DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Tisztelt Ház! Ahogy önt hallgattam, valahogy az jutott eszembe, hogy a szocialistáknak ellenzékben mindig jó ötleteik vannak arra, hogy mit kéne csinálni, kormányon pedig mindig kifogásaik vannak, hogy miért nem tudják megcsinálni. (Gőgös Zoltán: Meg is csináltuk!) Valahogy az elmúlt 25 év erről szólt a szocialisták esetében, mindig hangzatos szólamok, és utána a cselekedetekben sohasem azoknak az embereknek a védelme és támogatása, akik bérből élnének (Gőgös Zoltán: Milyen volt 2002-től, arról beszélj!), akik fizetésből élnének.

Ők ugyanis egyre nagyobb személyi jövedelemadót fizettek vagy 2006-ban megemelték nekik 5 százalékkal az áfát, míg a nemzetközi cégek valahogy mindig jól jártak, valahogy óriási profitokat vittek ki ebből az országból. Amikor pedig megfordította ezt az arányt a Fidesz-KDNP 2010-ben (Gúr Nándor: Több millió a pénzügyi szektorba!), és a cégek most már ezermilliárdos nagyságrendben kell hogy a profitjukat itt hagyják Magyarországon, és többek között, mondjuk, a rezsicsökkentés révén ott hagyják azoknál a kiskeresetű családoknál, magyar nyugdíjasoknál, a magyar polgároknál, akik kevesebbet fizetnek a közműszámláikon, akkor mindig értük aggódnak. Sohasem az emberekért aggódnak, hanem mindig ezekért a nagy cégekért, amikor döntési helyzetben vannak.

(14.00)

Kérdezem én: lehet beszélni itt a minimálbér kapcsán sok mindenről, de vajon amikor ’98 és 2002 között a Fidesz-KDNP-kormány, ha jól emlékszem, 17 ezerről 50 ezer forintra emelte a minimálbért (Gőgös Zoltán: És mennyi volt a nettó?), majd utána nyolc év alatt a szocialistáknak ezt miért csak… (Zaj az MSZP soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage