DR. TIBA ISTVÁN (Fidesz): Köszönöm, elnök úr. Kedves Képviselőtársaim! A kormány kiemelt foglalkoztatáspolitikai prioritása a „segély helyett munkát” elv érvényre juttatása, hosszú távú célja pedig ‑ a versenyszférával szorosan együttműködve ‑ a teljes foglalkoztatottság megvalósítása. Ennek megfelelően a bevezetett kapcsolódó szociális támogatási rendszer igazságosabb és átláthatóbb, emellett elejét veszi a korábban gyakran tapasztalt segélyekkel való visszaéléseknek.

Az állam által biztosított támogatási formákon túl az emberek szociális támogatással való ellátása az önkormányzatok feladata, mivel a helyi közösségek rendelkeznek leginkább azzal a tudással, amely alapján dönthetnek a jogosultság tekintetében. Az önkormányzatok szabadabban dönthetnek a támogatások nagyságáról és formájáról. Az új támogatási rendszerben senki sem maradhat ellátás nélkül, ugyanis a megfelelő forrással nem rendelkező önkormányzatok központi költségvetési forráshoz jutnak.

2016-ban is jelentős célkitűzés a segélyezettek újbóli integrálása a munka világába. Mindezekkel összefüggésben a költségvetés azzal számol, hogy az elkövetkező évek során a jelenleg foglalkoztatást helyettesítő támogatásban részesülő ellátottak fokozatosan átkerülnek majd a munkaerőpiacra, elsőként várhatóan döntő részben a közfoglalkoztatásba, majd pedig az elsődleges munkaerőpiacra.

A fentieknek megfelelően folytatódik a Start-munkaprogramban részt vevő személyek számának dinamikus bővülése. Tovább folytatódnak a foglalkoztatást ösztönző programok, például a munkahelyvédelmi akció. Ennek keretében újabb célkitűzés a mezőgazdasági ágazatban dolgozók foglalkoztatásának növelése. A bevezetésre kerülő kedvezmény most már lehetővé teszi azt is, hogy a 25 és 55 év közötti, mezőgazdasági munkakörben foglalkoztatott munkavállalók után is érvényesíthessenek járulékkedvezményt a munkáltatók.

(17.00)

Az elért eredmények jelentőségét bizonyítja, hogy 2010 első negyedévéhez képest 440 ezer fővel bővült a foglalkoztatottak száma, és a gazdasági növekedés szerkezete kiegyensúlyozott.

A kormány az ingyenes tankönyvellátás felmenő rendszerű kiterjesztésével is támogatja a rászoruló családok. A nemzeti köznevelésről szóló törvény alapján 2016-ra kiteljesedik az ingyenes tankönyvellátás a teljes alsó tagozatra. Ehhez a költségvetés biztosítja a most belépő negyedik évfolyamosok tankönyvcsomagjainak kiadási többletét, továbbra is megtartva a felsőbb évfolyamoknál a rászorultság alapú ingyenesség forrásfedezetét.

A kormány a családok támogatását, azon belül is a gyermekétkeztetési feladatok finanszírozását az utóbbi évek során mindvégig kiemelt területként kezelte. Mérföldkőnek tekinthető, hogy 2015. szeptember 1-jétől bővül a kisgyermekeket ellátó intézményrendszerben a térítésmentes étkeztetés lehetősége, ami tovább csökkenti a családok gyermekneveléssel összefüggő terheit, valamint hozzájárul a jövő generációjának egészséges fejlődéséhez. E kiemelt célkitűzés megvalósításához 2016-ban a költségvetés az önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak ellátására 9,4 milliárd forint többletforrást biztosít, a nem állami fenntartói kört érintően pedig 2 milliárd forint összeg került betervezésre.

Családokat segítő intézkedést a forgalmi adók tekintetében is elfogadott a kormány. 2016. január 1-jével a sertés tőkehús áfakulcsa a korábbi 27 százalékról 5 százalékra csökken.

A 2014-2020-as fejlesztési ciklusban a magyar vállalkozások pályázati lehetőségei megsokszorozódnak. Összesen több mint 34 milliárd eurónyi támogatás érkezik hazánkba. Ez a szükséges hazai társfinanszírozással együtt mintegy 12 ezer milliárd forintos fejlesztést jelent a következő években. A kormány kiemelten kezeli az uniós támogatások felhasználását, az uniós forrásból megvalósuló programokra, beruházásokra a ciklus alatt több mint 1400 milliárd forintot költ a költségvetés, ami a GDP 4 százaléka.

A kormány felkészült arra, hogy a hazánkba érkező fejlesztési forrásokat célzottan és ésszerűbben használja fel, és arról is határozott, hogy a források 60 százalékát a foglalkoztatás és a versenyképesség növelésére épülő gazdaságfejlesztésre fogja fordítani. Fontos változás az is, hogy a pályázók a korábbinál már jóval átláthatóbb, egyszerűbb és ésszerűbb pályázati eljárásokkal számolhatnak. Az átalakítás egyik legfontosabb célja, hogy a források felhasználása koncentráltabbá váljon, egyúttal világos irányokat fogalmazzon meg a vállalkozások számára.

A Foglalkoztatási Alapból valósul meg 2016-ban is a Start-munkaprogram finanszírozása 340 milliárd forint értékben. Kiemelt kormányzati szándék, hogy a közfoglalkoztatás révén minél több ember munkához jusson. A Foglalkoztatási Alap fő célja továbbra is, hogy biztosítsa a foglalkoztatási és képzési aktív eszközök működtetéséhez, a szakképzési és felnőttképzési támogatásokhoz, a bérgarancia-támogatásokhoz szükséges pénzügyi forrást, valamint finanszírozza az álláskeresési ellátásokat. A Foglalkoztatási Alap az európai uniós források fogadásához a foglalkoztathatóság fejlesztésére és az alkalmazkodóképesség javítására szolgáló prioritások tekintetében társfinanszírozással járul hozzá. A 2014-2020-as időszak tervezett munkaerő-piaci programjainak tekintetében a Foglalkoztatási Alap előfinanszírozást teljesít.

A jövő évben is megmarad és egyre több családot érint a házasságkötés adókedvezménnyel való ösztönzése. Szintén folytatódik a gyed extra, mert bebizonyította, hogy ösztönzi a gyermekvállalást és a kisgyermekes édesanyák foglalkoztatását. A családok 2016-ban már egész évben igénybe vehetik az új otthonteremtési programot, a családi otthonteremtési kedvezményt.

A munkahelyvédelmi akció és a közfoglalkoztatási programok kiterjesztésének eredményeképpen pozitív tendencia figyelhető meg a munkaerőpiacon is, a foglalkoztatottak és az aktívak száma jelentősen meghaladja a válság előtti szintet. Ezzel párhuzamosan a munkanélküliségi ráta is folyamatosan csökken. A kedvező folyamathoz hozzájárult mindezeken felül a munkavállalást ösztönző eszközrendszer átalakítása is.

Tisztelt Képviselőtársaim! A kormány óriási energiákat fektetett a munkaerőpiac helyzetének javításába, amit igazol az is, hogy európai összehasonlításban is kiemelkedő mértékben nőtt a foglalkoztatás és csökkent a munkanélküliség mértéke. A kormány 2016-ban is mindent megtesz annak érdekében, hogy még közelebb kerülhessen a teljes foglalkoztatottság megvalósításához. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage