SZATMÁRY KRISTÓF (Fidesz): Köszönöm szépen. Tehát az oka annak, hogy miért hozta vissza a kormányzat, és miért most tudott abban dönteni, hogy valóban társadalmi vitákat kiváltó intézkedést meghozzon ‑ hiszen tény és való, ahogy itt elhangzott, hogy voltak felmérések -: azért, mert más gazdasági helyzetben van az ország, mások a körülmények. Például a belső fogyasztás: ami az önök időszakában folyamatosan csökkent, az elmúlt három évben Európa legnagyobb belső fogyasztását tudja a magyar gazdaság produkálni, ami a kereskedelmi szektorban is megjelenik. Lehet ezt nem figyelembe venni, bár azt gondolom, hogy a tények figyelembevétele egy-egy javaslat megítélésénél nem árt.

Azzal kapcsolatban, amit itt önök elmondtak, azt gondolom, hogy a hisztériakeltés és a szándékos megtévesztés esete forog fönn. Ugye, azt önök sem gondolják komolyan, azt is elismerem, hogy vannak itt képviselők, akik a munka törvénykönyvét talán jobban ismerik szakmájukból, mint én, önök is tudják, hogy a munka törvénykönyve szerint azáltal, hogy hosszabb ideig lesznek nyitva hétköznap esetlegesen bizonyos kereskedelmi egységek, senki sem dolgoztatható tovább. Tehát a munka törvénykönyvének megvannak azok a paragrafusai, amelyek garantálják azt, hogy ebben az esetben két műszakban kell alkalmazni, két műszakban tudják ezt a nyitvatartási időt a kereskedelmi egységek biztosítani, ez pedig pontosan ellentétes azzal, amit ön mond, vagyis azzal, hogy itt bárki a munkáját elveszítené.

Erre is szeretnék egyébként reagálni. Ahogy eddig is kiderült, ezután is talán egyértelmű a piaci reakcióból, ma a kereskedelemben körülbelül 30 ezerbetöltetlen munkahely van, amit nem tudnak betölteni. Csak jelezném, hogy az önök időszaka alatt, tehát 2002-2008 között amiatt, hogy a kereskedelem teljesen szabályozatlan volt, ahogy sok minden más, a bankrendszertől kezdve, körülbelül 50 ezer munkahely szűnt meg a kereskedelemben. Az önök időszakában körülbelül 50 ezer munkahely szűnt meg, és naponta körülbelül 50 kisbolt zárt be abban az időszakban a kereskedelemben. Meg lehet nézni a statisztikákat. Képviselő úr, ezzel nehéz egyébként vitatkozni. (Gúr Nándor: Nem nehéz!)

Itt képviselő asszony föltett néhány költői kérdést azzal kapcsolatban, hogy országgyűlési képviselők és kormánytagok hogyan tudnak megélni heti öt nap munkából vagy nem tudnak megélni. Én azt gondolom, hogy ez a kérdés mindenképpen jogos, ha már ilyen szélesen értelmezzük ezt a mai vitát, hogy Simon Gábor-féle képviselők hogyan tudnak 240 millió forintot félretenni heti öt munkanap alapján. (Kiss László: Szijjártó 100 millió. ‑ Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Rogán Antal.) Önök vitték le sajnos ezt a vitát ilyen szintre. Én kénytelen vagyok visszakérdezni, hogy amikor ezeket önök elmondják, akkor szoktak-e tükörbe nézni ezen időszak alatt. (Heringes Anita: Mi igen. ‑ Demeter Márta: Mi tudunk. ‑ Közbeszólás a Jobbik padsoraiból: Mindkettőnek igaza van!) Köszönöm szépen.

Végső soron pedig azt szeretném mondani a javaslattal kapcsolatban, hogy bár ennek a módosító indítványnak nem általánosan a vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló törvény volt a célja, de azért azt elmondanám, hogy önök egyébként egy olyan rendszert, egy olyan szisztémát állítottak itt pellengérre, most a baloldaliságukat félretéve, amely Európa legtöbb országában működik. Önök, akik általában Európára szoktak hivatkozni, általában az európai mintákat szokták számunkra referenciaként fölhozni, azért érdemes elmondani, persze ott is vannak erről viták. Lehet arról vitatkozni, hogy az az öt nap, ami benne van a törvényben vasárnapként, az, mint Franciaországban vitaként, mondjuk, 12 hétvégére nő, ez egy vita. De alapvetően a vasárnapi pihenőnapról szóló törvény Franciaországtól Németországig, beleértve a Benelux-államokat, Olaszországon át működik. Önök egy európai működő rendszert kritizálnak alapjaiban, és azt gondolom, hogy ez összességében azt mutatja, hogy az önök álláspontja ebben a kérdésben teljesen Janus-arcú.

Én tisztelt képviselőtársaimat arra szeretném kérni továbbra is, hogy mivel nem az általános pihenőnapról szóló vita van, a javaslat pedig alapvetően egy korábbi törvénykezési hiányosságot pótol, kérem, hogy a vasárnapi kereskedelemben a vállalkozások egyenlő piaci helyzetének megteremtése érdekében támogassák a javaslatot. Köszönöm szépen a figyelmet.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage