaniuk hozzá. Mi is megtesszük a módosítók benyújtását például a 100 százalékos pótlék visszaemelésére, a régi munkatörvénykönyv visszahozására ebben a kérdésben. Csak valahogy azt a törvénymódosítást önök nem fejezték be, ahol ezek a módosítók megjelennek. Pont ezért a mai napon benyújtottuk újból önöknek, hogy legyen egy olyan módosító javaslat, amiben támogathatják a 100 százalékos pótlékot, hiszen KDNP-s képviselőtársaik minden egyes vita alatt ezt komolyan hangsúlyozták, hogy véleményük szerint ez lenne a minimum. Mondjuk, örülnénk, hogyha a munka törvénykönyvét, a régit több ponton visszahoznák, mert azt gondolom, hogy a munkavállalóknak, a munkaadóknak és a szakszervezeteknek is ez lenne az elfogadható megoldás.

Mi több módosítót is nyújtottunk be most ehhez a törvényhez. Például az LMP már anno benyújtotta a kertészeti árudák nyitva tartását. Mi most újból benyújtjuk itt is, hiszen igaz, hogy budapestiként önök sokan nem tudják, de tényleg a hétvége és a vasárnap az, amikor a vidéki emberek ezekben az üzletekben vásárolni tudnak. Ezért ez lenne a minimum, hogy egy olyan üzlet nyitva tartását támogatják, ahol egyébként legalább a zöldséget, gyümölcsöt, a kis gyümölcsfákat meg tudják vásárolni, és utána termelni tudják majd az emberek maguknak ezeket a termékeket, ne kelljen a boltban megvenniük, mert vasárnap már úgysem tudják, de egyébként is lassan megfizethetetlen árakon vásárolhatnák meg, és azokból a bérekből, amiket ma kapnak, főleg a kereskedelemben, maximum úgy tudnak kijönni, ha megtermelik maguknak a dolgokat.

Ahogy képviselőtársnőm, Bangóné Borbély Ildikó is elmondta, Orbán Viktor még anno azt mondta, hogy majd akkor vezetik be, ha heti ötnapnyi munkából meg lehet élni. Tudják, ma a kereskedelemben egy kisvárosban a minimálbért keresi meg egy dolgozó, az 105 ezer forint bruttó, 68 775 forint nettó. Hát nem tudom, én azt látom, hogy ez nem az az összeg, amiből meg lehet élni, és ezt nem öt napra kapják. Tehát nem tudom elképzelni, hogy hogy gondolták azt, hogy majd ebből a bérből meg lehet élni. Ezek a kisvárosok. A nagyvárosokban 110 ezer bruttó az átlagkereset, Budapesten meg 120 ezer a kereskedelemben.

Paksiként beszélgettem volt vezetőkkel, akik magyar boltban boltvezetők. 17 évnyi munka után 101 ezer forintot visznek haza. Ha nekik is öt napot lehet majd a továbbiakban dolgozni, akkor ők sem fognak tudni valószínűleg megélni ebből a pénzből. És azt is tudniuk kell, hogy ők a vasárnapi munkáért 1500 forintot kapnak a magyar áruházakban. Az is egy eléggé elgondolkodtató tény.

Amit még mindenképpen szeretnénk elmondani önöknek, amit Ildikó is említett, hogy ha egy órákkal hosszabbítják meg az IKEA-k, plázák és minden hasonló üzlet a nyitva tartásukat és a kereskedelmi üzletláncok is, akkor egy élelmiszerboltban reggel 7-kor lesz a nyitás még Budapesten is, és ahhoz 6-ra be kell menni dolgozni, majd este 8-9 körül fog hazaérni a dolgozó, aki innentől kezdve anyaként nem fogja látni a gyermekét. Na, ez az igazi családbarát törvény! Uraim, maguk ezt nem gondolták át, tényleg nem gondolták át, férfiként biztos nem gondolták át! Nyilván értjük, hogy önöknek családanyaként nem kell gondolkodni, de ez nagyon sok (Szatmáry Kristóf közbeszól.) családanyát komolyan érintő probléma lesz.

2010-ben Rogán Antal mondta azt, hogy véleménye szerint emelné a munkanélküliséget a vasárnapi zárva tartás, és hogy majd akkor fogják bevezetni, ha gazdaságilag felívelő időszakban lesz Magyarország, hiszen csak akkor van lehetőség a vasárnapi zárva tartás bevezetésére. Értjük, hogy önök azt a propagandabeszédet mondják el mindenhol, hogy felívelőben van a gazdaság, csak valahogy azt az átlagember nem érzi meg. Nemcsak az átlagember nem érzi meg, hanem a vidéki lakosság nagy része sem érzi meg.

Ő akkor azt mondta, hogy kétéves felkészülési időszak mindenképpen szükséges lesz ehhez. Hát a benyújtástól számítva a kétéves felkészülési időszakot megint csak nem látjuk.

De már észrevettük azt, hogy önöknek teljesen mindegy, hogy mit mond el az ellenzék, mit mondanak el az átlagemberek. Mi azért kérdeztük meg a vasárnapi nyitva tartásról a vasárnap vásárlásba menő embereket, hogy mi a véleményük, MSZP-ként kiálltunk és megkérdeztük, hogy mi a véleményük arról, hogy vasárnap nyitva legyenek a boltok vagy nem, hiszen majd önöket is ők fogják megszavazni vagy nem szavazni 2018-ban. Nekünk olyan 85 százaléknyi ember, aki vasárnap ment a boltba, mondta el azt, hogy igen, neki szüksége van arra, hogy vasárnap is nyitva legyenek a boltok.

Önök ezt nem akarják meghallani és nem akarják megérteni. Az a baj, hogy megint csak az üzleti érdekeiket nézik, megint nem az ember és a család a fontos. Ez az, amit borzalmas látni egy kereszténydemokrata kormánypárttól. Sajnálom. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiból.)

(18.50)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage