DR. BÁRÁNDY GERGELY (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Én röviden Kontrát államtitkár úr felszólalásaira reagálnék. Államtitkár úr, az a csökkenés, amit ön a bűnözésben meghatároz, megmondom önnek nagyon egyszerűen, hogy miből adódik. Nem az önök jó büntetőpolitikájából, hanem abból, amit ‑ egyébként nagyon helyesen ‑ megtettek, hogy a szabálysértési értékhatárt 20-ról 50 ezer forintra emelték, ezért a 30-40 ezer forintos vagyon elleni bűncselekmények nem bűncselekménynek minősülnek, hanem szabálysértésnek. Így a szabálysértések száma megemelkedett, a bűncselekményeké meg lecsökkent. Ennek a jelentős része ebből adódik. Tudja, államtitkár úr, ettől függetlenül jó a tendencia, már olyan értelemben véve, hogy helyes volt az értékhatár felemelése, csak éppen ezt kormányzati eredményként eladni, miszerint is a bűnözés csökkent volna, egy álszent dolog.

A másik pedig az, hogy önök szigorú büntetőpolitikáról beszélnek, néha még a mi hozzájárulásunkat is kérik ehhez, sőt mi több, néha még meg is adjuk. Nekem nem egy olyan felszólalásom volt, hogy rendben van, ha a kormánypárt azt gondolja, ettől fog javulni a bűncselekmények aránya, ettől lesz jobb a közbiztonság, ám legyen; büntetőjogászként ugyan nem értek egyet vele, de megtámogatjuk. Nem látjuk az eredményt. Azt látjuk viszont, és azok a visszajelzéseink, hogy a bíróságokon a bírák ‑ most kapaszkodjon meg ‑ elsősorban az új Btk.-t alkalmazzák. És ez tudja, mit jelent, államtitkár úr? Azt jelenti, hogy az új Btk. kedvezőbb az elkövetőre nézve, mint a régi, ugyanis visszaható hatálya a büntetőtörvénynek csak akkor van, ha az új kedvezőbb elbírálást tesz lehetővé, mint a régi. És ha a bírák az új Btk.-t alkalmazzák, akkor az azt jelenti, hogy az számukra enyhébb megítélés.

(13.30)

Ez az, amikor az ember ész nélkül és a populáris igényeknek megfelelően módosít Btk.-t, de nem gondolja át azt rendszerszerűen. Ez az eredménye, tisztelt államtitkár úr! Köszönöm szépen. (Gőgös Zoltán tapsol.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage