DR. VARGA LÁSZLÓ (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban sokadjára módosítják azt a jogszabályt, amit semmiféle hatástanulmány nem előzött meg, és egyébként semmiféle gyakorlati tapasztalatuk sincsen ezzel kapcsolatban. A vasárnapi zárva tartás egyébként kudarcra van ítélve ‑ sokak meggyőződése ez. Egyetlen oka van annak, hogy önök ezt behozták: a piacon bizonyos gazdasági köröket akarnak előnyösebb helyzetbe hozni. Nem az első ilyen típusú törvény, ennek kívánnak önök megfelelni.

Ha ez nem így volna, akkor bizonyára nem azt tették volna a munka törvénykönyvével például az előző ciklusban, amit tettek. Csak tudják, nagyon sokan emlékeznek erre. Én például itt voltam azon az éjszakán, amikor éjfél után hozták be a munka törvénykönyvének módosítását, a korábbi munka törvénykönyvének totális szétverését. Akkor jó néhány képviselőtársammal itt vitáztunk még másnap délelőtt is, és próbáltuk felhívni a munkavállalók és az ország nyilvánosságának figyelmét arra, hogy mit művelnek önök az egyszerű emberekkel. Talán jobban értik már az alacsony keresetűek, munkavállalók, a bérből és fizetésből élők, hogy mit tettek önök akkor velük.

Merthogy Szatmáry képviselőtársam, ugye, néhány hete behozta ezt a vasárnapi munka százszázalékos pótlékáról szóló javaslatot, amit utána gyorsan visszavont, vagy nem tárgyalja az Országgyűlés, mert még további nagyon fontos egyeztetéseket kíván. Azt persze megszavazta akkor azzal a munka törvénykönyvével, hogy gyakorlatilag szétverték az akkor jól működő pótlékrendszert. Egy korábbi javaslatot is megszavazott, amikor a sztrájklehetőséget vették el a munkavállalóktól. Megszavazták önök azt is, hogy szétverték a munkavállalói érdekképviseletek lehetőségét arra, hogy egyébként felvállalják a munkavállalók érdekképviseletét. Mind-mind úgy teremtették meg minden egyes intézkedésükkel a rugalmas munkaerőpiacot, hogy a kiskeresetűeket, a bérből és fizetésből élőket rugalmasan kizsákmányolhatóvá tették a nagytőkéseknek és az oligarcháknak. Ezt tették önök.

Most is egy ilyen gazdasági csoport érdekét képviselik, harmadjára módosítják ezt a jogszabályt anélkül, hogy hatástanulmányok lennének, hogy megvárták volna a március 15-e utáni időszakot, hogy egyáltalán hogy működik ez az egész. Nem fog működni, jelentem. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage