HEGEDŰS LORÁNTNÉ (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Van valami nagyon szimbolikus abban, hogy Baross Gáborról, a vasminiszterről elnevezett téren a Keleti előtt jelenleg egy őskáosz uralkodik, és apokaliptikus képeket láthatunk, ha kimegyünk és körbenézünk. Igen, mert míg a vasminiszter arról híresült el, hogy valóban vasakarattal vitte végbe az elképzeléseit, addig késői utódai, a jelenleg döntési pozícióban lévő politikusok inkább az erőtlenségükről, a fejetlenségükről, a félmegoldásaikról híresek, illetve az egymásnak ellentmondó döntésekről.

Persze, nemcsak a budapesti kép ilyen tragikus és kaotikus, hanem teljes Magyarország területéről hallhatunk olyan történeteket, amelyek a mindennapos atrocitásokról szólnak, gyakorlatilag a vonatközlekedés ellehetetlenüléséről. Amíg önök arról beszélnek, hogy hol kell tranzitzónákat létrehozni, addig valójában egész Magyarország egy nagy tranzitzónává vált Röszke-Budapest-Bécs tengellyel. Éppen most, amikor az előadásomra vagy a beszédemre készültem, hallottam azt a történetet, ami tegnap zajlott le egy Békéscsabáról induló buszon, amely migránsokat szállított Debrecenbe. A migránsok gyakorlatilag szétszedték a buszt, amíg odaértek, a hátsó ajtót szétverték. A velük utazó biztonsági őr ‑ aki csak egy darab OKJ-s papírral rendelkezett ‑ semmit nem tudott tenni, de természetesen és nyilvánvalóan nem is mert, legfeljebb csak az életét féltette - s teljes joggal - az őrjöngő csürhével, az ötven migránssal szemben.

(12.30)

Mi jellemzi tehát a kormány munkáját migránsügyben? Foglaljuk össze: röviden a kettős beszéd, amiről szó van.

Nagyon örülök, hogy itt van most körünkben a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, akik személyesen jegyzi azt a miniszteri közleményt, miszerint 59 ezer migránst lehet majd alkalmazni Magyar­országon 2015-ben. Tehát csak a következő négy hónapban, ami előttünk áll, 59 ezer migránsnak kíván a kormányzat munkát adni. Bizonyára, államtitkár úr, hiszen hallhattuk a sajtóban, hogy nagyon-nagyon sok munkája van, és nem ér rá arra, hogy különböző, a közéletet megmozgató kérdésekkel foglalkozzon, nem értesült arról a plakátkampányról, amit a saját kormánya folytatott nemrégiben, ami például így szólt, mondom: „Ha Magyarországra jössz, nem veheted el a magyarok munkáját!” Önök pont most nem magyaroknak kívánnak, migránsoknak kívánnak ezrével munkát biztosítani. Bizonyára arra sem volt ideje államtitkár úrnak, hogy meghallgassa Orbán Viktor miniszterelnök úr erdélyi beszédét, amiben összegezte a nemzeti konzultáció eredményét, ami így szólt: a magyarok döntöttek, és nem akarnak illegális migránsokat Magyarországon.

Tisztelt Államtitkár Úr! Szeretném tájékoztatni, hogy az ön döntése, a miniszteri közlemény pont ezekkel megy szembe. Igen, a magyar kormány kettős beszédet folytat migránsügyben. A másik az, ami ezt alátámasztja, az a bizonyos hosszú távú közfoglalkoztatási szerződés, amit most mind a 3200 magyar település polgármesterének meg kell kötnie a Belügyminisztériummal, ha közfoglalkoztatásban gondolkodik - tehát még egyszer: hosszú távú közfoglalkoztatási szerződésről beszélek, ami 12 hónapról szólhat -, ami alapján igen, minden járásban kötelező lesz majd migránsokat alkalmazni. Mit jelent ez magyarra lefordítva? Például azt, hogy azt az 59 ezer migránst, akiről döntött Tállai, majd közfoglalkoztatás keretében minden településen alkalmazni kell, ha tetszik, ha nem, mert különben nem járul hozzá a támogatáshoz a belügyminiszter.

Igen, a legszomorúbb az, hogy ez alapján azt kell mondanunk, hogy minden járásban lesz menekülttábor nagyon valószínűleg, és azt is, hogy önök hozzábiggyesztik minden alkalommal ezen menekülttáborok elé az ideiglenes jelzőt, ami aztán végképp tragikomikus ezen 12 hónapos itt-tartózkodás mellett.

Éppen Trócsányi miniszter úr mondta az imént, hogy akiknek nem jogos a kérelmük, ki fogják utasítani Magyarországról, azokat a migránsokat. Tényleg, 12 hónapig tart majd ezen eljárás? Miért nem azonnali hatállyal utasítják ki azokat, akik illegálisan érkeznek ide Magyarországra?

Szóval, az ideiglenes szó, az ideiglenes jelző leginkább vérfagyasztó történelmi párhuzamokat ébreszt az emberekben, ezért is van az a tiltakozási hullám egész Magyarországon, ami a menekülttáborok telepítése ellen, például most Martonfán is zajlik. Mert pontosan tudják, hogy az a leghosszabb Magyar­országon, ami elé odateszik az ideiglenes jelzőt.

És hogy az előttünk fekvő törvényjavaslatnak egy konkrét pontjáról is beszéljek: teljesen egyértelmű a képlet, hogy önök kaotikus helyzetekre, a kaotikus állapotra magára olyan válaszokat kívánnak adni, amelyek ezt a káoszt bizonyos értelemben, de tovább súlyosbítják, tovább növelik. Ez például az a rendkívüli önkényeskedésre jogot adó vagy alapot biztosító jogszabályhely, ami azt jelenti, hogy önkormányzatok vagyonát egyik pillanatról a másikra, ingó vagy ingatlan vagyonát lefoglalhatják gyakorlatilag úgy, hogy ahhoz a helyi közösségnek a továbbiakban már semmi köze nem lehet. Ezeken a területeken pedig ingatlanokról beszélek; majd fel fogják függeszteni az arra vonatkozó különböző önkormányzati rendeleteket, például a helyi építési szabályzatot, és majd önök fognak biztosítani oda előírásokat.

Magyarul, hazánk állampolgáraival szemben…­ - a magyarokkal fizettetik meg az önök hibás döntéseit, azaz elveszik a magyarok munkáját és a nemzet vagyonát. Ez ellen tiltakozunk. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps a Jobbik padsoraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage