KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Sorrendben visszafelé haladva válaszolnék a hozzám intézett kérdéseire. A kvótarendszerrel kapcsolatban Orbán Viktor miniszterelnök úr világosan kifejtette a magyar álláspontot. Engedje meg, hogy utaljak erre. Úgy gondolom, hogy ezt se kommentálni, se megerősíteni nem kell, tehát ez világos álláspont.

Ami a határőrséget illeti: többször elmondtam Mirkóczki Ádám képviselőtársa és több képviselő kérdésére is, hogy 2008. január 1-jétől, amikor a határőrség rendőrségbe történő integrációja megtörtént, új helyzet állt elő. Megszűnt az önálló határőrség. De míg korábban 11 ezer körüli volt a határőrség létszáma, addig az új helyzetben a rendőrség egésze is elláthatja ezt a feladatot, tehát nemcsak a határrendészeti szerepet, feladatot ellátó egységek, hanem a mélységi ellenőrzés adta lehetőségekkel élve valamennyi rendőr részt vehet ennek a fontos feladatnak az ellátásában. Tehát gyakorlatilag korábban 11 ezer körüli határőri létszámmal számolhattunk, most pedig az egész rendőrség személyi állományával, hivatásos állományával számolhatunk. Tehát úgy is tekinthetjük, tisztelt képviselő úr, hogy ez egy olyan lehetőség, ami még inkább növeli a hatékonyságot.

Ami meg az integrációt illeti, azzal kapcsolatban engedje meg, hogy elmondjam, hogy az én megítélésem szerint az akkori kormány a hibát akkor követte el, amikor a határőrség személyi állományának jelentős részét elengedte a rendszerből, tehát nem tudott új feladatot adni, nem tudta megtartani a rendszeren belül ezeket a jól képzett, kitűnően képzett szakembereket, határőröket, és ez valóban jelentett egy veszteséget az új szervezet személyi állományának tekintetében. De ezt a gyakorlatot mi 2012. január 1-jével megszüntettük.

Ami a debreceni menekülttábor zárttá tételét illeti, illetőleg egyáltalán a debreceni menekülttábor jövőjét illeti, a miniszterelnök úr debreceni látogatása során világosan megfogalmazta az ezzel kapcsolatos kormányzati álláspontot, ezt ön is ismeri.

Ami pedig a zárttá tételt jelenti, én úgy gondolom, hogy azzal, hogy a nemzeti konzultáció értékelését követően kialakítandó törvényalkotási elképzeléseket érintettem, világosan azt mondtam, ezzel azt erősítettem meg, hogy megkérdezzük az embereket, az emberek véleményének a birtokában fogjuk ezeket a javaslatokat megtenni. Türelmet kérünk. Bízunk abban, hogy a nyár végére ezeket a javaslatokat el tudjuk készíteni, és akkor olyan választ tudok adni az ön kérdésére, ami az ön kíváncsiságát is kielégíti. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti sorokból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage