KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! A Bárándy képviselő úr által elmondottakra szeretnék reagálni annyiban, hogy jó hírt mondok a képviselő úrnak. Ő azt mondta a hozzászólása elején, amikor rendészeti kérdésekkel foglalkozott, hogy a szigorú rendészeti politika nem hozott eredményeket (Mirkóczki Ádám: Nem.), illetőleg azt mondta, hogy a bűnözés megoldása tekintetében csupán a rendészeti kérdések nem elegendőek. Azzal kezdtem, hogy jó hírt mondok Bárándy képviselő úrnak.

Amikor 2010. május 29-én hivatalba lépett Orbán Viktor második kormánya, akkor világossá tettük, hogy a rendet és közbiztonságot kiemelt nemzeti ügynek tekintjük, és ennek érdekében megerősítjük a rendőrséget. Többször elmondtam, 3500 fővel erősítettük meg a rendőrséget. Szigorú törvényeket hoztunk a parlamentben, a bírósági ítélkezési gyakorlat gyorsítását is elősegítő törvényeket alkottunk, 2012-ben hatályba lépett a bírósági reform. Ezeknek az intézkedéseknek köszönhetően 2010 decembere és 2014 decembere között 70 ezerrel csökkent az ismertté vált bűncselekmények száma, és elmondhatjuk azt, hogy ma Magyarországon az emberek nagyobb biztonságban élnek, mint 2010 előtt.

Tehát úgy gondolom, hogy ez egy jelentős előrelépés, és fontos az, hogy ezt itt az Országgyűlésben is világosan lássa minden képviselő úr. Azért mondom, mert én jóindulatúnak vettem Bárándy képviselő úr hozzászólását, ezt az adatot csak azért mondtam el, hogy ezzel legyen tisztában.

Másrészt pedig egy nagyon fontos lépés fog bekövetkezni ez év július 1-jétől. Az április 14-én elfogadott új szolgálati törvény eredményeképpen 2015. július 1-jétől hatályba lép az új illetményrendszer, aminek eredményeképpen 2015. július 1-jétől átlagosan 30 százalékos emelést kapnak a rendvédelmi területen szolgálatot teljesítő hivatásosok. Ennek a fedezete a 2015-ös költségvetésben 44 milliárd forint összeggel rendelkezésre áll. 2016. január 1-jétől egészen 2019. január 1-jéig további évi 5-5 százalék, összesen átlagosan 50 százalékos illetményemelést fognak kapni a rendvédelmi állomány hivatásos tagjai. Ennek a 2016-os forrása 121 milliárd forint értékben a 2016-os költségvetésben is szerepel.

(13.00)

Ezzel reflektálok más ellenzéki képviselők által elmondottakra is. Tehát azt tudom mondani, hogy jelenleg ez a helyzet. Nem vagyunk elégedettek egyébként, további lépéseket szeretnénk, és a 2016-os költségvetés ennek a fedezetét, tehát hogy előrelépjünk a közbiztonság, közrend további erősítése területén, ezeket a feltételeket úgy, ahogy Simon Miklós képviselő úr elmondta, tartalmazza.

De még egyszer mondom, nekünk az a filozófiánk a rendészet területén, hogy holnap sokkal többet kell tenni a rend, a biztonság érdekében, mint amit tegnap vagy tegnapelőtt tettünk. Mi erre készek vagyunk, elszántak vagyunk, és ez a költségvetés ’16 vonatkozásában ennek a feltételeit tartalmazza. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage