ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, az elmúlt hónapokban, a január 1-je óta eltelt hónapokban az illegális bevándorlás belépett Magyar­ország, sőt a magyar emberek hétköznapjaiba is. Ez év január 1-je óta közel 225 ezer ember lépte át illegálisan Magyarország határait. 225 ezer illegális bevándorlóval kellett szembenézniük a magyar polgároknak és a magyar hatóságoknak.

Ennek kapcsán, azt gondolom, alkalmatlanságról és káoszról talán leginkább azoknak kellene beszélni, akik még ez év júniusában is, június 18-án a következő mondatokat mondták: a bevándorlás álprobléma, ami nem jelent Magyarország számára igazi gondot. (Gőgös Zoltán: Ezt mondta a miniszterelnök is.) Ezt aznap jó néhány szocialista politikus használta Kunhalmi Ágnestől Horváth Csabán keresztül országos vezetőkig bezárólag; úgy látszik, ez akkor éppen egy szocialista mondat volt, amit kitaláltak önök. Aznap már 73 ezer illegális bevándorló volt összesen január 1-je óta, aki átlépte a magyar határt. Ugyanaznap Botka László Szeged, a határhoz legközelebb eső magyar nagyváros polgármestere úgy fogalmazott, hogy a város lakosságát egyáltalán nem zavarták a menekültek (Közbeszólás az MSZP soraiban: Így is volt.), és természetesen mindezt ő is álproblémának tartotta.

Tisztelt Képviselőtársaim! Látom, mert azóta, úgy látszik, módosult az önök álláspontja, hiszen álproblémára természetesen semmilyen megoldási javaslatuk nem volt az elmúlt hónapokban, most kidolgoztak egyet, amit benyújtottak ide a mai nappal, gondolom, kommunikációs okokból a tisztelt Ház elé; itt is tartom a kezemben. Ebben ‑ ahogy azt Tóbiás frakcióvezető úr is elmondta ‑ önök európai rendőrök és európai katonák igénybevételét látják szükségesnek az európai határok, így a magyar határok védelméhez is. De ha ez így van, akkor azt szeretném kérdezni önöktől, hogy miért nem szavazzák meg a parlamentben azt a felhatalmazást, ami lehetővé tenné, hogy magyar honvédek védjék a magyar határt. (Taps a kormánypártok soraiban.) Az európai katona és az európai rendőr, az rendben van, a magyar rendőr és a magyar katona, az már nem tetszik önöknek, tisztelt szocialista képviselőtársaim? (Szórványos taps a kormánypártok soraiban.) Itt a nagy lehetőség!

Arra szeretném kérni önöket ‑ mert perceken belül itt lesz a szavazás előttünk -, hogy szavazzák meg azt a kétharmados törvényt, amely kibővíti a rendőrök és a honvédség jogait, és lehetővé teszi, hogy a magyar honvédek védhessék a magyar határt, ami, azt gondolom, alkotmányos kötelességük és esküjükben is foglalt feladatuk.

Tisztelt Képviselőtársaim! De emellett ma fogunk arról is szavazni, hogy a jogi határzár működőképes lehessen a horvát határnál, szavazhatunk szintén egy házszabálytól való eltérésről néhány perc múlva, amit az elnök úr föl fog tenni szavazásra. Ha úgy gondolják, hogy fontos a határok védelme, akkor kérem, hogy a jogi határzár kiegészítésével kapcsolatos javaslatot is házszabálytól való eltéréssel támogassák a tisztelt Országgyűlés előtt.

Tisztelt Képviselőtársaim! Érdeklődéssel hallgattam Schiffer frakcióvezető úr szavait is, és próbáltam a következetesség, az általa képviselt következetesség vonalába beilleszteni azt a javaslatot, ami arról szólt, hogy lássuk el nyomkövető karpereccel az összes bevándorlót 30 nap után. Ezt a következetességet nem tudtam beleilleszteni semmilyen beván­dor­láspolitikai vonalba, az emberi jogi kérdésekben pedig végképp tanácstalanul állok. Úgy látszik, az emberi jogoknak van egy olyan dimenziója, ami a karpereccel összefügg, amit ön ismer, de én, illetve mi ezen a térfélen nem ismerünk. (Dr. Schiffer András: Inkább börtönbe…) Úgyhogy arra kérem, majd legközelebb világítsa meg nekünk ennek a javaslatnak az igazi mélységeit. Egyelőre nem tudtuk értelmezni, így a bevándorláspolitikai kereteink közé nem tudtuk beilleszteni.

Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, itt a Házban leginkább arra lenne szükség, hogy most mindannyian kövessünk egy nemzeti érdeket, vonatkoztassunk el attól, hogy ki milyen pártcsaládhoz tartozik, mert azt gondolom ‑ és ezt látnunk kell -, hogy az elmúlt hónapokban talán nem volt véletlen, hogy a baloldali képviselők és frakciók voltak azok, akik egy bevándorláspárti vonalat vittek itt a tisztelt Házban és a magyar közvélemény előtt, és egyébként talán az sem volt véletlen, hogy azok a kormányok és vezetők, akik bírálták Magyarországot, érdekes módon szinte mind a Szocialista Internacionáléhoz tartoznak, az osztrák kancellártól a horvát miniszterelnökig bezárólag.(Gőgös Zoltán: Angela Merkel. ‑ Tóbiás József: Angela Merkel? Az ENSZ főtitkára?) Úgy tűnik tehát, hogy ez kevésbé egy európai nemzeti vagy Európán belüli nemzetek vitája, inkább úgy tűnik, hogy a Szocialista Internacionálé vitája.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én arra szeretném kérni önöket, hogy inkább ezeknek a problémáknak a feloldásában segédkezzenek, és szavazzák meg azokat a javaslatokat, amelyek valóban lehetővé teszik a magyar határ védelmét, mert mondjuk ki őszintén: ezzel a népvándorlási áradattal csak akkor tudunk megbirkózni, ha Európa kimondja azt, hogy nem tud mindenkit befogadni (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), ha a határokat megvédjük, és a határainkon kívül tudjuk eldönteni azt, hogy kit fogadunk be, és ki az, akit nem. Köszönöm szépen megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage