VÉCSEY LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Nagytiszteletű Józsa István képviselőtársam, felszólalásomra reagálva, ha jól emlékszem, azt találta mondani, hogy vannak problémák az önkormányzati szférában. Hát, azt gondolom, ez teljesen természetes. Az egész mai napi vitában érteni vélem az ellenzéki hozzászólók mentalitását, hogy még, még, még, hiszen ahogy éppen István mondta, különösebb felelősségük a költségvetés végrehajtásában nincsen. Értjük azt, hogy többet kéne adni. Senki nem mondta azt, hogy ez a költségvetés a paradicsomi állapotok költségvetése. Mi egyszerűen azt szeretnénk, hogy egy kicsit mindig jobb legyen.

Az önkormányzatok között szerintem nincs, nem is volt olyan, amikor bárki bárhol azt mondta volna, hogy itt van a Kánaán. Nem ismerek olyan polgármestert, polgármesteri múltammal együtt sem, aki, lett volna olyan pillanat, hogy azt mondta volna, hogy ne kellene még több az önkormányzati feladatok finanszírozására. Nincs ilyen. Polgármesterek és önkormányzatok is szeretnének még többet adni a településüknek. Ez teljesen természetes. Mi felelősséggel viszonyulunk a költségvetéshez, addig nyújtózunk, ameddig a takarónk ér, és megpróbálunk olyan kereteket teremteni, hogy ez fenntartható is legyen.

Józsa képviselőtársam nagy nemzetközi tapasztalataival pontosan tudja egyébként, hogy Franciaországtól a 30 évvel ezelőtti tanácsrendszerig milyen önkormányzati formák léteznek. Sehol nem azonosak a hatáskörök. Itt nem arról van szó, hogy elég-e a pénz. Az a kérdés, hogy a törvény által előírt feladatkörök ellátására elegendő-e. A továbbiakban sem hiszem azt, hogy régi polgármester kollégáimtól bármikor azt fogom hallani, hogy minden nagyon szép és nagyon jó. Persze, hogy nem. Hát ők is többet szeretnének a településüknek. Ez egy abszolút természetes dolog.

Még egyetlen gondolat a számmisztikáról. Ha Józsa képviselőtársunk még a továbbiakban is számolta volna, hogy mekkora a veszteség, akkor szerintem nem lenne miről beszélni, mert elfogyott volna a 2016-os költségvetés. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage