DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen. Először is, kedves Tállai államtitkár úr, nagyon szépen köszönöm ezt a költségvetést. (Felmutatja a minikönyvet.) A helyzet az, hogy ez nagyon közelít ahhoz, hogy söralátéten legyen. A kérdésem az, hogy viszont hol van a söralátéten beígért adóbevallás, amit a miniszterelnökük 2010 nyarán beígért. (Derültség az államtitkárok soraiban.)

A történet azért nem vicces, mert ez egy költségvetés. Az a kérdésem, hogy hol van a söralátétre beígért adóbevallás. Hiszen ma Magyarországon nagyon sok kisvállalkozót az tesz tönkre, hogy gyakorlatilag átláthatatlan az adórendszer, az adóbevallási rendszer, és ez ró többletterheket a hazai kis- és középvállalkozásokra.

Nagy István államtitkár úrnak csak annyit szeretnék válaszolni, hogy az engem rettenetesen nem nyugtat meg, hogy a környezetvédelmi háttérintézményeket a kormányhivatalokba pakolták át. Ez az egyik. A másik, amit válaszolni szeretnék, az az, hogy az, hogy egyébként a miniszternek vagy az államtitkárnak mi a célja a természetvédelmi célú földterületekkel, és az, hogy ezeket hogyan lehet megvalósítani, ez két különböző dolog. Onnantól kezdve, hogy elveszik attól az állami intézményrendszertől, a nemzeti parki hálózattól a földeket, amelyikben megvan a kellő tudás ezeknek a természetvédelmi célú hasznosítására, ezzel már visszavettek a természetvédelem már egyszer elért szintjéből.

Az a törvény, amit idetoltak a Ház elé, aminek a vége az lett, hogy a nemzeti parkokat megfosztották a földjeiktől, annak valóban volt egy racionális célja, hogy legyen egységes kezelése az állami földterületeknek. Tettünk javaslatot arra, hogy ezt akár el is tudnánk fogadni, ha ebből a halmazból a nemzeti parki földterületeket kiveszik. Nem ez történt. A nemzeti parkokat megfosztották a földterületektől, ugyanakkor számos más ágazatban továbbra sem történt meg a földterületek egységesítése. Ez a nagy helyzet, és itt bújt ki a szög a zsákból, hogy nem az egységes célú földkezelés volt az önök célja, hanem az egyszerű földrablás. Köszönöm szépen. (Dr. Kovács Zoltán: A Sallainak hol van földje? ‑ Dr. Schiffer András: Jó helyen…!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage