BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Államtitkár úr, olvasnék néhány adatot önnek. A 2010 és ’13 közötti adóreform összességében évi 444 milliárd forinttal csökkentette az állam bevételét. Az összeg 74 százaléka a két legmagasabb jövedelmi tizedhez tartozó, gyermektelen állampolgárok nettó jövedelmét növelte. 444 milli­árd forintból 329 milliárd forint ment a gyermektelen családokhoz, és a maradék 115 milliárd forint ment a gyermeket nevelő családokhoz.

A családi adókedvezmény kiterjesztése mintegy 173 milliárd forintos adókiegészítést jelent, amelynek 59 százaléka a legmagasabb jövedelemmel rendelkező két tized adóját csökkenti. Lehet, hogy önök szerint ez teljesen rendben van, és ezért mondjuk mi azt, hogy ez egy perverz újraelosztás. (Dr. Hoppál Péter: Több marad a családoknál.)

Mondanék még valamit. Azt mondják, hogy 2016-ban 145 milliárd forint marad megint a magyar családoknál. Közben itt az áfabevételekből 179 milliárd forint pluszbevételt terveztek be, és a jövedékiadó-bevételeknél meg 39 milliárdot. Ez összességében 218 milliárd. Akkor döntsék már el, hogy adnak vagy elvesznek, mert a kettő nincsen egyensúlyban! (Dr. Hoppál Péter: Többet adunk, mint…) Persze, a 145 milliárd forintból el tudnak költeni 218 milliárd forintot! A matek nincs rendben, államtitkár úr!

Köszönöm szépen. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Úgy van! ‑ Taps az MSZP padsoraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage