DR. TAPOLCZAI GERGELY (Fidesz): (Hozzászólását jelnyelvi tolmács közreműködésével teszi meg.) Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Meglepődtem, mert azt hittem, hogy még egy képviselő előttem van, de én következem.

Az én felszólalásom témája a társadalmat egy szűkebb keretben fogja érinteni, a fogyatékos személyekkel és a megváltozott munkaképességű személyekkel kapcsolatban szólnék hozzá. Mielőtt rátérnék a 2016-os költségvetésre, szeretném emlékeztetni képviselőtársaimat, hogy a 2015-ös évi költségvetés elfogadásakor mi történt, milyen pozitív előrelépések történtek a fogyatékos személyeket képviselő országos érdekvédelmi szervezetek életében.

Az Országos Fogyatékosságügyi Tanács tagjai is támogatásemelésben részesültek. Ezzel visszaálltunk a 2009. évi szintre. Mint ismeretes, a 2008-as válság után felével-kétharmadával csökkentették ezeknek a szervezeteknek az éves támogatását, utána fokozatosan léptünk előre ezek megemelésében. A korábbi országos fogyatékosságügyi program szellemében elkezdtük a fogyatékos személyek kitagolását, az úgynevezett intézménytelenítést. Az elmúlt időszakban 6 milliárd forintos forrásból elkezdtük 660 fogyatékos személy kitagolását a nagy létszámú intézményekből.

A jelnyelvi tolmácsszolgáltatások támogatására a látássérültek elemi habilitációjának támogatását 5 százalékkal emeltük meg. A korábbi országos fogyatékosságügyi program alapján 5,2 milliárd forinttal támogattuk a közszolgáltatások akadálymentesítését, a hozzáférhetőséget. Továbbá az Országos Fogyatékosságügyi Tanács rendszeresen összeül, ezeken az üléseken általában én is részt veszek. Az idén tavasszal elfogadtuk az országos fogyatékosságügyi programot az új szakaszra, ami 2020-ig szóló, hosszú távú program. Ez egy tízéves szakasz lesz. Ennek részleteiről, feladatairól később beszélnék.

Rátérek az EMMI szociális és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkárság fejezetére. Látni lehet, hogy a 2015. évi költségvetéshez képest körülbelül 5,2 milliárd forinttal több ennek a fejezetnek a támogatása. A különböző fejezeti kezelésű előirányzatok között vannak olyanok, ahol emelkedés történt, vannak olyanok, ahol csökkenés. Ez nem jelenti azt, hogy tényleges csökkenés történt, hanem átcsoportosításokról, átvezetésekről van szó, a feladatokat más forrásból fogják ellátni. Összességében ez mindenképpen pozitív előrelépést jelent.

Néhány tételt szeretnék kiemelni, amelyek nagyobb pozitív változást eredményeznek. Ilyen a megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek támogatása, 5 milliárd forinttal emelkedett meg ez az összeg. Ezzel visszaálltunk a 2014. évi szintre. Hangsúlyozom, hogy 2014-ben is ugyanezt kapták, csak ez az 5 milliárd forint európai uniós támogatásból volt biztosítva, most az a különbség, hogy a 2016. évi költségvetésben már benne van ez az 5 milliárdos támogatás is.

Szintén növekedett a szociális célú, nem állami humán szolgáltatók támogatása, 1,6 milliárd forinttal lesz több ez az összeg. Szintén növekedett a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal támogatása 354 millió forinttal, ezáltal a megváltozott munkaképességű személyeket foglalkoztató munkaadók nagyobb összegre pályázhatnak, több költségvetési támogatásban részesülhetnek. Illetve az akkreditációt folyamatosan tudjuk folytatni.

Fontos még, eddig nem szerepelt a költségvetésben egy új támogatási sor, a megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci integrációját elősegítő programok támogatása, 180 millió forinttal lesz támogatva ez a feladat. Ez azoknak a munkaadóknak, munkáltatóknak nyújt támogatást, akik potenciális munkahelyeket, munkalehetőségeket biztosítanak megváltozott munkaképességű személyek számára. Érzékenyítő programok támogatásáról van szó, megváltozott munkaképességű személyek alkalmazásának lehetőségéről, módjáról, ennek segítéséről, ösztönzéséről. Ezeket a munkaadók számára biztosítja a költségvetés.

Látni lehet, hogy a támogató szolgálatok a közösségi ellátások, az utcai szociális munka, a „Biztos kezdet” gyermekház soron csökkenéssel számol a költségvetés. De ez nem azt jelenti, hogy valójában csökken ez az összeg, hanem átvezetésre kerül a helyi önkormányzatok támogatási sorára. Körülbelül plusz 2 milliárd forintról van itt szó. A helyi önkormányzatok fogják biztosítani ezeknek a feladatoknak az ellátását.

Mindezen pozitív lépések mellett szeretném megemlíteni, hogy beadtam egy módosító javaslatot, ami arra szolgál, hogy több olyan támogatás visszakerüljön a 2014. évi szintre, például a már említett érdekvédelmi szervezetek támogatása. Több helyen is 1 százalékkal csökkent ez az összeg, ezt nem tartom indokoltnak.

(14.10)

Fontosnak tartom, hogy a 2015-ös szintet tartsuk meg. Fontos, hogy az Országos Fogyatékosügyi Tanács minden tagja ugyanolyan szintű támogatást kapjon, mint ebben az évben. Megemlítem, hogy az elmúlt évben több új szervezet is kapott támogatást, akik a Fogyatékosügyi Tanács tagjaivá váltak, ezek is ugyanolyan támogatást kapnak a következő költségvetésben. A módosítókkal szeretném elősegíteni, hogy a jelnyelvi tolmácsszolgálatok plusz 5 százalékkal több támogatást kapjanak, ugyanis folyamatosan növekszik a tolmácsszolgáltatás iránti igény, ami által az alap- és a kiegészítő támogatás nem látszik elegendőnek, ezért is javasoltam a plusz 5 százalékos emelést.

A módosítómban javaslom szinten tartani az autistaotthonok, az értelmi sérültek és halmozottan fogyatékos személyek ellátását biztosító lakóotthonok támogatását. A 2015-ös évi szintet kell megtartani, évi 190 millió forintos összeggel.

Szeretném hangsúlyozni, hogy az új országos fogyatékosságügyi program szellemében folytatni fogjuk a fogyatékos személyek kitagolását, a 2014-20-as időszakban 36 milliárd forintot tervezünk erre európai uniós forrásból, hogy folyamatosan biztosítva legyen a kitagolás folyamata, illetve fel legyen gyorsítva ez a folyamat.

Nagyon fontos még az akadálymentesítés is, a korábbi fogyatékosságügyi program és az intézkedési terv alapján 5,2 milliárd forint volt biztosítva erre, és az új program, új intézkedési terv alapján 2020-ig 8,5 milliárd forintot tervez erre a kormány, elsősorban közszolgáltatások hozzáférésének biztosítására.

Nagyon fontos megemlíteni azt is, hogy a korábbi tapasztalatok alapján nem mindenhol úgy sikerült az akadálymentesítés, ahogyan kellett volna. Nem volt szakszerű a megoldás, amit választottak. Ennek a kivédésére egy 1,5 milliárd forintos, úgynevezett követési projektet fogunk biztosítani, hogy valóban szakszerűen történjen meg az akadálymentesítés az élet minden területén.

Végül szeretném megemlíteni, örülök neki, hogy biztosítva van a sport és a fogyatékossport területén a jövő évi olimpiai és paralimpiai részvétel, illetve az arra való felkészülés is.

Csatlakozom Révész Máriusz képviselőtársamhoz, én is nagyon bízom abban, hogy a szociális ágazat az ez évi bérkiegészítéssel együtt valóban beindítja a szociális életpályamodell felépítését, és ezzel teljesítjük a szociális ágazatban dolgozók igényeit és ennek biztosítását. Ez egy olyan feladat, amivel még adósak vagyunk, és remélem, hogy teljesíteni fogjuk. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage