SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen. Elnök Úr! Képviselőtársaim! Igazából különválasztanám, mert szocialista képviselőtársaim sajnálatos módon a beterjesztett javaslathoz képest 95 százalékban nem a javaslatról beszéltek. Nagyjából ezt szokták hozni. Mindenről volt szó itt, a lecsófesztiváltól kezdve sok mindenről, de azt gondolom, a lényegről, amit ez a javaslat takar, arról, hogy egyébként a korábban, az önök által 2005-ben elfogadott kereskedelmi törvény hiányosságait, ami a kiskereskedelem és nagykereskedelem egy helyben végzésével kapcsolatban állt elő… ‑ próbálja kezelni.

(20.00)

Valóban arról szól a javaslat, hogy semelyik piaci szereplő ‑ leszámítva a kisboltokat, amelyek családilag nyitva tudnak lenni ‑ ne kapjon versenyelőnyt.

De azért az, ami itt elhangzott, kedves szocialista képviselőtársaim, próbálok nem az önök nyelvezetével élni, nem tisztségem KDNP-s képviselőtársaim megvédése, de azt gondolom, hogy az, amit önök baloldali pártként egy ilyen javaslattal kapcsolatban csinálnak, hát legalábbis elég elgondolkodtató, hogy ne más szót mondjak.

Nem tudom, önök ismerik-e azt, hogy az európai baloldali pártok szerte Európában mindenütt a vasárnapi pihenőnap mellett és annak a megtartásáért küzdenek. Az önök számára a baloldaliság jól látható módon újra és újra (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) semmit nem jelent, a hasznot és a diktatúrával összelopott dolgokat hazavitték, az elveiket meg eladták, képviselőtársaim, egyértelműen önök eladták. (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.) Ez egy baloldali… Én is végighallgattam, képviselőtársaim, azokat a sületlenségeket, amiket mondtak, nem volt könnyű egyébként itt türtőztetni magát az embernek (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.), de megteszi a parlament méltóságára való tekintettel.

Amikor önöket szembesítik azzal, hogy köszönő viszonyban nincs az önök álláspontja a baloldalisággal, ezt jól látható módon nehezen viselik. (Heringes Anita: Lelkiismeret, képviselőtársam!) De tessék tanulmányozni Európában, és azokon a példákon is egyébként, ahol vita van az Európai Unión belül, hogy jó-e ez a szabályozás vagy nem, hogy kik azok, akik ezen szabályozás mellett, és kik azok, akik ezen szabályozás ellen vannak, és az önök álláspontja egy neoliberális álláspont (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.), ha nagyon pontosan próbálnám a baloldaliságuk terminológiáját meghatározni.

A másik, amit szeretnék mondani, amikor önök szembesítenek minket azzal, ez a vitának talán egy érdekesebb pontja volt, hogy mi volt a kormányzat és a Fidesz álláspontja 2011-ben az üggyel kapcsolatban, és mi most. Alapvetően az önök korábbi gazdasági rombolásának következményeként döntött úgy akkor a kormányzat, hogy nem alkalmas az idő ennek a vasárnapi… (Közbeszólás az MSZP padsoraiból.) 2011-ről beszélek, képviselő asszony. 2011-ben, amikor romokban hevert a gazdaság, a fogyasztás a korábbi időszakban nem látott módon visszaesett, a bérek, a 13. havi nyugdíj elvétele után maga a belső kiskereskedelem olyan állapotban volt, amilyen, akkor döntött úgy a kormány, hogy bár a javaslatot jónak tartotta, nem tartotta… (Gúr Nándor: Köze nem volt a 13. havi nyugdíjhoz, csak hogy tudd te is!) Képviselő úr, én is végighallgattam, amit ön mondott. Azt gondolom, hogy az is minősíthetetlen volt, de kérném, hogy hallgassa végig, és próbáljon szembesülni bizonyos…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage