DR. SCHIFFER ANDRÁS (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Miniszterelnök Úr! Amiben egyetértünk, az az, hogy egy globális válság érte el Magyarország határait, éppen ezért nincs nemzetállami megoldás, pontosan ezért nem lehet egy országnak egyoldalúan a nemzetközi jogot lábbal tipornia. Egyetértünk továbbá abban, hogy az elmúlt hetekben méltánytalan rágalmak is érték Magyarországot például a bécsi kancellár részéről; nem önt, hanem Magyarországot sértették meg. És egyetértünk abban, hogy tudnia kell egy országnak kontrollálnia, kik lépik át a határt, és nem hagyhatja, hogy tízezrek ellenőrizhetetlenül és követhetetlenül vonuljanak át az országon.

Csakhogy a közös európai határok megvédése egyedül nem megy. Jelenleg viszont az a helyzet, hogy miközben mi itt ülünk, könnyen lehet, hogy a Bem téren sorszámokat osztogatnak a Magyar­országra akkreditált nagyköveteknek, hogy tiltakozó jegyzékeket vegyenek át. Ez így nem fog menni!

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ami az elmúlt hetekben, hónapokban az önök részéről következetes volt, az a tökéletes következetlenség. Gondolok itt arra, hogy két nappal ezelőtt még azt mondták, Magyar­­ország egyedül tartja be a nemzetközi szabályokat, ehhez képest most már regisztráció nélkül lehet keresztülvonulni Magyarországon. És folytathatjuk tovább; várta ön a kerítéstől a csodát néhány nappal ezelőtt, aztán kiderült, hogy a kerítést tovább kell építeni.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Ön pontosan tisztában volt a veszéllyel februárban, ehhez képest hónapokon keresztül gyakorlatilag nem tettek semmit. 2 milliárd forintot eltapsoltak egy plakátkampányra ahelyett, hogy ebből a 2 milliárd forintból a Magyarországra érkező menedékkérőket tisztességgel tájékoztatták volna.

Ezzel a káoszt lehetett volna megelőzni. Lehet, hogy önöknek nem ez volt a céljuk. Az a 2 milliárd forint például hiányzik a rendőrök zsebéből is a túlórapénzekre. Ön azt várta, hogy a plakátkampánnyal vissza lehet fogni a nyomást; nem jött be. Ön Tusnádfürdőn meghirdette azt, hogy augusztus 31-ig állni fog a kerítés és csökkenni fog a nyomás; nem jött be.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Lehet arról vitázni, hogy kik és hányan tényleges menekültek, akik a magyar határokon kopogtattak az elmúlt hetekben, de szívatni ezeket az embereket, megtagadni tőlük a tisztességes tájékoztatást, sőt félretájékoztatni őket, a fair eljárástól, az anyanyelv használatától megfosztani, az emberséges bánásmódot megtagadni sok esetben súlyosan traumatizált emberektől egyszerűen embertelenség. Ferenc pápa úgy szólt, hogy a migránsok az egyenlőtlenség, a háborúk, az üldöztetés áldozatai, nem szabad őket felelőssé tenni.

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Az azonnali segítségnyújtást nem lehet összekeverni senkinek sem a hosszú távú integrációval, amire nyilvánvalóan ‑ és ebben nincs vita közöttünk ‑ Magyarország és Európa kapacitásai végesek. Akik az elmúlt hetekben hordákról beszéltek és az azonnali segítségnyújtást is megtagadták, olyan társadalmi kultúrát honosítanak meg, aminek saját kiszolgáltatott honfitársaink majd szép lassan mindannyian vesztesei leszünk.

Tisztelt Miniszterelnök úr! 2007-ben még ön is azt mondta, nem tartjuk járhatónak azt az utat, hogy a bevándorláspolitika tekintetében minden nemzetállam önálló utat jár. Tisztelt Miniszterelnök Úr! A külön út, a külön megtett intézkedések, az európai szolidaritás hiánya pontosan ahhoz a pitiáner viselkedéshez vezet, amit Horvátország részéről láttunk az elmúlt napokban. Ön mit felel arra, mi történik akkor, ha az egyoldalú lépések láncolatában mindenki sorban kerítést fog építeni? Csökken-e a nyomás a magyar határokon? Mit válaszol arra, ha az osztrákok meg a németek visszanyomják hozzánk azokat a menedékkérőket, akiket itt önök regisztráltak?

Tisztelt Miniszterelnök Úr! Nem önmagában kvótáról van szó, hanem egységes európai eljárásrendről, egységes intézményrendszerről és pénzügyi alapról. És igen, igaza van, ezzel párhuzamosan ‑ nem ezt megelőzően, ezzel párhuzamosan ‑ az okokat is kezelni kell. Közös európai diplomáciai fellépésre van szükség a biztonságos harmadik országok kijelölése, a toloncegyezmények újratárgyalása, Törökország, Libanon, Jordánia megsegítése, illetve Pakisztán és Banglades irányában a szükséges diplomáciai lépések megtétele érdekében. Valóban mindannyiunknak az az érdeke, hogy ezen a bolygón mindenki a saját szülőföldjén tudjon emberhez méltó életet élni, de akkor szembe kell nézni az okokkal. Az ok a globális kizsákmányolás, az ok az, amiről önök nem beszélnek, sőt részesei is ennek az oknak akkor, amikor az ön politikája ugyancsak a magyar munkaerő szélsőséges kizsákmányolását jelenti, amikor az ön politikája szintén a magyar bérek tragikus leszorításával jár.

Ön része az oknak, és az okokat nem megszünteti, hanem fokozza. Köszönöm szépen. (Taps az LMP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage