DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Először is, Pósán képviselő úrnak mondanám, hogy a mellébeszélést jó lenne abbahagyni. Az a helyzet, hogy 2007, 2008 óta több száz milliárdot vontak ki az oktatásból, így felemelkedő pályára Magyarország soha nem fog állni.

A másik pedig: pusztán arról beszéltünk, hogy miközben van GDP-növekedés, akkora-amekkora, nem túl sok, az oktatás GDP-arányos részesedése folyamatosan csökken. Amikor Font elnök urat hallgattam, a végén már majdnem megtapsoltam, olyan gyönyörűen beszélt. Az a helyzet, hogy teljesen úgy nézett ki, mintha a 2009-es Magosz-vezetőt hallgatná az ember.

A probléma az, hogy teljesen más agrárpolitikát folytatnak. Egyetértünk abban, hogy alapvetően a munkaerő-igényes kis- és középbirtokot kellene támogatni. Akkor az a kérdésem, hogy amikor a Jobbik meg az LMP beterjeszti Ángyán Józsefnek a nemzeti vidékfejlesztési stratégiáját, miért szavazza ezt le a Fidesz-KDNP. (Font Sándor: Mert elavult stratégia!) Vagy akkor, amikor az LMP 2013-ban javaslatot tett egy 1200 hektáros abszolút birtokmaximumra, ezt Font Sándor miért szavazza le? Vagy akkor, amikor van működő ökológiai mezőgazdasági mintagazdaság Kishantoson, miért járulnak hozzá ahhoz, hogy a földművelésügyi tárca ezt beszántsa?

Egyetértünk abban, hogy óriási bűn volt, hogy a rendszerváltás után a feldolgozóipart gyakorlatilag lenullázták, ledózerolták, nincs miről beszélni. Azt az apróságot azért mellé lehetne tenni, hogy akik ebbe a leginkább belehajszolták az Antall-kormányt, pontosan a liberális pártok, azok között is a legszélsőségesebb, a Fidesz volt 1990 és 1992 között.

A kérdés viszont az, hogy ha újra akarjuk teremteni a feldolgozóipart Magyarországon 2018-tól, akkor megszavazzák-e például az LMP-nek azt a javaslatát, hogy legyen egy közösségi gazdaságfejlesztési alap, amiből például szövetkezéseket lehet támogatni, hogy a helyi termékeket el lehessen juttatni a piacra. Vagy ha a feldolgozóipart akarja újranöveszteni Font Sándor, miért nem követeli a kormányától, hogy mondjon világos nemet az európai-amerikai szabadkereskedelmi egyezményre, hiszen ha ez hatályba lép, soha nem lesz Magyarországon hazai feldolgozóipar. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.)

Végezetül, ha egészséges élelmiszereket akarunk, ha egészséges élelmiszerekkel akarunk versengeni, nem lehet a környezetvédelemtől 300 milliárd forintot elvonni. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage