Z. KÁRPÁT DÁNIEL, a Jobbik képviselőcsoportja részéről: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az esztendő egyik legfontosabb törvényjavaslatáról beszélünk, és kellene, hogy nyugodt hangnemben, a megoldásokat keresve vitatkozzunk. Ugyanakkor olyan kiszólásokkal szembesülünk majd’ minden frakció részéről, amelyek vagy vérlázítóak, vagy mindenképpen reagálást kívánnak.

Az imént éppen Hargitai úr felszólalása kapcsán: látszólag egy különvéleményt fogalmazott meg a martonfaiak érdekében, csakhogy önt a martonfaiak várták ott helyben, a saját választókerületében. Az első két hétben, amikor Hegedűs Enikő képviselőtársunk több alkalommal, már-már életvitelszerűen az ellenállásban részt véve és annak élére állva ott volt a helyszínen, önöket ott várták (Dr. Hargitai János: Falugyűlésen voltam!), és aztán nem jelentek meg. Amikor eldőlt a táborépítés terve, és amikor egyébként most felolvasott két mondatot egy jobbikos sajtótájékoztatóból, miszerint a területen körülnézve, minden irányba nézve templomtornyok látszanak, akkor jelentek meg önök az eseményeket követve, addig sunnyogva. Akkor jelentek meg ott (Dr. Hargitai János: Hazudsz!), amikor ezek a döntések már megszülettek.

És el kell hogy mondjuk, lett volna ráhatásuk beavatkozni, amikor Martonfa, Sormás terve kitudódott - nem most tudódott ki -, és megyek tovább: amikor Nagyfa bővítési terve kitudódott, tehát legalább három helyen van ilyen veszélyforrás jelen pillanatban. Le kell ülni tehát a martonfaiakkal, mert Martonfa szimbólum. Hogyha Martonfa elesik, akkor az azt jelenti, hogy a Fidesz-KDNP bármely magyar településsel megteheti, hogy odatelepít egy menekültszállót vagy tranzitzónát - vagy nevezzük akárhogy - mellé. Mert hogyha fideszes a város vezetése, akkor erős a gyanú, hogy nem mer ellentmondani a kormányzati szándéknak, ha ellenzéki, akkor pedig bosszúból kaphatja meg ugyanezt.

De nem is ez talán a legvérlázítóbb a mai nap kiszólásai közül, hiszen mint elhangzott, a Jobbik minden konstruktív és értelmes javaslatot támogatni fog. Ennek is, az előttünk fekvő salátának is támogatni fogja az értelmes részeit, amellett, hogy megpróbálunk javíttatni ezeken. De az az elképesztő balliberális nyilatkozatcunami, ami napvilágot lát, amellett, hogy egy volt miniszterelnök vacsoracsatára hívja a migránsokat, undorító módon, PR-fogásként kihasználva azokat az embereket, akik ha valóban nehéz sorból jöttek és szükséghelyzetből, akkor a legrosszabb dolog, amit meg lehet velük tenni, az, hogy tévékamerák előtt PR-fogásokra használják őket. Gusztustalan fogás volt. De lépjünk ezen túl!

A balliberális oldal nyilatkozatai közül a legförtelmesebbek talán azok, amikor bevándorlók, migránsok integrálásáról beszélnek, adott esetben letelepítéséről is, viszont emlékezzünk vissza, amikor a saját határon túlra szakadt magyar testvéreinkről volt szó, a balliberális tábor egyáltalán nem volt ennyire befogadó. Arra uszított egy gyomorforgató kampány közepette, hogy a határon túlra szakadt magyarok ellen szavazzon a magyarság népe. (Közbeszólások a Jobbik soraiból: Így van!) Egy gusztustalan kampány közepette, aminek azóta sem lett önöknél, házon belül sem következménye.

Látható, ugyanakkor egy kormánypárti kiszólás is történt, amely szerint a fideszes Alaptörvény értelmében a menekültek, úgynevezett menekültek befogadását is támogatná Magyarország. Ezt élből el kell utasítanunk: semmiféle befogadást, semmiféle integrációt nem támogathat a Jobbik álláspontja szerint egyetlen felelős magyar politikus sem. A valóban szükséget szenvedők számára ételt, italt és nagyon rövid ideig szállást igen, emberiességi, humanitárius alapon. De semmi többet!

Tehát az, hogy az önök Alaptörvényének az egyik kiskapuja miatt a pozitív kérelemmel díjazott migránsok még mindig szavazati jogot nyerhetnek Magyarországon helyhatósági választásokon, ez közröhej. Ez annyira felháborító és olyannyira azonnali beavatkozásért kiált, hogy szavakat nem találunk rá. Még csak pár száz embert érint, de gondoljanak bele: az önök miniszterelnöke tegnap már a kvótaszerű megoldásokkal szemben is megengedőbbnek tűnt, mint korábban.

Szeretnénk itt tisztázni: a Jobbik számára kvóta alapján, visszatoloncolva, bármi más úton egyetlen migráns letelepítése, befogadása sem fogadható el. Sem szavazati jog, sem integráció, sem önkormányzati lakás, sem indokolatlan simogatás nem jár azoknak az embereknek, akiket nem Magyarország hívott ide.

Magyarország nem áll hadban Líbiával. Magyar­ország nem avatkozott be Szíriában. Meg kell nevezni a felelősöket, az Amerikai Egyesült Államok mellett egyébként az Unió centrális országainak politikáját is, és nem tűrhetjük el, hogy Magyarország fizesse annak a számláját, amit nem Magyarország idézett elő. Magyarország kormánya is üzenhetne ezen a téren, de nem teszi. Mert mit tesz? Amikor Apáti Istvánnal közösen benyújtottunk egy írásbeli kérdést arról érdeklődve, hogy mennyibe kerül mindez Magyarország számára, kiderültek a pontos számok. Egy migráns napi ellátása 4300 forintba kerül, miközben egy munkanélkülire alig több mint 2000 forint jut naponta. Egy migráns élelmezésére 1300 forintot fordít Magyarország kormánya, egy kórházi fekvőbetegére alig több mint 500 forintot. Arcátlan számok ezek, beszédes számok, a beavatkozás szükségességét vetik fel.

De a Jobbik mindezeket tüneteknek tartja és tünetek kezelésének, amiben lehetünk partnerek, tudunk támogatni bizonyos tüneti kezeléseket. De a megoldás csak két irányban képzelhető el. Az egyik az, hogy Magyarország - önök által - állítsa le a migránsok regisztrációját, menjenek azok Isten hírével arra, amerre szeretnének menni, mert most még tranzitország vagyunk. Ha önök tovább tötymörögnek, akkor célország is lehetünk a visszatoloncolások által. A másik megoldás pedig a határ hermetikus lezárása, az, hogy illegálisan érkezők közül egyet se engedjenek ide be, egyetlen embert sem. Természetesen ez nem vonatkozik a délvidéki magyarokra vagy azokra, akik legális okmányokkal, adott esetben egy elcsatolt részről szeretnének ide jönni.

Nehéz eljutni oda, hogy egyáltalán a módosító javaslatokról tárgyaljunk, hiszen látszik, hogy olyan alapvető szemléletbéli különbségek dúlnak itt a Házban, amelyek nehézzé teszik ezt. De a Jobbik nagyon szeretné azt, hogy ha már tranzitzónákat állítanának fel a határsávban, akkor ugyan már ne egy biztonsági őrszolgálattal őriztessék azokat. Tehát ne nevezzék zártnak azt a tábort vagy szállót, ami gyakorlatilag nyílt, hogyha nem bástyázzák körül eléggé.

Azt is fontosnak tartjuk elmondani, hogy állami vagy önkormányzati tulajdonra ne csapjon le Magyar­ország Kormánya az érintettek megkérdezése nélkül, ugyanúgy, ahogy állami területre Martonfa mellé se tegyen tábort, ne vegyen el, mondjuk, Ásotthalom vagy Mórahalom, vagy Röszke térségében egy sportcsarnokot sem annak érdekében, hogy oda migránsokat telepítsen rövidebb vagy hosszabb távra.

Számtalan olyan megoldást kell tehát még kimunkálni, ami után a vita alapjai megszületnek, vagy elfogadható lesz ez a csomag, vagy sem. De az egészen biztos, hogy a legnagyobb veszély az, hogy Magyarország népe hozzászokik a migránsok ittlétéhez. Kitolódik az ingerküszöbe, és az, ami a Keleti pályaudvarnál van, pár hét, pár hónap után adott esetben már természetessé válhat.

Mi egy ilyen Magyarországtól félünk: ne legyen természetes az, hogy általunk ide nem hívott emberek a saját kulturális jegyeikkel, szokásaikkal ráerőszakolnak bizonyos dolgokat az itteni őshonos lakosságra. Tehát semmiféle lakosságcsere szándékát, integrációt, letelepítést, szavazati jogot nemhogy nem vagyunk hajlandók támogatni, hanem minden eszközzel küzdeni fogunk ezek ellen. Köszönöm a figyelmet. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage