KÓSA LAJOS, a Fidesz képviselőcsoportja részéről: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Kedves Képviselőtársak! Egy olyan törvénymódosító csomagot tárgyal most a parlament, amely segítené a magyar kormányt és a magyar kormányzati szervezeteket abban, hogy a Magyarországra nehezedő bevándorlási nyomás enyhüljön, és próbáljuk meg a bevándorlókat az európai törvények, a magyar törvények, a schengeni jogszabályok, a dublini jegyzőkönyvek alapján tisztességesen, humánusan, jogkövetően kezelni. Ez a probléma ma már mindenki számára nyilvánvalóan az egyik legfontosabb megoldandó aktuális probléma.

Amikor januárban jeleztük a magyar parlament Honvédelmi és rendészeti bizottságánál, hogy elképzelhető, hogy ebben az évben a bevándorlási nyomás elviselhetetlen lesz, és most kell felkészülni arra, hogy valamit közös gondolkodással tegyünk, akkor elsősorban a szocialisták, de más kisebb baloldali pártok is azt mondták, hogy álprobléma, ez nem lesz kérdés, csak arra hivatott, hogy úgymond a Fidesz-frakció elterelje más fontos problémákról a figyelmet. Mára nyilvánvalóvá vált, hogy nekik nem volt igazuk, képtelenek voltak annak a felmérésére, hogy ha egy olyan számsort látnak, hogy 2012-ben 2500, 2013-ban 18 ezer, 2014-ben 42 ezer azoknak az embereknek a száma, akik illegálisan, törvényellenesen lépték át a magyar határt, elsősorban a szerb-magyar határt, a schengeni magyar határt, ha ezt végignézzük, akkor bizony nem kell nagy intellektuális teljesítmény ahhoz, hogy lássuk, ez ebben az évben óriási gond lehet. Az lett.

Jellemző a magatartásukra, hogy most azt hangoztatják, miközben januárban azt mondták, hogy lárifári, ez nem is gond, most meg azt kérik számon, hogy mit tett a magyar kormány, mit tett a magyar parlament az elmúlt időszakban. És amikor felsoroljuk azt a rengeteg intézkedést, amit egyébként a magyar kormány, a magyar parlament megtett - annak a jogszabálynak a módosításától, ami lehetővé teszi a magyar kormány számára, összhangban az európai szabályokkal, hogy biztonságos harmadik országokat jelöljön ki, odáig, hogy a magyar parlament a tavasz folyamán, nyár elején tárgyalta a menekültügyi eljárásokkal kapcsolatos gyorsításról szóló törvénycsomagot, odáig, hogy a rendőrség folyamatos intézkedésekkel és előkészítésekkel alapozza meg azokat a döntéseket, amelyeket a nyár elején meg lehetett hozni a határzár, a biztonságos határzár vagy a biztonsági határzár felállításáról, fel lehetett készíteni a menekültügyi hivatalt arra, hogy ha minden határon túlnő az illegális bevándorlók száma, akkor se álljon fejre a rendszer, meg kellett tenni azokat a törvény-előkészítő lépéseket, amelyek egyáltalán a biztonsági határzár felállításának a törvényi megalapozását lehetővé teszik, hiszen tudjuk, hogy a telekproblémák rendezése, a terepfelmérés hihetetlen mennyiségű feladat volt -, akkor a szocialisták mind azt mondják, hogy de ez mind nem elég, ezek álintézkedések, valódi intézkedések kellenek.

Most pedig, amikor egyébként a magyar parlament elé terjesztette részben a kormány, részben a Fidesz képviselőcsoportja azokat a javaslatokat, amelyeket a házszabálytól való eltéréssel szerettünk volna tárgyalni, mert látjuk, hogy nem a mi hibánkból kezelhetetlen helyzetek alakulnak ki, lásd a Keleti pályaudvar, ami a pesti szlengben már csak közel-keleti pályaudvarként ismeretes az ott elviselhetetlen helyzet miatt, látszik, hogy gyors megoldás kell, intézkedni kell, mit tesz a szocialista törvényhozói csoport? Nem szavazza meg a rendkívüli eljárást, nem szavazza meg a házszabálytól való eltérést. Pontosan tudják, hogy nem tudják megakadályozni ezeket a módosításokat, amelyek szükségesek, sőt egy részüket maguk is támogatták, pontosan tudják, ez a tegnapi napirend előtti vitából is kiderült, hogy a kétharmados változtatásoknak is megvan a parlamenti többsége, ha tegnap valaki a napirendi előtti vitát figyelte, akkor a parlamenti napirend előtt hozzászólókból ez világosan kiderült, nem zavarja őket, mindenáron a bicikli kereke közé seprűnyelet akarnak dugni, pontosan tudják, hogy semmire nem jó ez az egész, de jellemző a teljesen felelőtlen és álságos magatartásukra, hogy ekkor is megtették, nyilván mert az az érdekük, hogy a Keleti előtti tarthatatlan helyzet minél hosszabb legyen, lehessen arról beszélni, hogy a magyar hatóságok tehetetlenek. Ja, hogy egyébként ők hátráltatják a magyar hatóságok munkáját?! Ja, hogy a parlamenti törvényhozásban nem segítik a kérdés megoldását?! Arról persze mélyen hallgatnak. És lehet egyébként álakciókkal meg semmire nem jó szónoklatokkal az indulatokat szítani, amire semmi szükség nincsen. (Kunhalmi Ágnes: A plakátkampánnyal! Ki ragasztotta tele az országot?) És ez a helyzet egyébként csak romlani fog. Szerencsére nem a szocialistákon múlik az, hogy Magyarországon mi történik, mert az a beván­dorlópárti politika, amit végig követtek a szocialisták, ma tényleg elviselhetetlen helyzetet okozna Magyarországon.

Én azt szeretném kérni, hogy az a vita, ahogy maga az egész bevándorlási hullám, ez az egész újkori népvándorlás elindult, nyilvánvalóan nem kell hogy abba torkolljon, hogy azt vizsgáljuk, hogy egyébként az alapvető oka ennek a bevándorlási hullámnak vajon Magyarországon keresendő-e vagy sem, mert nyilvánvaló, hogy nem. Nyilvánvaló, hogy az Európai Unió eddigi magatartása jelentős mértékben hozzájárult ahhoz, hogy mára a bevándorlási hullám elviselhetetlen, lassan kezelhetetlen méreteket ölt. Tucatjával lehetne idézni azokat a teljesen elhibázott politikusi nyilatkozatokat, azt a teljes meg nem értését a világnak, amelyek kapcsán egyébként, onnantól kezdve, hogy az Európai Unió munkaerő-problémáját majd a bevándorlók fogják megoldani, ami nyilvánvalóan képtelenség, ha csak megnézzük azt, hogy a bevándorlóknak a munkaszocializációja, a nyelvi, kommunikációs problémái vagy akár csak a szakképzettségükben megnyilvánuló differenciák is szinte áthidalhatatlanok az európai munkaerő-piaci adottságokhoz képest, teljesen nyilvánvaló, hogy ezt a bevándorlási hullámot jelentős mértékben az Uniónak ez a tesze-tosza, tehetetlen magatartása váltotta ki, ami ráadásul képtelen felismerni, vagy úgy tűnik, hogy képtelen felismerni azt, hogy bizonyos, évtizedekkel korábban kialakított politikai és jogi konstrukciók fölött eljár az idő, adott esetben sokkal gyorsabban, mint mi ezt láthatjuk. A Dublin III. jegyzőkönyv nem évtizedes múltra tekint vissza, és már a német, francia, olasz, angol igazságügy-miniszterek folyamatosan arról nyilatkoznak, hogy recseg-ropog az intézmény, újra kell gondolni az egészet.

Jellemző az Európai Unió akcióképességére, hogy egy közös elhatározással döntötték el, hogy az Európai Unió közösen rögzíti a biztonságos harmadik országok körét, ezt képtelen volt megcsinálni, és ezt visszaadta tagállami hatáskörbe. Mert az elvet nem támadták, csak nem tudták megoldani, hogy azt a néhány országot egyébként, ami karnyújtásra van Európától, és nyilvánvaló, hogy perdöntő a megítélésük az egész bevándorlás kérdésében, hova sorolja, pedig ez csak egy egészen pici szegmense az egész problémának.

Tehát hogy az Európai Unió felelőtlen politikája és magatartása nyilvánvalóan jelentős mértékben hozzájárult és kiváltó oka ennek az újkori népvándorlásnak, ez nyilvánvaló. De ne felejtsük el, hogy emögött egyébként van egy nagyon jól szervezett, nagyon tudatos nemzetközi bűnhálózat, az az embercsempész maffia, amely álígéretekkel, hitegetéssel egyébként az illegális határátlépőktől 3 ezertől 5-8 ezer euróig kéri el azt a pénzt, hogy majd őket beviszik az ígéret földjére, ami hazugság, nem igaz, lehet látni, hogy Európa közel sem tudja azokat az ígéreteket megvalósítani, amelyekkel ezeket a tényleg nehéz sorsú embereket elcsábítják ezek a bűnbandák. Az ezek ellen való fellépés, illetőleg a problémának a kezelése nyilvánvalóan európai közös ügy. Egyedüli, önálló problémákat jelent az egyes országok számára, de az igazi megoldás, a valódi megoldás például annak a kijelentése, hogy Európának nincs bevándorláspolitikája, mint ahogy nincs egyébként, ezért nem fogad bevándorlókat, politikai menekülteket fogad, akik egyébként a töredékét teszik ki az illegális határátlépőknek. Csak egy szám: Magyarországon 300-nál kevesebb olyan ember van most, aki egyébként politikai menedékjogot kapott a magyar hatóságoktól, miközben csak ebben az évben már 150 ezer felett van azoknak a száma, akik ezért folyamodtak. Vessük össze az arányokat!

Nyilvánvalóan a probléma közös, a megoldásnak is közösnek kell lenni, de Magyarország mint olyan ország, amelynek schengeni határa van, kötelességének tudja, gondolja, érzi, és remélem, ebben támogatja a parlament is a kormányt, azt, hogy a nemzetközi joggal összhangban, Schengennel összhangban, a dublini jegyzőkönyvekkel összhangban, meg tudja védeni a határait, tudja kezelni a maga erejéből ezt a bevándorlási hullámot.

(10.40)

Ennek a lehetővé tételét, illetőleg támogatását jelentik ezek a törvények. Kérem a támogatásukat.

És kérem, fontolják meg azt, hogy majd el kell számolni a választók előtt, mert eljön annak is az ideje, hogy ki az, aki hozzájárult ahhoz, hogy Magyar­ország tudja kezelni a bevándorlók problémáját, és ki az, aki a bevándorláspárti politikájával igazából azt a helyzetet támogatja, hogy Magyarország káoszba fulladjon ennek a kérdésnek a kezelésében. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti padsorokban. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból. - Dr. Bárándy Gergely: Ez ovis szint volt!)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage