VARGHA TAMÁS honvédelmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Egy dologban biztosan egyetértünk Demeter Márta képviselő asszonnyal, hogy a honvédelem nemzeti ügy, de láthatóan a képviselő asszony temetni érkezett a költségvetést és nem dicsérni. Ennek ellenére elhangzott néhány dicséret is a szájából, de a tények azonban makacs dolgok. Azt gondolom, hogy mindenképpen cáfolják azt a szándékát a képviselő asszonynak, hogy ezt az idei 2016-os honvédelmi költségvetést eltemesse, hiszen ha megnézzük a számokat, akkor látjuk, hogy a 2016. évi támogatási főösszeg 22 százalékkal emelkedett az előző évhez képest, és a bevételekkel növelt támogatási főösszeg, a kiadási főösszeg csaknem eléri a 300 millió forintot a jövő esztendőben. Emlékezhetünk rá, 2014 szeptemberében a NATO walesi csúcstalálkozóján a miniszterelnök úr jelentette be, hogy Magyarország meg fogja kezdeni védelmi kiadásainak a NATO átlagához történő közelítését, és ez meg is kezdődött, és a nemzetgazdaság vártnál jobb teljesítménye miatt ez a forrásbővülés meg is haladja a honvédelmi tárca 2013-2022. közötti időszakra vonatkozó stratégiai tervében kalkulált növekedési értéket.

Hogy mire biztosít fedezetet ez a majd’ 50 milliárdnyi növekmény, valóban idén júliusban a katonák életpályaprogramja keretében fizetésük, illetményük mintegy 30 százalékkal emelkedik, és 2016-tól 2019-ig minden esztendőben 5-5 százalékkal fog emelkedni. Tartalmaz a költségvetés a Magyar Honvédség Egészségügyi Központ működési költségein felül támogatást a honvédelmi tárca keretéből. Jut haditechnikai programok végrehajtására. Ez az előirányzat tartalmazza a korábbi években megkezdett fejlesztési programok folytatásának fedezetét, és tartalmazza a költségvetési javaslat mintegy 25 533 fő katona közalkalmazott és kormányzati tisztviselő foglalkoztatásának fedezetét, ami ebben az esztendőben lehetőséget fog teremteni arra, hogy az illetményfejlesztés hatásaként is, elsősorban a szerződéses állománycsoport vonatkozásában a feltöltetlen beosztásokat feltöltsük. Említsük meg a debreceni Kratochvil Károly Honvéd Középiskolát és Kollégiumot, amely szintén szerepel ebben a költségvetésben.

Azt gondolom, hogy a nemzeti ügyet és a nemzeti ünnepeket nem illendő és nem is szabad összekeverni a kormánypropagandával. Március 15-én nemzeti ünnepünket ünnepeltük, és ezt semmiképpen nem nevezném kormánypropagandának.

(12.10)

A Magyar Honvédség forgószárnyas helikopter-, illetve merevszárnyas képessége biztosított jelen pillanatban, és a kormány döntésének megfelelően, amikor a kormány dönt erről, arra a fejlesztésre akkor kerülhet sor. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage