BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Egy-két mondatban reagálnék Rig Lajos képviselő úr felvetéseire. Azt gondolom, hogy abban egyet lehet érteni a képviselő úrral, hogy számtalan feladat áll még előttünk, nemcsak az egészségügy területén, hanem más területeken is. A kormány dolgozik azon, hogy ezeket a feladatokat meg tudja oldani.

Hadd mondjak néhány gondolatot három tételről, amit a képviselő úr említett! Az egyik a béremelésnek a kérdése, és itt egy személyes tapasztalatomat is hadd osszam meg önökkel! 2010 után én magam is különböző nemzetközi szervezetektől többször hallottam azt a receptet, hogy az ország előtt lévő költségvetési problémákat a közszférában dolgozók bérének a csökkentésével kellene megoldani. Láthattuk azt, hogy Európában több ország ezt az utat választotta, az Európai Unió tagállamainak többségében a közszférában vagy jelentős létszám- vagy bércsökkentés volt, vagy a kettő együtt.

(16.50)

Ezeket a tanácsokat a kormány nem hallgatta meg, hanem egy saját gazdaságpolitikai vonal mentén tett lépéseket, és bizony, az egészségügy volt az első terület, ahol ilyen béremelésre sor került, ahogy azt Kovács József képviselő úr is említette.

Biztos, hogy az egészségügyi ágazatban dolgozók több forrást is megérdemelnének a munkájuk alapján, az a kérdés, hogy felelősen mennyit lehet biztosítani. Az az út, ami elindult az adórendszer átalakításával és a bruttó bérek növelésével 2012-től, ez folytatódik 2016-ban is. Ezért ismét megemlítem azt, hogy a 2016-os költségvetés a már említett mozgóbér-kiengedésre és a 35 évnél fiatalabb szakorvosok bérére több mint 15 milliárd forintot tartalmaz. Ez 64-65 ezer embert érint 2016-tól; és természetesen a személyi jövedelemadó-csökkenés őket is nyilván kedvezően fogja befolyásolni.

A második tétel az intézményrendszer finanszírozását illeti. Itt csak emlékeztetném a tisztelt Országgyűlést arra, hogy a kormány úgy döntött, hogy az idei költségvetésben rendelkezésre álló 60 milli­árd forint adósságkonszolidációs támogatást teljes egészében az egészségügyi intézményrendszer adósságának a csökkentésére használja föl. Azért a nagyságrendeket tekintve el kell mondjam, hogy ez érdemben több mint az E-Alapban megjelenő népegészségügyi termékadó-bevétel vagy biztosításiadó-bevétel, és pluszként jelentkezik az egészségügy számára. Tehát ezen a területen is, azt gondolom, a bérek mellett tud egyet előrelépni a kormányzat.

A harmadik dolog, ami a mentőállomások helyzetét, a beruházásokat illeti, illetőleg a mentőkocsi-beszerzéseket. A 2007-13-as európai uniós fejlesztési ciklus forrásaiból számos mentőállomás megújítására sor kerül, ahogy azt képviselő úr is említette; a kormány azon dolgozik, hogy ezeket a beruházásokat az idei év végével be tudjuk fejezni, és így a maximális európai uniós támogatásokat is felhasználva javuljon az ellátórendszer.

A jövő évi költségvetést illetően pedig azt tudom elmondani, hogy mentőgépjármű-beszerzésre 2 milli­árd forint többletet tartalmaz a tervezet, illetőleg a mentésirányítási rendszer céljaira, megújítására további félmilliárd forintot.

Tehát egyetértek képviselő úrral abban, hogy az egészségügy területén is feladatok állnak előttünk, én azt látom, hogy 2016-ban az előttünk álló feladatokból vagy problémákból legalább részbeni megoldással és fontos érdemi megoldásokkal tudunk előremenni, amennyiben a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot a tisztelt Országgyűlés elfogadja. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage