GÚR NÁNDOR (MSZP):Köszönöm szépen, elnök úr. Tállai képviselőtársam, államtitkár úr, az önök adócsökkentése olyan, mint az egymillió új munkahely a gazdaságban. Ismeri ezt a két ígéretet. Orbán, de talán ön is használta ezt 2010 előtt. (Tállai András: 450 ezer már megvan belőle!) Egymillió új munkahely lesz a gazdaságban és radikális adócsökkentés. A radikális adócsökkentésük arról szólt az elmúlt öt esztendőben, hogy 40-50 új adónemet vezettek be. Volt olyan, amelynél 1200 százalékos növekedés volt, a talajterhelési díjra emlékezzenek csak vissza, de tudnék más példákat is mondani.

Most a személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentésén keresztül nagyjából 120 milliárd forintot áldoznak a költségvetésben ennek a teljesülésére, de ez nem azokat érinti, akik abban a helyzetben vannak, hogy leginkább kedvezményezettjei kellene hogy legyenek az adókedvezményeknek. Egy 1 millió forintos jövedelmet szerző embernél nyilván az 1 százalék 10 ezer forintot jelent, míg egy minimálbéres embernél 1000 forintos nagyságrendet éri el. Ez ön szerint egy szolidáris, ez ön szerint egy méltányos, ez ön szerint egy igazságos adórendszer?

De nem csak a személyi jövedelemadóról van szó. Nézze meg, hogy ha erre 120 milliárdot áldoznak, és alapvetően a tehetősebbek számára hoz kedvezményeket, akkor mit tesznek, mondjuk, a kétgyermekesek tekintetében az adókedvezmény kapcsán! A 120 milliárddal szemben 15 milliárd forintot áldoznak. Ahelyett, hogy az alapvető élelmiszerek tekintetében az Európa-, illetve világcsúcs 27 százalékos szégyenletes áfájukkal szemben, mondjuk, 5 százalékra csökkentenék az áfa mértékét, ehelyett egy részelemében tesznek valamifajta elmozdulást azért, hogy arról beszélhessenek, önök mértékadó módon áfát csökkentenek. Nem, önök hülyének nézik az embereket! A saját maguk javát, a holdudvaruk javát szolgálják, miközben a kiszolgáltatott emberekről nem hajlandók gondoskodni, számukra segítséget nem kívánnak nyújtani. Ez az önök politikája. Ez szégyenletes! Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage