KEPLI LAJOS (Jobbik): Köszönöm szépen. Sajnálom, hogy Nagy István államtitkár úr nincs a teremben. Én is a környezetvédelemmel kapcsolatos részhez szerettem volna hozzászólni, bár majd a rendes hozzászólásomban később majd kicsit bővebben is kifejtem.

Tényszerűen az szerepel ebben a kötetben, ami a 2016. évi költségvetést és mellékleteit tartalmazza, hogy 320 milliárdról 233 milliárdra csökken a környezetvédelemre fordítható előirányzat. Azt nem tudjuk, hogy abban a 114 milliárdból, ami a kormányhivatalok költségvetéseire szerepel a Miniszterelnökség fejezetében, abból mennyi az, ami a környezetvédelmi hatóságok költségvetésére jut. Hiszen elkülönítve nem szerepel, így nem tudhatjuk azt sem, hogy megmarad-e vagy pedig leépül a személyi állománya, és nagyon félünk attól, és a környezetvédelmi hatóság munkatársai is tartanak attól, hogy még kisebb személyi állománnyal fog az amúgy is nagyon kivéreztetett környezetvédelmi hatóság dolgozni.

Tehát a környezetvédelemre fordított kiadások az államháztartás 2 százalékáról 1,5 százalékra csökkennek, tehát 87 milliárd forinttal biztosan kevesebb jut, és ez csak az, amit itt feltüntettek, miközben mindnyájan láthatjuk, hétről hétre kerülnek olyan ügyek napvilágra, amelyek azt mutatják, hogy sokkal erősebb környezetvédelmi hatóságra, sokkal erősebb környezetvédelmi ágazatra, ne adj’ isten, önálló minisztériumra volna szükség, és ahogy ebben az ütemben épül le a hazai környezetvédelem, annak semmi jó vége nem lesz. Láthatjuk a példát akár az Illatos úton, láthatjuk a példát akár a tavalyi évben az abasári vízszennyezésnél, vagy Balmazújvárosban továbbra is ennek alátámasztását látjuk, hogy az utóbbi években, amióta a Fidesz kormányon van, a környezetvédelem helyzete egyre inkább leépül.

Még egyszer mondom, konkrét számokkal ezt majd a rendes felszólalásomban később ki fogom fejteni. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage