DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Arra szeretném még egyszer felhívni a figyelmet, hogy miközben a menedékjogi törvény módosításánál önök azt gondolják, hogy ezzel a problémát kezelik, valójában ez a törvénymódosítás egy hatalmas öngólt jelent.

Miért állítom ezt? Azért, mert a jelenlegi szabályok úgy szólnak, hogy amennyiben valakit regisztráltak már, folyamatban van a menedékkérelmének az elbírálása, a menedékkérelem elbírálásáig bizonyos esetekben - és ez egyébként megfelel az uniós irányelvnek is - lehet zárt intézményben tartani. Ugyanakkor, ha a menedékkérelmét elbírálták valakinek - nyilvánvaló, hogy aki megkapta a menekültstátust, menekültnek minősül -, nem lehet zárt táborban tartani. Kettő: ha elutasították a menedékkérelmét, ugyanakkor Magyarországnak nincsen lehetősége kiutasítani, fizikailag nem tudja végrehajtani, mert nincs olyan állam, ahova ki tudja utasítani, akkor az illető a nemzetközi jogi szabályoknak megfelelően befogadotti státust fog kapni; egész egyszerűen, mert például Szerbia nem fogja visszafogadni. Aki befogadotti státust kap, azt szintén nem lehet zárt intézményben tartani.

Tehát a helyzet úgy áll, hogy miközben a menekültügyi eljárás kiüresedik, tehát érdemben nem lehet elbírálni ezeket a kérelmeket, ami szembemegy a különböző, Magyarországra érvényes nemzetközi normákkal, a helyzet az, hogy pontosan az önök által kívánt politikai célnak tökéletesen nem megfelelő jogi környezetet alakítanak ki, tehát pontosan még kevesebb, adott esetben bizonytalan státusú embert tudnak zárt intézményben tartani.

Tehát ezért állítottuk már tegnap is azt, hogy van egy krízis, amit kezelni kell, de a megválasztott (Az elnök csengetéssel jelzi az időkeret leteltét.) ‑ például eljárásjogi - megoldások ennek a kezelésére tökéletesen alkalmatlanok. Köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage