APÁTI ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Én Simon Miklós korábbi felszólalására szeretnék reagálni a szatmári térséget ért valóban sokmilliárdos jégkár ügyében. Örülök annak és egyet is értek képviselő úrral a tekintetben, hogy jégkárelhárító rendszer telepítésére égetően szükség lenne, bár az ehhez szükséges több tíz milliárd forintnyi forrást nem látom a költségvetésben. Biztos, hogy támogatni fogjuk, ha ilyen előkerül. Mutatja képviselő úr, hogy 5 milliárd forint van erre. Nos, tájékoztatom, hogy egy valamirevaló, kisebb kapacitású jégágyú 40 ezer eurónál kezdődik, és ebből komoly mennyiséget kellene telepíteni. Ha ez a forrás rendelkezésre áll, örülök, de az 5 milliárd biztos, hogy kevés lesz.

Na de mi a helyzet, tisztelt kormánypárti képviselők, a mostani jégkárral? Mi a helyzet a kártalanítással, a kárrendezéssel? Ugyanis kis- és közepes gazdák százai kerültek Csenger környékén, illetőleg a Csengertől északra fekvő települések sokasága került reménytelen helyzetbe. 500 ezer folyóméter támrendszeres uborka is tönkrement, és ez még csak a kárfelmérés első szakasza. 5 és 10 milliárd közé esik a kár óvatos becslések szerint is. A gyümölcskultúrákat pedig olyan szinten verte tönkre, hogy a gyümölcsösgazdák legkorábban 2017-ben számíthatnak árbevételre, hiszen a gallyakat, a leveleket teljesen tönkretette a dió- és cseresznyenagyságú jég, tehát gyakorlatilag még a jövő évben sem fognak bevételhez jutni, éppen ezért a Kártalanítási Alap „1 forinthoz 1 forintot” elve ehhez kevés lesz. Ezt a térséget katasztrófa sújtotta övezetté kellene nyilvánítania a magyar kormánynak, és segíteni kellene azoknak a gazdáknak, akik értelemszerűen önhibájukon kívül kerültek reménytelen helyzetbe.

Ez erkölcsi kötelességük, tisztelt képviselő úr. Amikor 2007-ben volt a környéken tavaszi fagykár, akkor önök a Magosszal az élen teljes joggal követelték a gazdák kártalanítását, a parlament kapujának beszakítását is kilátásba helyezve. Hát akkor ez a szabadságharcos, meg a gazdák mellett való kiállás szemlélete akkor is uralkodjon el önökön, amikor kormányon vannak, és a Magosz ne a kormány házi szervezeteként működjön az Agrárkamarával együtt, hanem végre tegye oda magát és segítsenek a szatmári gazdáknak. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage