DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Tehát ’98 és 2002 között a Fidesz-KDNP 17 ezerről 50 ezer forintra emelte, majd pedig önök nyolcéves kormányzásuk alatt ezt csak hetvenegynéhány ezer forintra emelték, mert mindig arra hivatkoztak, hogy micsoda teher lenne az a munkáltatóknak, a nagy cégeknek, ha ki kellene fizetniük az embereknek ezt a bért, majd pedig a Fidesz-KDNP az elmúlt öt évben jóval 100 ezer forint fölé emelte a minimálbér összegét. Hogy lehet, hogy önök a kispénzű emberek támogatásáról beszélnek, de akik dolgoznak, és azok közül a legkevesebb fizetésből meg minimálbérből élnek meg, akkor az ő bérük megemelésénél a szocialisták sohasem jeleskedtek, amikor kormányon voltak? Ha megnézzük, önök átlagosan 2-3 ezer forinttal emelték meg a minimálbért minden évben, amikor kormányon voltak, a Fidesz-KDNP pedig 6-7 ezer forinttal emelte meg a minimálbért akkor, amikor kormányon volt. A legkisebb jövedelmű embereknek tehát sokkal inkább a Fidesz-KDNP tudta emelni az életszínvonalát.

S amit az elmúlt években csinálunk az adócsökkentések politikájában, pontosan azt a célt szolgálja, hogy több pénz maradjon azoknál az embereknél, akik dolgoznak, akik fizetésből élnek. Az, hogy most már nem 30 százalék fölötti az adókulcs, vagy akár 41 százalék ‑ már nem emlékszem, hogy az önök programjában vagy az LMP-jében szerepelt-e, hogy 40 százalék fölé kéne emelni a személyi jövedelemadó legfelső kulcsát -, hanem ezt az idén 16, jövőre pedig 15 százalékra szorítjuk le, azt jelenti, hogy mindenki többet vihet haza.

Kicsit furcsán hallgattam önnek azt a mondatát is, amikor arról beszélt, hogy a pedagógusoknak szükséges lenne a béremelése ‑ azzal természetesen minden magyarországi polgár egyetért, hogy a pedagógusok keressenek többet -, de akkor hogyhogy a szocialisták voltak azok, akik a közalkalmazottak 13. havi bérének elvételével a pedagógusok bérét is elvették, és hogyhogy nem vették észre, hogy az elmúlt években már körülbelül 40 százalékkal sikerült megemelni a pedagógusok fizetését? Ők voltak az elsők a béremelések politikájában, akik érezhető mértékű fizetésemelést kaptak. És az idén október elején, két hét múlva eljön az az időpont, amikor az idén szeptember 1-jétől tovább emelkedő fizetést is immár emelt összeggel kapják meg a pedagógusok. Ne feledje el, képviselő úr: 2013-ban ez 36 milliárd forint volt, 2014-ben 120 milliárd forint volt, és az idén is több mint 30 milliárd forint az az összeg, amit pluszban kapnak a pedagógusok.

De beszélhetünk a szociális dolgozókról is, hiszen bár a Fidesz-KDNP mindent elkövetett, hogy az ő bérük is emelkedjen, egyrészről ágazati bérpótlékot vezettünk be 2014-ben, ez 12 milliárd forint plusz volt az itt dolgozóknak, az idei évben pluszjuttatással további 7 milliárd forinttal nő az itt dolgozók összbértömege; az MSZP-időszakban valahogy ezt nem sikerült megtenni. Túl azon, hogy a térítési díjak emelésére önök törvényi lehetőséget adtak, ettől függetlenül a szociális ágazatban dolgozóknak önök sem emelték az utolsó éveikben a fizetését.

De elfelejtettek állami bérplafont bevezetni, és az emberek eladósodottsága kapcsán egyik-másik politikusuk azt mondta széttárt karokkal, hogy bizony ezek az emberek felvették ezeket a hiteleket, az állam nem tud rajtuk segíteni. A Fidesz-KDNP-kormánynak kellett eljönni, hogy több lépcsőben a devizahitel-csapdában vergődő embereken valahogy tudjunk segíteni. Hozzáteszem, itt ismételten önök a bankokért aggódtak és nem az állampolgárokért.

Azt javaslom a szocialista kormányzatnak, hogy ha már presztízsberuházásokról beszélnek, ne feledjék el a saját kormányzati negyedüket. Mi olyan épületeket építettünk vagy újítottunk fel, amelyek minden magyar polgár büszkeségére szolgálnak. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage