ANDER BALÁZS (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Júliusi a hír, miszerint Koszovó fővárosában, Prištinában a hatóságok letartóztattak öt embert, öt gazfickót, akik az Iszlám Állam ottani rezidenseként azon mesterkedtek, hogy megfertőzzék a város egyik víztározóját. Beláthatatlan következményekkel járt volna mindez, azt hiszem, ebben egyet kell hogy értsünk.

Miközben viszont a kormány teszetosza politikájának köszönhetően ezrével áramolnak be Magyar­országra az ellenőrizhetetlen személyazonossággal rendelkező bevándorlók, akik egy kisebb része bizonyára ténylegesen menekült, de azt is be kell látnunk, hogy a legnagyobb részük valójában egyfajta népességcserét lebonyolító modern kori népvándorló. A kormány ezzel a tutyimutyi politikájával párhuzamosan megvalósított migránsmarasztaló ténykedésének köszönhetően ezeknek a jelentős része úgy néz ki, hogy itt is ragad Magyarországon, vagy éppen majd ide fogják őket visszatoloncolni. Föl kell vetni azt a kérdést, hogy ezek közül az emberek közül mennyien szimpatizálhatnak az Iszlám Állam ördögi eszméivel, annak minden barbarizmust felülíró tetteivel. Éppen ezért kézenfekvő és jogos az a kérdés, amely a magyar lakosság biztonságát firtatja ebben a helyzetben.

Szintén július végén történt az a dolog, július végi az a hír, miszerint a mintavételeket követő mérések súlyos klosztrídiumfertőzést mutattak ki a barcsi ivóvízben, valamint emellett egyéb patogén indikátorok jelenlétét is kimutatták a szakemberek. Emiatt aztán a szolgáltatást végző DRV Zrt., illetve a közegészségügyi hatóságok azonnali és három héten át tartó ivóvízfogyasztási tilalmat rendeltek el a városban, valamint a hozzá tartozó két településen, Drávaszentesen és Somogytarnócán. A mintegy 12 ezer embert érintő szennyezés komoly kérdéseket vet föl bennünk.

Augusztus 31-én egyébként a DRV egy megbízott illetékese a város képviselő-testületének rendkívüli ülésén, amelyen magam is részt vettem, tájékoztatást adott az eddigi fejleményekről. Zárójelben jegyezném meg, hogy a világ szerencsésebb fejlődési múlttal rendelkező államaiban elő nem fordulhatna egyébként az a szégyen, hogy egy ilyen havária­helyzetet követően a 90 százalékban állami részaránnyal rendelkező cég vezetőségéből senki nem képviselteti magát a város választott képviselő-testülete, illetve annak polgármestere előtt. Ott el is mondtam, hogy illett volna otthagyni a légkondicionált irodát Siófokon, és mondjuk, egy 150 kilométert utazva megjelenni a képviselő-testület előtt.

Pontosan önök voltak azok, kedves kormánypárti képviselők, akik azt mondták, hogy több tiszteletet a magyaroknak. Jó lenne, hogyha ezt az állami cégek odaejtőernyőzött vezetői is érzékelnék és felfognák, tehát több tiszteletet a dél-somogyiaknak és ezen belül több tiszteletet a barcsi embereknek is.

A történtek fényében egyértelmű egyébként, hogy valahol rés van az ivóvízvédelem pajzsán. Az okokat illetően még bő egy hónappal az események után is a sötétben tapogatóznak a szakemberek, a hatóságok. A DRV az illegális lakossági rákötéseket kárhoztatja, és ismeretlen tettes ellen feljelentést is tettek. Ennek logikáját követve azonban állíthatjuk azt, hogy bárhol, bárki, bármit a rendszerbe juttathat, és éppen emiatt sorjáznak a kérdések.

Tehát kérdezem, hogy hazánk egyre növekvő terrorfenyegetettsége tudatában van-e megfelelő védelmi stratégiája a kormánynak ilyen esetekre, biztonságban van-e a lakosság ivóvízellátása, meg tudják-e védeni a hálózatot, ha a mostani példátlan barcsi események ügyében is csak a kérdések sorakoznak és egy helyben toporog a vizsgálat.

Ráadásként mostani sajtóhír, amit nem cáfoltak, így szól: kevesebb jut bérekre, csoportos létszámleépítés várható a vízügyi dolgozóknál. Ugyanis a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium mint tulajdonos 10 százalékos bértömegcsökkentést tervez és ezzel párhuzamos csoportos létszámleépítést is az állami tulajdonú víziközmű-társulásoknál.

Mit jelent ez a 810 ezer ember ivóvízellátásáért felelős DRV-nél? Ennek a DRV-nek van legalább 2200 dolgozója. Ebben az esetben legalább 200-250 dolgozótól meg fognak szabadulni. És itt az újabb kérdés, tisztelt képviselőtársaim: állami tulajdonú víziközmű-társulásoknál a kormány, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium által tervezett leépítés hogyan fogja befolyásolni majd a szolgáltatás minőségét, illetve hogyan fogja befolyásolni az ivóvíz-szolgáltatás biztonságát?

Nagyon szépen köszönöm.

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage