DR. PÓSÁN LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen, elnök úr. Az előbbiekben elhangzott Varju képviselő úrtól és Ikotity képviselő úrtól is, hogy az oktatásban stagnálás van és nincsen növekedés, a kiadások nem nőnek. Nos, szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy a gondolkodás láthatóan hosszú időn keresztül meghatározta, amit a szocialista kormányok alatt tapasztaltunk, nevezetesen, az infláció mindig elvitt egy csomó pénzt, és a mindenkori költségvetésben a nominális emelések a szinten tartásra voltak jók. Most viszont évek óta azt kell mondani, hogy az infláció gyakorlatilag nulla, következésképpen a nominális értékek ebből a szempontból valóban szinten tartást mindenképpen jelentenek.

Még egy dologra szeretném felhívni a figyelmet, különösen Ikotity képviselő úr felvetéséhez kapcsolódva: a közoktatási kiadások értékelésénél és tervezésénél jó, ha szem előtt tartjuk, hogy a szakképző intézmények átkerülnek a KLIK-től a nemzetgazdasági tárcához, a földművelési tárcához, következésképpen ezeknek a költségvetését nem a közoktatási soron kell keresni.

Ami a felsőoktatást illeti, azt mondja a képviselő úr, hogy itt a stratégia szépen hangzik, és nem történt semmi. Szeretném felhívni a figyelmét mindenkinek arra, hogy ezt a felsőoktatási stratégiát széles körben fogadták el. Ezzel mindenki egyetért, mindenki érti, valószínűleg az LMP nem érti. Ennek az a lényege, hogy először van profiltisztítás, párhuzamosságok felszámolása és azt követően bérrendezés. Most egyelőre ott tartunk, hogy profiltisztítás és párhuzamosságok felszámolása. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage