DR. NAGY ISTVÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Schiffer Andrást szeretném idézni: a polgároknak jogában áll hitelesen tájékozódni. Ennek jegyében kértem szót, hiszen képviselőtársunk azt mondta, hogy kivéreztetésre kerül a környezetvédelmi büdzsé, 300 milliárd forinttal kevesebb. Akkor tegyük hozzá az igazságot, kedves képviselőtársam, hiszen az arról szól, hogy a Földművelésügyi Minisztériumhoz tartozó háttérintézmények az államreform keretében a kormányhivatalok alá kerülnek, az az összeg a kormányhivatali büdzsében található. Tehát szó nincsen arról, hogy sérülne vagy kivéreztetésre kerülne a környezetvédelem. Már csak azért sem, mert számos olyan intézkedést foganatosítunk és számos olyan intézkedés van folyamatban, amire szerintem méltán lehetünk majd büszkék ennek a ciklusnak az eredményeképpen. Csak a legszűkebb pátriámat hadd mondjam, Szigetköz kérdését. Majdnem 90 ezer hektár terület fog jó reményeim szerint natúrparkká avanzsálni és védelem alá kerülni Szigetközben; mi ez, ha nem a természetvédelemnek egy újabb sikere, hogyha ezt meg tudjuk valósítani.

A hulladékgazdálkodás terén nagyon sok bírálat érkezik, de a szelektív gyűjtés, a hulladék-újrahasznosítás, már maga a fogalom, hogy hulladékgazdálkodás szerintem mind-mind olyan érték, amellyel nyugodtan el lehet mondani, hogy felelősen gazdálkodó kormány és felelősen gazdálkodó szaktárca az, amelyik ezzel foglalkozik. És ennek az eredményei az átalakulás után látványosan lehetővé válnak.

Említette képviselőtársam a nemzeti parkok és az NFA közötti anomáliát, ami itt a parlamentben is nagyon sokat lejátszódott. Nagyon szeretném kérni képviselőtársamat, hogy az igazságot mondjuk el, azt a szándékot, ami a törvényben le van írva. Semmi más nem történne, és a törvény semmi mást nem akart tenni, mint csak azt, hogy van egy pályázati rendszer, amely alapján a földeket megpályáztatjuk, és „Földet a gazdáknak” program keretében kiadjuk. A nemzeti parki területeknél semmi más területről nem beszélünk, csak azokról, amelyek már most is haszonbérben vannak, amiket már most is gazdák művelnek, természetesen nemzeti parki szakmai felügyelettel. A törvény sem akart semmilyen más változást tenni, mint azt, hogy azon az egységes pályázati rendszeren keresztül a nemzeti parkok által haszonbérbe adott földeket most az NFA, a Nemzeti Földalap tehesse meg egységes kezeléssel; de ugyanúgy nemzeti parki szakmai felügyelettel, ugyanolyan szigorú ellenőrzéssel és ugyanazokat a területeket, amelyek most is már gazdáknál vannak, csak lejárnak a szerződések.

(11.20)

Tehát semmi olyan károsodás, semmi olyan értékvesztés nem történne, amelyet a képviselő úr fölvázolt. Nagyon helyes, hogy aggódik a természetért, de ki kell bontani, hiszen ön mondta, ezért idéztem: a polgároknak jogában áll hitelesen tájékozódni, hogy akkor mondjuk el a teljes igazságot, mondjuk el azt, ami a valóság, és ne álljunk meg félúton mondat közben. Köszönöm szépen, képviselő úr. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage