DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm szépen. Rövid leszek. Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Én csak Szilágyi képviselő úrra szeretnék reagálni, mert én nem gondolom, hogy az azért célravezető lenne, hogy abszolút a méltányosság szikrája nélkül közelítünk azokhoz az emberekhez, akik valóban háborús menekültek Szíriából. Nem állítom azt, hogy mindenki ilyen, messze nem. Messze nem. Viszont azok, akik háborús menekültek - és ez a tapasztalat is az elmúlt ötven évből -, nagyon gyakran valóban útközben, vagy már ott, ahol mondjuk, egy bombatámadás érte a házat, és azért kelnek útra, igen, hiányoznak az alapvető irataik. Igen, van ilyen, sajnos, amikor úgy kér valaki menedékjogot, úgy nyújt be valaki menekültkérelmet, hogy útközben vagy éppen a helyszínen, a saját szülőföldjén, amit elhagyni készül, az iratai odalettek. Van ilyen, és nem ez az első ilyen eset a világban az elmúlt ötven évben.

A másik, hogy ez valóban az utóbbi napokban egy nagyon közkeletű ilyen szómágia, hogy miért gondoljuk, hogy ezek valóban háborús menekültek Szíriából, amikor ők állítják azt a Keletinél, hogy a házukat eladták, háborús területen hogy lehet a házakat eladni. A helyzet az, hogy ami Szíriában zajlik, az nem egy hagyományos háború, ahol egy ellenséges ország megtámad egy másikat, és van egy világosan kijelölt frontzóna; egy polgárháború zajlik, és sok esetben nem is nagyon lehet pontosan megállapítani, hogy a különböző egymással harcoló felek közül ki kivel van, és nagyon gyakran változik is a hadszíntér. Éppen ezért, nem azt akarom cáfolni, egyáltalán nem, hogy vannak olyanok, akik ezt a helyzetet felhasználva, magukat valótlanul kiadják szíriainak, mert nyilván ilyen is nagyon sok van. De sajnos vagy nem sajnos, az is elég életszerű, hogy ott, amikor adott esetben hétről hétre vagy hónapról hónapra változik a harci helyzet, igen, van, aki ma még el tudja adni a házát, de attól tart, hogy az Iszlám Állam vagy valamelyik más ilyen szélsőséges szervezet be fog törni néhány héten belül arra a területre, és mondjuk, a 15-16 éves gyerekét be fogják sorozni egy ilyen gyilkoló gépezetbe, és ezért inkább eladja a házát, és útnak indítja a 15-16 éves gyereket, hogy legalább ő élje túl ezt a kataklizmát.

Még egyszer: nem azt állítom, nem vagyok bolond, hogy azt állítsam, hogy mindenki, aki ide érkezik, azok az afgán és a szíriai hadszíntérről érkeznek ide, de azt azért a hivatalos kormányzati statisztikákból is látni, hogy az ideérkezők között - hogy úgy mondjam - a legnépesebb csoport azért mégiscsak a szíriaiaké. Önök is arról beszélnek, hogy igen, az egész menekülthullámnak az elindulása, az egész bevándorlási krízisnek a fokozódása szoros összefüggésben van azzal, hogy a nyugati hatalmaknak a kalandorpolitikája működő államgépezeteket tönkretett, és a nemzetközi jog folyamatos megsértése ebben a térségben közvetlen összefüggésben van az ott előállt egészen embertelen állapotokkal.

Tehát én nagyon kérem, hogy ezt ne vonjuk kétségbe, és én még azt sem mondom, hogy a helyzet megoldásánál, mert láthatóan a helyzet itt, Magyarországon nem fog megoldást nyerni, de a helyzet kezelésénél ezekre a méltányossági szempontokra legyünk figyelemmel. Már csak azért is, mert még egyszer szeretném azt hangsúlyozni, amit a délelőtti vezérszónokimban elmondtam, hogy ha az itt lévő emberekkel szemben Magyarország nem alkalmazza a méltányosság elvét, nincs tekintettel a nemzetközi jogi szabályokra, az nem pusztán azt jelenti, hogy itt emberi jogi szervezetek meg fogják róni Magyarországot, meg rossz lesz azoknak, akik ide bejöttek, hanem az a helyzetnek az eszkalálódásához vezet. Ha a magyar kormány nem tud rendet tartani, nem képes az emberhez méltó feltételeket biztosítani azoknak, akik például ma a Keleti pályaudvarról útra keltek, abból csak az elmúlt napokban látott kaotikus és a magyar embereket is megfélemlítő helyzeteknek a további előállása fog következni.

Épp ezért szólítjuk fel arra a kormányt, hogy rendezett állapotot teremtsen, és már csak a mi érdekünkben, a magyar emberek érdekében is, amennyiben nem indítja útnak vonaton haladéktalanul azokat, akik Németországba akarnak menni, akkor rendben van, miniszter úr, ha nem ezt az utat választják, akkor viszont az emberhez méltó feltételeket az itt lévő migránsok számára biztosítani kell. Részben azért, mert az emberiességi követelmények is ezt diktálják, részben azért, mert nemzetközi jogi normák erre kötelezik Magyarországot, részben pedig az itt élő emberek, a magyar emberek jól felfogott érdekében, a biztonságérzet megőrzése érdekében fontos az, hogy emberhez méltó feltételeket biztosítsunk azoknak, akik vagy legálisan, vagy illegálisan, vagy menekültként, vagy gazdasági bevándorlóként, de ma itt tartózkodnak Magyarország területén.

Nem gondolom, hogy egyébként ezeket a feltételeket a honvédségnek kellene előállítania, a különböző magyar szakigazgatási szerveknek lenne ez a feladatuk. Az, ami az elmúlt napokban történt, okkal ingatta meg a magyar embereknek is a biztonságérzetét, éppen ezért rendezett állapotot kellene előállítani. Jegyzem meg: ez a tegnap hatályban volt jogszabályok alapján is lehetséges, és hogyha mondjuk, a BÁH-nak a költségvetését nem csökkentenék, hanem növelnék, akkor ráadásul meglenne a szükséges kapacitás is, hogy ilyen egészen kaotikus és félelmetes helyzetek Magyarországon ne álljanak elő. Köszönöm szépen.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage