POGÁCSÁS TIBOR belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Harangozó képviselő úr hozzászólására szeretnék reagálni. A rendőrség dologi kiadásainak a csökkenését az idei évi egyszeri kiadások, beruházási kiadások miatt láthatja, hiszen azok a kiadások, amelyek az idei évben a beruházásokhoz kapcsolódnak, azok a jövő évben nem jelennek meg.

Külön kitért a golyóálló mellények vásárlására. Ez egy kötelezettség, a golyóálló mellényeknek kihordási, szavatossági ideje van, amíg a használhatóságuk adott. Én nem gondolnám, hogy bárki azt várná el, hogy bármelyik szolgálatnál a rendőröket úgy küldjék ki, hogy egyébként a védelemre alkalmatlan golyóálló mellényekben jelenjenek meg. Nyilván lehet ezt napi politikai, aktuálpolitikai célra használni, de egyszerű technikai oka van a golyóálló mellények cseréje szükségességének.

A képviselő úr az életpályamodellel kapcsolatban nagyon érdekes fikciót vetített elő. A miniszteri expozéban Varga miniszter úr, azt gondolom, elég világosan és érthetően elmondta, hogy az életpályamodell keretén belül az előre megígért fizetésemelések az idei évben, illetve a jövő évben is megtörténnek. A költségvetés tartalékában megtalálható ennek fedezetéül a rendőrség esetében 121,7 milliárd forint.

Tehát arról beszélni, hogy a rendőrség vagy a Belügyminisztérium költségvetési fejezete a vesztese ennek a 2016-os költségvetésnek, én azt gondolom, hogy elég komolytalan. Nemcsak az életpálya bevezetéséhez szükséges 121,7 milliárd forintot tartalmazza a költségvetés (Dr. Harangozó Tamás: 135, de ne foglalkozz vele!), hanem a rendvédelem területén dolgozó közalkalmazottak második 5 százalékosbéremelését is tartalmazza a költségvetés. (Dr. Harangozó Tamás: Hol?)

Én azt kérem, hogy ne állítson olyanokat a képviselő úr, aminek nincs semmiféle valóságtartalma. Köszönöm szépen, elnök úr. (Dr. Harangozó Tamás: Hol tartalmazza? ‑ Dr. Kovács Zoltán: Rosszul olvassa a költségvetést! ‑ Taps a kormánypárti padsorokban.)

(10.40)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage