DR. HARANGOZÓ TAMÁS, az MSZP képviselőcsoportja részéről: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Mielőtt belekezdenénk a törvény elemzésébe, engedjék meg, hogy ott folytassam, ahol Kósa Lajos abbahagyta, illetve amit Tuzson Bence itt művelt napirend előtt, azt egyszerűen nem lehet szó nélkül hagyni.

Tuzson Bence úr ugyanis itt ma a parlamentben megkezdte a parlamenti képviselők listázását. Lobogtatta azt a listát, akik miatt állítólag a Fidesz nem tudja egyetlen nap alatt ezt a teljesen alaptörvény- és alkotmányellenes őrületét átvinni a parlamenten. Egyetlenegyet nagy tisztelettel szeretnék javasolni Tuzson úrnak és Kósa úrnak is és az összes fideszes politikusnak, aki megszólal. Ne felejtsék el, hogy a lista élén, a listájuk élén Orbán Viktor, Kövér László és Szijjártó Péter áll. A miniszterelnök, a házelnök és a külügyminiszter, aki tegnap nem jött be a parlamentbe mint parlamenti képviselő, és nem biztosította maguknak a négyötöd többséget a parlamentben. (Nagy taps és közbeszólások az MSZP padsoraiban.) Szégyelljék magukat, és a szájukat ki ne nyissák még egyszer ebben az ügyben! (Közbekiáltások a Fidesz padsoraiból.)

Tisztelt Országgyűlés! Az előttünk fekvő törvényjavaslatról és a menekültügyi kormányzati kezelésről az MSZP álláspontja a következő röviden. (Zaj. - Az elnök csenget.)

1. A kormány, no pláne a Fidesz benyújtott törvényjavaslatának nyilvánvaló célja nem a menekültkérdés megoldása, hanem a magyar emberek alapvető jogainak korlátozása. Ehhez még a honvédséget is eszközként kívánják használni, felhasználni és bevetni civil menekültekkel, köztük gyerekekkel és nőkkel szemben, és természetesen, ha úgy adódik, a törvény értelmében a magyar lakossággal szemben is.

2. A Keleti pályaudvarnál és az ország pályaudvarain tomboló káoszért nem az Európai Unió vagy nem Németország vezetői, hanem a Fidesz és személy szerint Orbán Viktor a felelős.

3. Önök az elmúlt napok hazugságáradatával szemben egészen mostanáig nem betartották, éppen ellenkezőleg: semmibe vették a schengeni szabályokat. Önök sodorták veszélybe a schengeni övezetet, önök hazardíroznak a magyar emberek utazási szabadságával, önök orosz rulettet játszottak egyrészt a magyar emberek biztonságával, egészségével és szabadságjogaival, másrészt az ideérkező menekültek életével. Csakhogy az utóbbi hetekben a fegyver eldördült.

Ami a részletes véleményünket illeti: a kialakult helyzetre hivatkozva a kormány és a Fidesz által benyújtott két törvényjavaslat lényegében ugyanannak a szabályozási tárgykörnek egymással szorosan összefüggő elemeit tartalmazza, ezért mindkét törvényjavaslatról e vezérszónoki felszólalásban fejtem ki az álláspontomat, illetve a vita során Bárándy Gergely képviselőtársammal közösen. Itt mondjuk el mind a kettőről a véleményünket, teszem hozzá, ezt tette Trócsányi igazságügy-miniszter úr is itt az előbb vezérszónoklatként.

A Fidesz már jó előre megüzente, hogy mindenki hazaáruló és bevándorláspárti, aki nem szavazza meg ezeket a senkivel nem egyeztetett törvényeket. Azonban vegyék végre észre, hogy a Fidesz már rég nincs abban a helyzetben, hogy diktátumokat fogalmazzon meg itt a parlamentben. Ezzel számtalan alkalommal próbálkoztak az elmúlt hónapokban, azonban egyik sem jött be eddig. A menekültügy kezelése tekintetében az elmúlt hónapok kormányzati politikája totális csőd, tisztelt képviselőtársaim, már amennyiben a kormány célja Magyarország nyugalmának és a magyar emberek biztonságának szavatolása volt. Ma ugyanis káosz van. Káosz van az ország pályaudvarain, káosz van Budapest utcáin, ezért a káoszért pedig a Fidesz és a kormány a felelős. Önök ugyanis már januárban tudták, hogy idén akár százezres nagyságrendű menekülthullámmal kell megbirkóznia az országnak.

Mit tettek önök? Mit tett a kormány, hogy Magyar­ország képes legyen megbirkózni ezzel a hatalmas nyomással? Elárulom: semmit. (Közbeszólás a Fidesz padsoraiból: Hazudsz!) Hacsak nem komolyan gondolták, hogy magyar nyelvű propagandaplakátokkal riasszák el a háborúk elől menekülő tíz- és százezreket.

A kormányzati inkompetencia csúcsa a kerítésépítés bejelentése volt. Önök nyár elején megüzenték, hogy ősztől lezárják az Unió határait. Majd csodálkoznak, hogy egyszerre mindenki útnak indult, akiben csak akár egy ötlet erejéig felvetődött az Unióba menekülés gondolata. A nagy balkáni versenyfutás startpisztolyát önök sütötték el a kerítésépítés bejelentésével. De még a Magyarország helyzetére enyhítést jelentő uniós javaslat megfúrása érdekében is mindent megtett Orbán Viktor. Ő volt az egyik legnagyobb ellenzője minden olyan uniós javaslatnak, ami megosztaná a menekültek fogadásával járó terheket, holott a terhek megosztása éppen Magyarországnak lenne leginkább érdeke.

A magyar emberek és minden uniós polgár biztonsága megköveteli, hogy ne bolyongjanak menekültek tízezrei Európa útjain. Ezért kell európai szinten megszervezni a menedékkérelmek elbírálását, a kérelmezők ideiglenes elhelyezését és a védelemben részesített személyek befogadását. Teszem hozzá, a védelemben nem részesített személyek sorsát is az Uniónak közösen kell megoldania.

Amelyik magyar politikus nem ezért küzd, az a magyar nemzeti érdeket értelmezi félre vagy ha úgy tetszik, árulja el.

Miközben az MSZP már januárban felhívta a figyelmet arra, hogy erre a magyar hatóságok nincsenek felkészülve, Rogán Antal még itt júliusban - ismétlem, júliusban -, ott ült, illetve állt, amikor a következőket mondta ezzel kapcsolatban: „A problémának továbbra is az a megoldása, hogy nem azzal foglalkozunk, hogy hogyan erősítsük meg az intézményrendszert, hogyan tudunk minél több bevándorlót fogadni, hogyan tudunk a kérdéseikkel foglalkozni.” Ma pedig napirend előtt azt hallgatjuk Tuzson Bencétől, hogy aztán most már tűrhetetlen, és azonnal meg kell erősíteni az intézményrendszert, a rendőrséget, a Bevándorlási Hivatalt.

Képviselőtársaim! Nem volt olyan régen és itt, ebben a teremben volt az önök nagyon nagy kárára jegyzőkönyvben azok a hazugságok, amelyeket egymással ellentétesen hétről hétre mondanak. E bűnös mulasztások eredménye a Keleti pályaudvarnál tomboló káosz. A Fidesz napok óta azt harsogja, hogy az uniós szabályok maradéktalan betartása miatt alakult ki a válsághelyzet. Ez azonban szimpla hazugság. Ki kell mondanunk, hogy a Fidesz végighazudta az elmúlt 8 hónapot. Ha ugyanis betartották volna a schengeni szabályokat, ma 160 ezer ember lenne Magyarországon menekülttáborokban. Hol van ez a 160 ezer ember, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim? Megmondom, hol vannak. Döntő többségük már rég Nyugat-Európa országaiban, Németországban, Ausztriában, Svédországban van. Ott, ahova az elmúlt években több százezer magyar honfitársunk is egyébként kivándorolt.

Ha valóban betartották volna a schengeni szabályokat, ahogy önök ezt állítják, akkor a menekülteket egyenesen a menekülttáborba szállították volna a határokról az elmúlt 8 hónapban. Persze, ha lett volna hova szállítani őket, tisztelt képviselőtársaim. Mert önök hiába tudtak már januárban a várható menekülthullámról, nem tettek semmit ebben az ügyben sem. 2015 júniusában még 2 ezer főt sem érte el a befogadóállomások teljes kapacitása. Kérdem én: hova került volna ez a 160 ezer menekült?

Önöknek eszük ágában sem volna kezelni a problémát, ezért aztán nem is gondoskodtak szervezett szállításukról, hanem vonatra tették őket Budapest felé. Majd hagyták, hogy napokig, hetekig bolyongjanak Budapest utcáin, míg végül a többség vonatokkal, buszokkal vagy éppen embercsempészek közreműködésével Nyugatra távozott a hatóságok szeme láttára. Mindenki látta annak a budapesti lakásnak a fényképét, ahonnan azt az embercsempész-akciót szervezték, amiben 71 ember halt meg egyébként az osztrák határ túloldalán. (Dr. Répássy Róbert: Gyurcsány villája.)

Így tartották be önök a schengeni szabályokat. A saját hivatalos számaik szerint 2015 első félévében érkező 67 ezer menekültből - ezt a belügyminiszter írta le válaszában - 49 ezer Nyugatra távozott, és velük szemben Magyarország az eljárást az ismeretlen helyre távozás miatt megszüntette. 67 ezerből 49 ezer! De nem kell messze menni, hiszen Kósa úr a júniusi vezérszónoklatában még itt azzal kérkedett, hogy azért nem kell foglalkozni ezzel a problémával - Kósa úr emlékszik rá, ugye? -, mert két napnál többet nem tartózkodnak átlagosan Magyarországon ezek a menekültek, és az önök minisztere tegnap kiáll és arról beszél, hogy Magyarország betartja a schengeni szabályokat. Vicc! (Folyamatos közbeszólások a Fidesz padsoraiban.)

Önök hónapokon keresztül csak beszéltek a menedékjogi szabályok módosításáról, de júniusig egyetlen törvényjavaslatot nem hoztak be a parlamentbe. A vitanapon kívül ezzel más teendője a Fidesznek nem volt. Majd június elején egy háromszavas törvénymódosításra futotta erejükből, amelynek eredményeképpen állításuk szerint minden menekült visszaküldhető lesz Szerbiába. Ezt hallgattuk itt, a falak között nem egészen három hónapja. (Zaj.)

(10.50)

Megoldást hozott a törvénymódosítási javaslatuk? Nem. Ugyanígy zsaroltak, fenyegettek minket, hogy ha nem szavazzuk meg, akkor irgum-burgum? Igen.

A következő projektjük és a következő csodafegyverük a kerítés volt. Ott is azt hallgattuk, hogy aki nem támogatja a kerítés építését, az nemzetáruló, hazaáruló, még akkor is, ha épkézláb szakmai érvekkel elmondtuk, hogy nem fog semmire használni. Ma már kijelenthetjük, hogy a kerítésépítés megkezdése óta nem csökkent, hanem többszörösére nőtt a magyar-szerb határt naponta átlépők száma. Csupán július végén jutott el odáig a kormány, hogy az MSZP korábbi javaslata alapján megkezdte a határrendészet és a menekültügyi ellátórendszer megerősítését. Szinte szám szerint annyi pénzt utaltak át erre az ügyre, mint amennyit a mi törvényjavaslatunk tartalmazott, és amit önök - fogták magukat - kérdezés nélkül levettek a napirendről. Szégyen, tisztelt képviselőtársaim, az meg pláne, hogy Kósa úr még minket vádol nagy nyilvánosság előtt bátran, amikor nem vagyunk ott azzal, hogy nekünk semmilyen javaslatunk nem volt! Volt, Kósa úr? Rendkívüli ülést hívattunk össze, de önök levették napirendről ezeket a javaslatokat.

Ilyen javaslat volt az embercsempészet büntetésének szigorítása. Itt ültek és hüledeztek, amikor azt mertem mondani MSZP-s vezérszónokként, azt üzenjük meg Magyarországról az embercsempészeknek és ne a menekülőknek, hogy aki az ő életüket veszélyeztetve és az ő nyomorukat kihasználva ebből akar hasznot szerezni, az nagyon hosszú évekig börtönben fog rohadni. Itt hüledeztek és kikérték maguknak a kifejezést, most pedig behozzák szöveg szerint ugyanazt a javaslatot, amit akkor napirendre sem vettek. Szégyelljék magukat! (Kunhalmi Ágnes: Még jó, hogy vagyunk! - Zaj a kormánypártok soraiban.)

Az elmúlt hónapok eseményeit összegezve: az MSZP minden alkalommal felhívta a figyelmet a kibontakozó menekültválságra, a Fidesz ezzel szemben vagy fel sem ismerte, vagy tudatosan semmit nem tett a várható menekülthullám kezelésére. Nyolc hónap tömény gyűlöletkeltő propaganda, majd július végétől meghozott ötletszerű, kaotikus kormányzati intézkedések láttán felvetődik a kérdés: a Fidesz és az Orbán-kormány valóban totálisan alkalmatlan a helyzet kezelésére, vagy a Fidesz szándékosan fokozza a feszültséget, hogy később így igazolja a magyar emberek jogait is korlátozó rendteremtést? Az előttünk fekvő törvényjavaslatok alapján inkább ez utóbbi magyarázatot tudjuk elképzelni. Ez a javaslat ugyanis nem a kedélyek lecsillapításáról, a válság enyhítéséről vagy a normális élet körülményeinek biztosításáról szól, épp ellenkezőleg, a cél a feszültség növelése, a konfliktusok kiélezése, az izgalmi állapot fenntartása. Tudatosan teremt olyan helyzetet az országban, amivel igazolhatja idegengyűlölő kampányát és a későbbi rendteremtését.

Ezek a törvényjavaslatok immár messze nem holmi népszerűség-növelést célzó propagandakiadványok, ugyanis ezek a törvényjavaslatok már a magyar emberek legalapvetőbb jogainak a korlátozásáról szólnak. Néhány példa: engedély nélkül átkutatható bármely magyar állampolgár lakása. Járványügyi ellenőrzés címén a rendőrök akár engedély nélkül huzamosabb ideig a magyar emberek magánlakásában tartózkodhatnak. A Magyar Honvédség katonái a magyar állampolgárokkal szemben intézkedhetnek, közúti ellenőrzést végezhetnek, személyi szabadságot korlátozó intézkedéseket tehetnek. A katonák még tömegoszlatást is végezhetnek akár a magyar állampolgárokkal szemben is a maguk javaslata szerint. Lényegében a rendőrség és a honvédség olyan jogosítványokat gyakorolhat Magyarország területén, mintha megszálló hatóságok lennének.

Kormánypárti képviselőtársaim, magukat kereszténydemokratának valló politikusok, egyáltalán elolvasták, hogy mit akarnak önökkel megszavaztatni? Nem látják, milyen rettenetes korszakot idéz az, amikor a rendőrség külön engedély nélkül behatolhat magánlakásokba az ott elbújó vagy az ott bújtatott, jogellenesen tartózkodó személyek felkutatása érdekében? Emlékeznek erre a korszakra Magyarországon, tisztelt képviselőtársaim? (Zaj a kormánypárti oldalon.) Éppen most készülnek felrúgni a rendszerváltás egyik legelemibb konszenzusát, amikor feljogosítják a honvédséget a magyar állampolgárokkal szembeni rendészeti fellépésre. Kérdezem tisztelt képviselőtársaimat: itt tartunk? Valóban már most meghaladja a civil hatóságok és a rendőrség, a rendészeti szervek képességeit a helyzet kezelése? Miközben hónapok óta tudják, hogy mi várható, miközben január óta pontosan tudják és hangoztatják, hogy milyen menekültáradat vár Magyarországra, önök egy ilyen törvényt terjesztenek ide?!

Ilyen esetben egy normális demokráciában a kormány bocsánatot kér és beadja a lemondását, hölgyeim és uraim! (Taps az MSZP soraiban.) Ez a törvényjavaslat és a honvédség bevetése Magyar­ország területén kimondása annak, hogy önök a rendőrség, a katasztrófavédelem, a titkosszolgálat és a magyar állampolgárok rendjét és békéjét fenntartani hivatott szervekkel képtelenek kezelni a helyzetet. De akkor tessék már végre ezt mondani, tisztelt képviselőtársaim, és ne beszéljenek mellé!

Végezetül, tisztelt képviselőtársaim, összegezve: az egyre drámaibbá váló menekültügyi válságot kihasználva napról napra egy szélsőjobboldali és a jelek szerint egy még szélsőségesebb párt licitál egymásra őrültebbnél őrültebb ötleteikkel. Keserű történelmi tapasztalat, hogy totális hatalmi önkény, a magyar emberek legalapvetőbb jogainak korlátozása lesz a következménye annak, ha a társadalom utat enged ennek az őrületnek. Ilyen körülmények között kell legyen egy józan parlamenti párt, amelyik észnél marad, és a válsághelyzetben hatékony, jogállami megoldásban érdekelt. Az MSZP ilyen párt. (Zaj a kormánypárti oldalon.)

Ezért felszólítjuk a Fideszt és a kormányt, hogy vonja vissza a magyar állampolgárok jogait korlátozó javaslatukat. A Fidesznek is be kell látnia, hogy a kialakult feszült helyzetben a politikai haszonszerzésből folytatott gyűlöletkampánya immáron életveszélyessé vált. A magyar emberek biztonságának szavatolása és a szerb-magyar határon kibontakozó humanitárius válság kezelése érdemi intézkedéseket követel. Az MSZP hajlandó leülni tárgyalni a magyar kormánnyal és a Fidesszel, ha jogállami és hatékony megoldást akarnak. (Zaj a kormánypárti oldalon.)

A Fidesz döntse el, hogy a beterjesztett javaslatok szellemében a Jobbikkal karöltve megkezdi-e a magyar állampolgárok alapvető jogait védő garanciák felszámolását, és közben szinte állatként kezeli az ideérkező menekülteket, vagy él az MSZP által felkínált lehetőséggel, és a magyar emberek jogait és biztonságát szavatoló, az emberiesség alapvető követelményeit is tiszteletben tartó hatékony, de jogállami intézkedéseket terjeszt az Országgyűlés elé, amelynek támogatására akkor bizton számíthat az MSZP részéről. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage