DEMETER MÁRTA (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Engedjék meg, hogy felolvassak egy egy hete megjelent atv.hu-s cikkből. Országos szavalással szeretné elérni a Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal, hogy közelgő nemzeti ünnepünk az összefogás jelképévé váljon, derül ki, ugye az atv.hu birtokába jutott dokumentumokból. A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal felhívást tett közzé, melyben közös szavalásra hívják a magyarokat. Azt szeretnék, hogy március 15-én, pontban 3 órakor minden településen, amelynek van Kossuthról, Petőfiről vagy március 15-ről elnevezett közterülete, a helyi lakosok vonuljanak oda, és együtt szavalják el a Nemzeti dalt. A cél az, hogy a közös élménnyel erősítsék a nemzeti összefogás érzését.

A Honvédelmi Minisztérium Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal a járási hivatalvezetők segítségét kéri. A terv szerint a kormányhivatalok továbbítják a felhívást a járási hivatalokba, akik felmérik, hogy a településeken hányan szeretnének együtt verset mondani. Reményeik szerint az 5-10 perces megmozduláson több száz település fog részt venni. És kicsit lejjebb a cikkből idézném tovább: a dokumentumból viszont kiderül, hogy a közös szavalásokról videókat készíttetnének a helyi fiatalokkal, de a nagyobb összejövetelekről a kormány.hu stábja készítene felvételeket.

Hát, tisztelt képviselőtársaim, abban, azt gondolom, hogy egyetértünk, hogy egy nagyon jelentős eseménye a nemzetünknek március 15-e, és azt gondolom, hogy maga a tény, a Nemzeti dalnak az ismerete, ennek az elszavalása mint kulturális esemény, akár oktatási intézményekben, közintézményekben, közterületeken is egyébként egy nagyon szép és nemes dolog lehet, amennyiben ennek ténylegesen kulturális célja van.

Ezzel az egész helyzettel két komoly problémám van személy szerint. Az egyik az, hogy ‑ mint ahogy a cikkből is idéztem ‑ a kormány.hu stábja videofelvételeket készíttetne ezekről az eseményekről. Ez azért, azt gondolom, hogy az eddigi tapasztalataink szerint, az Orbán-kormánnyal kapcsolatos tapasztalataink szerint erősen propagandaízű is lehet, és fennállhat, azt gondolom, a gyanú, hogy ezt esetlegesen pártpolitikai célokra is szeretnék felhasználni, mint ahogy azt nagyon sajnálatosan láttuk már akár a kokárdával kapcsolatban az elmúlt sok-sok-sok évben.

A másik komoly probléma ezzel az, hogy az idei évtől az állami rendezvényszervezést megkapta a Honvédelmi Minisztérium mint feladatot. Nemcsak ezt a feladatot kapta meg, hanem egyébként az ehhez tartozó forrást is, ami pontosan 760 millió forint. Ha az állami rendezvényszervezés és ez a Nemzeti Rendezvényszervező Hivatal olyan eseményeket szervez, amelyeknél felmerül a gyanú, hogy esetleg propagandáról is beszélhetünk, akkor azt gondolom, hogy nagyon veszélyes lehet, hogy ez a Honvédelmi Minisztériumra, a Magyar Honvédség nevére éghet rá. Azt gondolom, hogy láttunk egy Fradi-stadionavatón egy olyan esetet, amikor egyértelműen politikai propagandacélokra használták a honvédséget. Ilyen esetet soha többet nem akarunk látni, merthogy nem ez a képességnövekedés.

Ugyanis Hende Csaba miniszter úr egyértelműen a költségvetés vitájában és azóta is többször megerősítette, hogy egyébként ez a 760 millió forint, ami az állami rendezvényszervezési feladatok átvételével jár, egyértelműen a honvédség költségvetését növeli, ami egyébként számszakilag tény is lehet, de azt gondolom, hogy semmilyen szinten nem okoz képességnövekedést a Magyar Honvédségnek.

A Honvédelmi Minisztériumnak nem gondolom, hogy ez a feladata. Mert mi a feladata? A képességek fejlesztése. Az a feladata, hogy az állomány ténylegesen megkapja azt a bérfejlesztést, amit egyébként megígértek nekik, megadják erre a garanciákat, hiszen ennek már bőven régen ideje volt, hiszen semmit nem tett az Orbán-kormány azért, hogy az állomány megfelelő bérezésben részesüljön.

És feladata az, hogy fejlessze a technikai eszközöket, hogy megfelelő legyen a Magyar Honvédség működése, ami jelen pillanatban, hogy fennmarad, csak annak köszönhető, hogy katonáink kiváló szolgálatot látnak el. Köszönöm szépen. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage