DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Miután meghallgattuk a Habony-művek környezetvédelmi győzelmi jelentését, szerintem jó lenne néhány tényadatot viszont ebből a költségvetési törvényjavaslatból átismételni. Arról van szó, hogy az elmúlt 25 évben példátlan módon a következő évi költségvetés a környezetvédelmi kasszát megfelezi, 300 milliárd forintot vonnak el (Font Sándor: Nem igaz.) a környezetvédelmi kiadásokból. Akkor Font úr kérjen szót, aztán szépen mondja el! 300 milliárdot vonnak el, hiába ordít. (Font Sándor és Vantara Gyula közbeszól.) Elnök úr, vegyen be egy nyugtatót! Hiába ordít, a 300 milliárd akkor is 300 milliárd, megfelezik a környezetvédelmi kiadásokat.

De menjünk tovább! Egy hónappal ezelőtt elfogadtak egy olyan törvényt, az Alkotmánybíróság remélhetőleg hétfőn ezt ki is fogja végezni, amelyik nem biztosítja a szakszerű természetvédelmi kezelést a védett természeti területeken. Arról van szó, hogy amennyiben a környezetvédelemtől további forrásokat vonnak el, ráadásul a védett természeti területeken a szakszerű természetvédelmi célú gazdálkodás intézményi feltételeit nem biztosítják, mindaz, amiről egy jó órával ezelőtt Font elnök úr még egy nyugodtabb idegállapotban beszélt, az egész egyszerűen megvalósíthatatlan lesz. Egész egyszerűen arról van szó, hogy ha egyik oldalon az intézményi feltételeket felszámolják, a másik… (Tállai András: Az sem jobb dolog, amiről te beszélsz.)

Államtitkár urat már tegnap is megkértem, ha annyi véleménye van, nyomjon már gombot, és kapcsolódjon be a költségvetési vitába, szerintem ez mindannyiunknak, főleg a választópolgároknak jó lesz. Az idétlen viccelődésen túlmenően szerintem arra van a parlament költségvetési vitája, hogy a kormány és az ellenzék ütköztesse az álláspontját. Köszönöm szépen. (Tállai András: Sallai R. Benedek számoljon be a támogatásról! Hiteltelen a Schiffer.) Köszönöm szépen, államtitkár úr. (Tállai András: Hiteltelen az LMP. Számoljon be a 215 hektárról!)

Tehát továbbra is azt kérjük számon a kormányon, hogy addig, amíg (Tállai András: Hiteltelen az LMP, hiteltelen az LMP.) a környezetvédelmi kassza felét elveszik és megsemmisítik azt az intéz­mény­rendszert, ami a garanciája… (Tállai András: Számoljanak be a támogatásokról! Hiteltelen az LMP.)

Elnök úr, intse már nyugalomra az államtitkár urat, mert rettenetesen beakadt a lemez nála. (Tállai András: Tegnap én is kértem ugyanezt.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage