BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Két konkrét fölvetés volt, amit, azt gondolom, célszerű tisztázni, és képviselő asszony azt kérte, hogy tisztázzuk, hogy akkor milyen irányba megy a kormány. Én tisztelettel azt kérném, hogy a Magyar Szocialista Párt is tisztázza frakción belül, hogy milyen kritikákat fogalmaz meg, hiszen a legutóbbi vitában pont azt hallottam több képviselőjüktől is, hogy az úgynevezett adóék az OECD-statisztikák alapján még mindig magas, túlságosan magas. Miről van szó? Az adóék az összes munkára terhelődő adók és a kézhez kapott nettó jövedelem közötti különbséget mutatja. Pont önök javasolták azt, hogy itt még előre kellene lépni. A személyi jövedelemadó-rendszer átalakítása mind a kulcscsökkentés tekintetében, mind a kedvezményrendszer bővítése tekintetében ebbe az irányba megy. (Heringes Anita: És a magas keresetűek… Mit nem értett belőle, államtitkár úr?)

Ami az intézkedés hatásait illeti, itt hadd ne kormányzati elemzéseket, hanem pénzpiaci elemzéseket idézzek, amelyek szerint ez az intézkedés jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a foglalkoztatás a versenyszférában bővül, pont azért, hogy a munkára való ösztönzés növekedjen.

Ami pedig azt illeti, hogy a matek mennyire van rendben vagy nincs rendben. A kormánynak az volt a filozófiája 2010 után, hogy olyan lépéseket tegyen a munkát terhelő adók csökkentése mellett, amely a foglalkoztatás bővülését segíti. Önmagában már az említett adóintézkedések is ebbe az irányba hatottak, de az úgynevezett munkakeresleti, munkakínálati lépések szintén azt célozták, hogy a foglalkoztatás bővüljön. Ez eredményezhette azt, hogyha megnézzük például a szociális hozzájárulási adó bevételeit, akkor a munkahelyvédelmi akció kedvezményei mellett is ezek a bevételek növekedtek, mert ugyan az egy egyén után fizetendő adó csökkent, de mivel a foglalkoztatás bővült, az adóalap jelentősen bővült, így a költségvetésnek többletbevétele származott. Ezért van rendben a matek, ezért mondhatjuk el azt, hogy az egyének számára vagy egy adott vállalkozás számára az szja-csökkenés vagy a munkahelyvédelmi akció kibővítése kevesebb terhet jelent, mégis a szélesedő adóalapnak köszönhetően a költségvetés stabilitása is megmarad, és ezáltal az említett államadósság-csökkentés és fegyelmezett államháztartási gazdálkodás jellemezheti reményeink szerint a 2016-os évet is.

Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage