BANAI PÉTER BENŐ nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! A foglalkoztatás tekintetében itt egy számháború kezd kibontakozni (Dr. Józsa István: Megélhetési háború!), amihez engedjék meg, hogy néhány tényszerű adatot adjak hozzá.

A kormány elsődleges célja a foglalkoztatás bővítése és a reáljövedelmek növekedése. Nyilván ez egy olyan cél, amelyet minden kormány megfogalmaz szerte Európában és a világban. A kérdés az, hogy ezt a célt el tudja-e érni az adott kormány. (Dr. Józsa István: És milyen szerkezetben?)

Az én állításom az, tisztelt Országgyűlés, hogy ezeket a célokat a kormány az elmúlt öt évben elérte, ami alatt azt értem, hogy mind a magyar statisztikai adatok alapján, mind az Európai Unió statisztikai hivatalának az adata alapján a foglalkoztatás is bővült, és a reálbérek is növekedtek.

Felhívom a figyelmet arra, hogy a Magyar Statisztikai Hivatal adatait előzetesen az Európai Unió statisztikai hivatala áttekintette, mindazt a statisztikai módszertant, amivel a KSH dolgozik. De hogyha valaki nem hisz a magyar Statisztikai Hivatal adatainak, akkor kérem, hogy tekintse meg az Európai Unió statisztikai hivatalának az adatait.

Gúr képviselő úrnak fel kell hogy hívjam a figyelmét arra (Mesterházy Attila: Ott van fent!), jegyző úrnak a figyelmét arra, hogy ezek az európai uniós statisztikák minden országnál azonos módon nézik a részmunkaidőben foglalkoztatottak számát. Képviselő úr, hogyha megnézi 2010 után, akkor azt látja, hogy Európa számos országában ‑ épp a gazdasági válság miatt még ‑ a munkanélküliség növekedett, a foglalkoztatás csökkent. Hál’ istennek, Magyarországon minden évben a foglalkoztatottság bővült.

Ami pedig a reáljövedelmeket illeti, csak egy adatot hadd említsek, a legalacsonyabban keresők tekintetében. A minimálbér összege 2014-ről 2015-re 3500 forinttal növekedett. A rezsicsökkentéseknek, számos más intézkedésnek és a kedvező nemzetközi környezetnek, az alacsony olajáraknak is köszönhetően az idei évben nincs infláció. Ez mit jelent? Azt jelenti, hogy mindenkinek, a legalacsonyabb jövedelműeknek is a reáljövedelme érdemben növekszik. Mindez a folyamat indokolja azt, hogy a kiskereskedelmi forgalom bővül, mindez alátámasztja azt, hogy úgy kerülhetett sor a bérek növekedésére, a családikedvezmény-rendszer kibővítésére, hogy mellette az államháztartás stabilitása megmaradt, és azt gondolom, hogy ez a folyamat folytatódhat 2016-ban is.

Képviselő úr! Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk lévő jövő évi költségvetési törvényjavaslat csak olyan bér- és adóváltoztatásokat tartalmaz, amely az idei évhez hasonlóan jövőre is a reálbérek növekedését eredményezi minden fizetési kategóriában. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage