Z. KÁRPÁT DÁNIEL (Jobbik): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Amikor kértem a kétperces reagálás lehetőségét, ma sokadszorra hangzott el az adócsökkentés költségvetése titulus, amivel kapcsolatban meg kell hogy jegyezzük, a jövő évi központi költségvetés bevételeinek egyharmada áfabefizetésekből ered, itt az európai uniós rekorder 27 százalékos áfára gondolunk, a többi, fogyasztáshoz kapcsolt adóval együtt pedig 4612 milliárd forintot tesz ki a fogyasztási típusú adók összege, ami 45 százalékát biztosítja a központi költségvetés bevételi várakozásainak.

Ha mindent összeadunk, az jön ki, hogy a törvényjavaslat szerint, tehát nem szerintem, hanem az önök papírcsomagja szerint, az innen származó pénzügyi források jövőre összességükben 215 milli­árd forinttal nőnek.

(20.30)

Tehát ennyivel több várakozása van bevételi szinten a kormányzatnak ezen adótípusokból. Ezt követően pedig az adócsökkentések költségvetésének nevezni azt, ami több száz milliárdos nagyságrenddel megfejeli az előző éves bevételi várakozásokat, még az állítólagos könnyítések és engedmények dacára is, egészen elképesztő.

De hogy egy sokkal konkrétabb példát mondjak. Én nagyon támogatom a személyi jövedelemadó 1 százalékos csökkentését, nem vagyok ellendrukker, fontos lépésnek tartom, sőt azt mondom, hogy a nehéz helyzetben élő társadalmi csoportok számára sokkalta nagyobb engedményeket kellene adni. De hogy van az, hogy miközben önök kampányolnak egy 1 százalékos csökkentéssel, ezen költségvetés tervezete szerint a személyi jövedelemadóból származó összes bevétel mégis nő, 1640 milliárdról 1658 milliárdra? Értem én, hogy vannak begyűrűző hatások, vannak különböző adóalapot érintő hatások, önök talán azt várják, hogy az öt év alatt teremtett 50-100 ezer versenyszférás munkahelyhez majd még csapódik pár, többen fizetnek esetleg adót, de hogy van az, hogy az önök látszólagos engedménye dacára majdnem minden adótípus esetében növekszik a bevételi várakozásuk, tehát jobban terhelik a magyar embereket, mint korábban? Ez válaszértkiált. Köszönöm a lehetőséget. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage