GÚR NÁNDOR (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Hoppál képviselőtársam, attól, hogy ön nem lát, mert nem néz szét a teremben, még nincs igaza. Tudja, én 7 óra 55 perctől itt vagyok ma ebben a teremben. Na, ennyi az igazsága annak a felvetésnek (Közbeszólások a Fidesz soraiból: 7 óra 55-től?) ‑ igen, 7 óra 55-től ‑, ennyi az igazsága annak a felvetésnek, amit ön elmondott az én mondataimmal kapcsolatban, mint amennyi a tekintetben, hogy azt feltételezte, hogy én nem voltam ott, és most estem be.

A másik gondolat, hogy csak meg kell kicsit kutatnia, hogy mondjuk, a gazdaság hogyan működött, a válságot követően 2009 utolsó negyedévét és 2010 első negyedévét nézze meg a kormányváltás előtt, hogy az milyen irányba mutatott, csökkent vagy nőtt, és utána mi történt 2011-ben. (Közbeszólás az MSZP soraiból: Nőtt.) Nőtt, igen, 2009 végén és ’10 tavaszán. A kormányváltás után pedig újabb csökkenés következett be. Ezeknek az eredménye az, ennek a kormányzásnak, mármint amit csinálnak, ahová jutottunk, s két egyszerű mondat, a foglalkoztatás tekintetében csak annyit kérek önöktől, hogy ne kozmetikázzanak: új adófizető munkahelyeket teremtsenek! Tudja, azt mondták, 1 millió új adófizető munkahely. Most már több mint 500 ezerrel adósak ennek az országnak.

(17.40)

A bérek tekintetében ne arról beszéljenek, hogy mi a bruttó, senkit nem érdekel. Az emberek úgy tekintenek rá a bérekre, ami a kezükbe jut, amiből vásárolni tudnak, bemennek a boltba és megveszik a terméket. És tudja, a bérek tekintetében az összehasonlítást igen, az infláción keresztül meg lehet tenni, meg kell nézni, hogy mennyi volt ebben az öt esztendőben az infláció, meg kell nézni, hogy mennyi ma a nettó, visszaszámolni, és kiderül, hogy sajnos a minimálbér kevesebbet ér, mint 2010-ben.

Hát, ezt csinálták önök, változtassanak ezen, az emberek javát szolgálják, ne nyomorítsák meg őket! Köszönöm, elnök úr. (Taps, közbeszólások az MSZP soraiból, köztük: Úgy van!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage