SZABÓ TIMEA (független): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Ez a mai parlamenti vita az év legnagyobb átverése. Önök úgy csinálnak, minthogyha itt bármilyen szakmai vitáról lenne szó, minthogyha már nem lennének azok a jogszabályok érvényben, ami alapján a Fidesz-kormánynak már lehetősége lenne eljárni és kezelni a mostani menekültválságot.

Önök tehát megint és megint hazudnak, hazudnak és hazudnak. Ezt sajnos nem először kell kimondani itt, a Parlament falai között. (Zaj a kormánypártok soraiban.) Önök embertelenek, kegyetlenek, sok százezer szerencsétlen sorsú embert használnak fel a saját politikai tőkéjük megerősítésére. Szégyelljék magukat, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim! Az, ami önöknél egy gusztustalan habonyi óriásplakát-kampánynak indult, az mára egy humanitárius katasztrófává vált. Kósa Lajos sajnos nincs itt, aki számon kérte az ellenzéken, hogy miért nem tettünk mi semmit vagy mi miért riogattunk.

Tisztelt Képviselőtársaim! Önök vannak kormányon, nem tudom, hogy ezt tudják-e, nem az ellenzék van kormányon. Önöknek van joguk arra, hogy intézkedjenek, ezt az elmúlt fél évben nem tették meg, holott pontosan tudták, hogy mi fog következni. Nem tudják kézben tartani a helyzetet, egyre nagyobb a káosz ma Magyarországon a menekültkérdésben.

A PM Kósa Lajos állításaival ellentétben már kora tavasszal felhívta a figyelmet arra, ráadásul a BÁH táblázataiból az elmúlt két évben már láttuk, hogy folyamatosan emelkedik a menekültek, a menedékkérők száma, de nem tettek semmit. Mi már tavasszal elmondtuk, hogy fel kell venni több száz új BÁH-, menekültügyi ügyintézőt, és meg kell nyitni új menekülttáborokat. Erre önök akkor legyintettek, azt mondták, hogy ide gazdasági bevándorlók érkeznek, nem menekültek. Azóta állítólag felvettek 300 új BÁH-ügyintézőt, de kérdezem én, hogy hol vannak ezek. Tegnapelőtt még a BÁH budafoki központjában 2, azaz kettő darab ügyintéző várta a több száz menekült regisztrációját.

A táborok is most nyílnak meg? Mit csináltak önök az elmúlt 7-8 hónapban?! Hol voltak ezek a táborok? Ez egy teljesen álvita, hogy most Martonfán, Debrecenben, Békéscsabán vagy éppen hol nyitnak meg ezek a táborok. Mi elmondtuk már korábban is, hogy régi laktanyákat kell megnyitni, felújítani. Ráadásul… (Közbeszólás a Jobbik soraiból: Debrecenben is van!) Pontosan a debreceni tábor is az volt régen, ráadásul nem a magyar adófizetők pénzéből kell ezt állni, hanem erre az Európai Unió megfelelő forrásokat biztosít.

(11.50)

Hol vannak az önök hatékony intézkedései? Mire ment el az a sok milliárd forint a kerítésépítéskor? Egyetlenegy dolgot állított meg eddig a szerb határon a kerítés, az egy szerencsétlen őzike volt; egyetlenegy menekültet sem állított meg. Mit tesznek önök annak érdekében, hogy megfelelően kezeljék ezt a helyzetet?!

Emberi katasztrófa van ma Magyarországon, méltatlan helyzetbe hozzák a magyar állampolgárokat, a rendőrséget, a határőrséget - ami már nem létezik - a rendőrség kötelékében, a BÁH alkalmazottait magukra hagyták, magukra hagyták a menekülteket és a magyar embereket is. Önök megbélyegeznek szerencsétlen sorsú embereket és hergelik a magyarokat.

Adjanak számot arról, hogy mi történt tegnap Bicskén! Tisztelt kormánypárti Képviselőtársaim! Hogyan lehetséges az, hogy több száz menekültnek azt mondják, hogy Sopronba megy a vonat, majd utána egyetlen hang nélkül leszállítják őket Bicskén?! Ahogy önök szokták hívni, nem kell megélhetési rettegőnek vagy hiszteroliberálisnak lenni ahhoz, hogy az embernek a legrosszabb vészkorszak jusson erről eszébe, és olyan embereknek is, akik eddig nem politizáltak. Nézzék meg a magyar emberek reakcióját erre! Nehogy azt higgyék, hogy ebben már önöket támogatják! Mindenkinek összeszorul ettől az aljasságtól a gyomra.

Mi történt a szerb határon néhány nappal ezelőtt, amikor a New York Times videofelvételén egyértelműen látszik, hogy egy magyar határőr gázspray-vel lespray-zi a csecsemőket? Az hogyan fordulhatott elő? Hogyan történik ez, amikor önök szerint állítólag betartják a törvényeket? És mi a túró történt tegnap a Deák téren, tisztelt kormánypárti képviselőtársaim?! Azok ugye nem menekültek voltak, nem ők okozták a problémát. Állítólag - és ezt mindenki tudja - a rendőrség, a nemzetbiztonsági szolgálat rég beépült az ultrák közé, rég lehallgatják a telefonokat, rég tudják, hogy mit csinálnak. (Közbekiáltások.) Hogyan fordulhatott az elő, hogy a rendőrök felkészületlenül ott álltak, és magyar állampolgárok és turisták százai rettegve menekültek onnan a Deák térről? Ráadásul kisrendőröket odaküldenek, akiknek szintén fogalmuk se volt arról, hogy mi történik. (Zaj.)

Tisztelt Képviselőtársaim! Hargitai Jánosnak üzenem - Ferenc pápa szavait azért meghallotta -, nem hallottam, hogy Ferenc pápa különbséget tett volna egy fehér bőrű menekült vagy egy nem fehér bőrű menekült között. Javaslom önnek is, hogy inkább Ferenc pápa tanításait és szólamait kövesse, egyébként Erdő Péterrel együtt, akivel önök közösen méltatlanná váltak arra, hogy kereszténynek nevezzék magukat. (Közbekiáltások a kormánypártok soraiból: És te? De te!)

És, tisztelt képviselőtársaim, van képük az Európai Uniót hibáztatni azért, ami történik?! Igen, hibás a dublini rendszer, felül kell vizsgálni a dublini rendszert, de akkor miért állnak fel első percben a tárgyalóasztaltól, miért nem ülnek le? Miért vállalják azt, miért bélyegzik meg a magyar embereket azzal, hogy kisstílű, szánalmas kis potyautassá teszik Magyarországot az Európai Unióban? Nemcsak az Európai Unió hasznát kell nekünk kiélvezni, hanem amikor közös terhekről van szó, azokban is osztoznunk kell, és igenis közösen kell ezekre megoldást találnunk.

A mai törvényjavaslat elterelés, semmire nem lesz jó, és Trócsányi László miniszter szavaival ellentétben igenis alkotmánysértő az a rendelkezés (Dr. Répássy Róbert: Azt te biztosan jobban tudod!), hogy a katonákat fegyveresen bevessék az ország határain belül. Ez is egy látszatintézkedés, ahogyan a kerítés, a katonák sem fogják megállítani a menekülteket, hiszen a menekültproblémát megoldani most nem lehet, csak kezelni lehet. Önök ezt belpolitikai okok miatt akarják használni később, hogy az önök ellen tüntetők ellen is be lehessen majd vetni később a katonaságot. (Dr. Répássy Róbert: Ostobaság! Harangozó is ezt mondta!)

A PM nevében tegnap benyújtottam egy határozati javaslatot (Kunhalmi Ágnes: Elnök úr!), amelyben a következőket követeljük. (Az elnök csenget.) A kormány tegyen meg minden szükséges lépést annak érdekében, hogy az Európai Unióval, az ENSZ-szel és a NATO-val közösen részt vesznek, elősegítik a szíriai háborús helyzet felszámolását, hiszen csak akkor fog megállni a menekülthullám, ha megállítjuk azt a káoszt, ami most a Közel-Keleten van, és részt veszünk ebben. Haladéktalanul számolják fel a humanitárius katasztrófahelyzetet, és ennek érdekében biztosítsák a menekültek megfelelő ellátását! Ezt ne a civilekre és az önkéntes segítőkre hárítsák, akik előtt mélységes tiszteletemet lerójuk, hiszen amit ők az elmúlt hetekben tettek önök helyett, az előtt le a kalappal. Gondoskodjanak arról, hogy a menekültügyi eljárások soron kívül lefolytathatók legyenek, és ne alkalmazzanak különböző jogi trükköket azzal, hogy az egy-kettő-három napig vagy egy hétig tart! Vegyék igénybe az Európai Unió által (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) felajánlott technikai segítséget a menekültügy elbírálásához, és tessék visszaülni a tárgyalóasztalhoz Brüsszelben…

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage