SZABÓ TIMEA (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Az Orbán-kormány maga ismeri el a konvergenciaprogramban azt ‑ amelyben egyébként az Unió jövő évi költségvetéséről is beszámol ‑, hogy a gazdagok támo­gatása és a pazarló beruházások egy fenntarthatatlan és embertelen szociális politikán alapulnak. Ebben a programban a Fidesz-KDNP-kormány azzal kérkedik, hogy a társadalmi juttatások, a kiadások összege nem a GDP növekedésének megfelelően emelkedik, és ezt a többletet a kormány az 1 százalékos szja-csökken­tésre és a paksi állami cég 113 milliárdos tőke­emelésére, illetve a stadionberuházások ütemének fenntartására tudja fordítani.

A kormány tehát maga ismeri be azt, hogy a 2016-os költségvetés ismét a szolidaritás teljes hiányán, a szegények és elesettek megalázásán alapul. A gyerekeknek, a rokkantaknak, ápolóknak, nagycsaládosoknak, a munkából kiesetteknek megint és megint rosszabb lesz; Mészáros Lőrincnek, Rogán Antalnak, Lázár Jánosnak és Orbán Viktor baráti körének pedig újra jobb. A jövő évi adócsökkentés ugyanis megint csak a legjobban kereső felső 10 százaléknak jelent némi többletet, a társadalom maradék 90 százaléka megint rosszul jár.

Tisztelt Képviselőtársaim! Nézzünk néhány konkrétumot! Balog Zoltán és a Fidesz-KDNP öt év után végre elismerte, hogy van Magyarországon gyermekéhezés. Már ez is előrelépés, hiszen az elmúlt években önök ezt is tagadták. Az ígéretek, miszerint a felismerést tettek is követik majd, viszont elmaradtak. A gyermekéhezés felszámolására szánt keret jövőre ugyan 9 milliárd forinttal emelkedik, és üdvözöljük ugyan, hogy az étkeztetést kiterjesztik végre a bölcsődés és az óvodás gyerekek számára is, a legsúlyosabb problémát azonban továbbra sem hajlandók kezelni, ez pedig a szünidei étkeztetés.

A tervezett összeg egy fillérrel sem toldja meg a több mint félmillió gyerek téli és nyári szünetben való meleg ételhez jutását. Tudják önök, képvi­selőtársaim egyáltalán, hogy idén a téli szünet extra hosszú, 16 napos volt és hogy a nyári szünet több mint 70 napos lesz? Tudják önök, milyen az, amikor egy gyerek 70 napig nem eszik rendesen? (Dr. Répássy Róbert: Te sem tudod.) Belegondol például a fideszes Szűcs Lajos ebbe a kérdésbe, amikor röhögcsélve közli a Költségvetési bizottság ülésén, amikor benyújtok egy javaslatot, hogy különítsünk el már idén nyárra a gyermekek étkeztetésére plusz 9 milliárd forintot, hogy tudjuk pótolni ezt a hiányosságot, közli, hogy én hecckampányt folytatok és hogy én PM-esként mekkora terhet jelentek a fideszesek számára. Ennyi az ő hozzászólása a Költ­ségvetési bizottságban ehhez a kérdéshez. (Dr. Répássy Róbert: Lehet, hogy nem így hangzott el.)

Távol álljon tőlem, hogy az önök gyermekeinek kívánjam azt a nélkülözést, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim, amit ma 600 ezer magyar gyermek elszenved, de nyáron azért egy pillanatra, amikor valamelyik luxus tengerparti hotelben dőzsölnek, gondoljanak azokra a csongrádi, baranyai vagy nógrádi gyerekekre, arra a több százezer gyerekre, akik alultápláltak, éhesek, és akiknek a nyári szünet nem a feltétlen örömöt, hanem a nélkülözést jelenti.

A gyerekek után nézzük meg, képviselőtársaim (Zaj a kormánypárti sorokban.) ‑ hiába kiabálnak, sajnos ez a helyzet ‑, a szociális dolgozók állítólagos bérfejlesztését is. (Dr. Kovács Zoltán: Nem kiabál senki. Ne állítson ilyet, nem kiabált senki.) Az önök hangzatos ígéretei egy forintot sem érnek, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim. Megnézve a jövő évi számokat, azt látjuk ugyanis, hogy a szociális dolgozók 90 százalékának a fizetése továbbra is alulról fogja súrolni a létminimumot. Tudják önök, képviselőtársaim, hogy mennyi most a létminimum? A KSH idén nem közölt adatokat, de azért tudjuk a tavalyi adatokból, hogy ez 87 500 forint. Jó esetben ennyit visz haza ma egy bölcsődei vagy egy szociális dolgozó, vagy egy ápoló, aki a szüleinket, a nagyszüleinket ápolja, vigyáz rá. A töredéke annak, amit mondjuk, Lázár János vagy önök közül bárki egy koktélozásra eltapsol egy hétvége alatt.

Ma jelent meg a delmagyar.hu-n egy cikk, amely arról számol be, hogy az adózók több mint fele 2015-ben is a létminimum alatt keres, az adózók fele, tehát aki dolgozik. Mivel minimálbért, kerekítve 69 ezer forintot visznek haza, a 2013-as létminimumot is megemlítik, 87 500 forint. Kiszámolták, ugyanebben a cikkben szerepel, hogy tavaly egy áruházlánc legolcsóbb termékei alapján mire telik a legszegényebbeknek, mondom: a dolgozó szegényeknek ebből a pénzből. Egy kiló rizs, fél kiló tészta, fél kiló sertészsír, egy doboz tejföl, 6 darab krumpli, 4 alma, egy paradicsom, egy paprika és egy vöröshagyma. Ennyit tudnak egy héten költeni élelmiszerre, és 3,2 millió emberről beszélünk ma Magyarországon. Ennyit adnak önök a szociális dolgozóknak, ennyi önök szerint ma a bérfejlesztés.

1,4 milliárd forint van betervezve a diplomás bölcsődei dolgozók béremelésére, ez szintén mindössze pár ezer forintos béremelést jelent, és nem mellesleg a bölcsődei dolgozók 14 százalékát érinti, ugyanis 86 százalékának nincsen felsőfokú végzettsége. Ezt Balog Zoltán is elismerte, hogy probléma. De ugyanígy jártak az ápolók, orvosok, néhány ezer forintos béremeléssel szúrják ki a szemüket, miközben stadionépítésre újabb 58 milliárd forint jut jövőre.

Czibere Károly államtitkár elismerte azt is, hogy katasztrofális helyzetben van Magyarországon a gyermekvédelem. Nem kell most sorolni a szigetszentmiklósi és egyéb ügyeket, képviselőtársaim is jól ismerik ezeket a borzalmas gyerekbántalmazásos eseteket. Ebben a szakmában a legnagyobb a pályaelhagyók mértéke, hiszen az ott dolgozók sem tudnak ennyire alulfinanszírozott rendszerben dolgozni. Mindezek ellenére a gyermekvédelmi szakellátásra jövőre ugyanannyi jut, mint az idén, azaz 22 milliárd forint. A „Biztos kezdet” gyermekházak támogatása, támogató szolgáltatások, utcai szociális munka támogatása 1 milliárd forinttal csökken, miközben a kormány 614 millió forintot fog eltapsolni Orbán Ráhel kedvenc nemzetközi gasztronómiai versenyére. Önök megint és megint a gyermekeket bántják.

És akkor még megint nem beszéltünk arról, hogy a szociális ellátások átalakítása miatt 650 ezren is ellátás nélkül maradhatnak az idén. A pontos számot még nem tudhatjuk, ezért is felelőtlenség egyébként a zárszámadás benyújtása előtt már egyáltalán a jövő évi költségvetésről beszélni vagy azt elfogadni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Varga Mihály a napokban azt nyilatkozta, hogy most ennyire van pénz, de pontosan tudjuk, hogy ez hazugság. (Zaj a kormánypártok soraiban.) Van pénz, tisztelt képviselőtársaim, csak nem arra költjük, amire kell. (Cseresnyés Péter közbeszólására:) Hát, igen, ugyanis hiába kiabálnak megint itt a fideszes padsorokból, nem a Paksi Zrt. feltőkésítésére kell 113 milliárd forintot elkölteni. (Dr. Kovács Zoltán: Nem kiabált senki, te kiabálsz. Valótlanságot állít.) Nem a viccnek is rossz közmédiára kell 80 milliárd forintot eltapsolni vagy éppen 58 milliárd forintot megint stadionfejlesztésekre elkölteni.

A szegénységet és az egyenlőtlenségeket tovább mélyítő költségvetés helyett, tisztelt képviselőtársaim, a PM az alapjövedelem költségvetésének előkészítését javasolja. (Dr. Répássy Róbert: Inkább arról beszélj, hogy miért léptél ki az LMP-ből.) Kétlépcsős támogatásra és keresetnövelésre van azonnali szükség. Az első lépcsőben az alapjövedelem beve­zetésének feltételeit kell megteremteni. Ilyen a többkulcsos igazságos személyi jövedelemadó-rendszer létrehozása, egy komolyan vehető ‑ ismétlem, komo­lyan vehető ‑ antikorrupciós intézkedéscsomag beve­zetése és egy oligarchaellenes és gazdasági fordu­lathoz vezető intézkedéscsomag meghozatala. Ezek az intézkedések olyan 2000 milliárd forintos összeget szabadítanak fel a költségvetésben, amely a második lépcsőben lehetővé teszi a szegénységet radikálisan csökkentő alapjövedelem bevezetését.

(11.30)

Az alapjövedelem bevezetésének részleteit a PM már megjelentetett tanulmányában bemutattuk. Havi 50 ezer forint a felnőtteknek, 25 ezer forint a gyerekeknek és 75 ezer forint a várandós nőknek. És nem utolsósorban 100 ezer forintos minimálbér a dolgozóknak, hogy ösztönözzük a munkába állást. Amíg ezt bevezetjük, azonban addig is azonnali tűzoltásra lenne szükség. Garantálni kell, hogy a legalacsonyabb nettó fizetés se lehessen első körben a létminimumnál kevesebb a közszférában. Ez 70 milliárd forintból megoldható lenne, és így azonnal nőne például az egészségügyi dolgozók vagy a szociális szférában dolgozók bére is. A következő lépcsőben pedig ezt a szintet kellene a nettó 100 ezer forintos minimálbér szintjére emelni az alapjövedelem bevezetésével, ahogy ezt már három hónappal ezelőtt bemutattuk a PM konferenciáján, ahol a számok egyébként elérhetők az erről kiadott könyvben.

Emelni kell a „Biztos kezdet” programra szánt keretet, hogy segítsük a jövő generáció boldogulását a szegényebb régiókban is. Nem engedhetjük meg ugyanis, tisztelt képviselőtársaim, hogy ilyen drasztikus módon újra- és újratermeljük a szegénységet ezekben a leszakadó rétegekben, hogy a jövő generációk számára azt az üzenetet küldjük, hogy te és még a gyereked és az unokád is szegénységben fogtok élni. Erről gondoskodnunk kell. Egyébként ezt egy viszonylag alacsony összegből, például a Bocuse d’Or szakácsverseny európai döntőjére szánt pénzből meg lehetne oldani. Lehet, hogy Orbán Ráhel egy kicsit szomorú lesz, de hát belátja, hogy azért a rászoruló gyerekeknek nagyobb szüksége van erre a pénzre.

Ki kell terjeszteni a gyermekétkeztetést a szünidőkre és a hétvégére is, és garantálni kell, hogy mind a 650 ezer rászoruló gyermek már a nyári szünetben is és egész évben meleg ételhez juthasson. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Tudod, miről beszélsz?) Ez plusz 40 milliárd forintból megoldható lenne. Emelni kell a hét éve befagyasztott gyes és családi pótlék összegét 20 százalékkal. Ez is 70 milliárd forintból megoldást jelentene, az alapjövedelem bevezetése pedig hosszú távra megoldaná ezt a problémát.

Az álláskeresési támogatás folyósítási idejét is növelni kell 9 hónapra, ezt 60 milliárd forintból már most meg tudnánk oldani. Az alapjövedelem bevezetésével valójában a valódi piacképes állások keresését lehetne támogatni ahelyett, hogy álmegoldásként közmunkára kényszerítenénk az álláskeresőket.

Mindezekre, ahogy már mondtam, a stadionfejlesztési programra, a közmédia támogatására, a Paks II. bővítésére szánt összeg a forrás, hogy arra költsük, tisztelt képviselőtársaim, amire valóban szükség van.

A PM javaslata tehát ez a kétlépcsős modell, amelyben az alapjövedelem bevezetésével végre Magyarországon először megszűnne a nincstelenség, és már rövid távon drasztikusan csökkenne a szegénység, és nőne a dolgozó emberek megbecsülése is. A pazarlás és a vagyonosok támogatása helyett, tisztelt képviselőtársaim, szavazzanak önök is egy összetartó és szolidáris Magyarországra. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Dr. Kovács Zoltán: Hatalmas taps.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage