GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Igen, ez a cserbenhagyás költségvetése, Révész Máriusz. Azért mondom, mert csak gondoljon bele az előbbi gondolataiba meg az azt megelőzőbe. A foglalkoztatás tekintetében dicshimnuszokat zengenek, miközben mindenki tudja, hogy ha a közfoglalkoztatással nem statisztikát akarnának javítani, akkor gyakorlatilag nem másról szólna a történet, mint 10 százalék feletti lenne a munkanélküliségi ráta. Inkább értékteremtő - értékte­remtő! - mun­katevékenységet biztosítanának az embernek (Dr. Hoppál Péter: Ne nézd le őket! Nézd meg a településeket!), nem 170 ezerrel több embert kivenni a munkanélküliek köréből, betenni a foglalkoztatottak körébe, hülyének nézni az embereket, hogy lám-lám, milyen jó a helyzet Magyarországon, miközben ezek a közfoglalkoztatottak meg kevesebb bért keresnek, mint 2010-ben. (Dr. Hoppál Péter: Nem igaz!) De ugyanúgy igaz ez a külföldön történő foglalkoztatottakra is, azokra a százezrekre, akiket a magyar statisztikában tartanak nyilván, és még ezernyi példát lehetne mondani, a közszférából kirúgott emberek visszafoglalkoztatását éhbérért és sok minden mást.

De ha már foglalkoztatás, akkor hozzáteszem önnek a bér kérdését is. Akkor, amikor ön arról beszél, hogy nő a reálbér, akkor azzal is nézzen szembe, hogy a minimálbéres ember ma 5 ezer forinttal kevesebbet érő pénzt vesz a kezébe, mint öt évvel ezelőtt. Azzal is nézzen szembe, hogy a létminimum összege ma ‑ a becsült, mert csak a 2013-ast teszi közzé a KSH - 87 500, a becsült mostani 92-93 ezer, az 24 ezer forinttal több, mint a minimálbér kézbe vett összege. Nő az olló. Akkor nem nő a szegénység? Akkor nem szélesedik, akkor nem mélyül a szegénység?

Azzal is nézzen szembe, hogy a hatodik költségvetésüket nyújtják be és változatlan a köztisztviselői illetményalap, 38 650 forint, egyetlenegy fillért nem változott ez alatt a hat esztendő alatt, és ezernyi ilyen dolgot lehetne még mondani. Egy szó mint száz, azt akarom mondani, inkább nézzen tükörbe, nézze meg az elmúlt öt évüket, s utána álljon fel ilyen gondolatokat megfogalmazni. Nem véletlen azon Fidesz-szervezetek megszűnésének a sokasága (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amivel ma szembetalálkozunk.

Elnök úr, köszönöm szépen. (Révész Máriusz: Bizonyos országrészekben megszűntek. ‑ Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage