KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Azt a tényt ma már senki nem vitatja, hogy a Magyar­országra érkező illegális migránsok több mint 97 százaléka nem Magyarországon lépte át az Unió határait, hanem Görögországban, a fennmaradó 3 százalék pedig valószínűleg Bulgáriában. Ezek az emberek olyan országokat érintve értek Magyarországra, mint Macedónia, Szerbia, amelyek biztonságos országok. Ezekben az országokban ‑ akár Görögországban, akár Macedóniában, akár Szerbiában ‑ az illegális migránsoknak nem volt veszélyben az életük, nem volt veszélyben a családjuk élete, nem volt veszélyben a biztonságuk. Ezek az emberek főleg annak az információnak a birtokában vagy hatására indultak el Nyugat-Európa felé, hogy a törökországi táborokban, illetve a Libanonban vagy Jordániában lévő táborokban csökkentik az ellátás színvonalát, illetve konkrét meghívást kaptak Németországból, hogy Németország minden szíriai menekültet befogad.

(14.10)

Ez az információ szeptember elején hangzott el, ezt követően került Magyarország olyan helyzetbe, hogy több százezer illegális migráns érte el Magyarországot. Ezért kellett a kormánynak ebben a helyzetben olyan döntést hozni, hogy Magyarországot meg kell védeni. Ezért terjesztettük a parlament elé azokat a törvényeket, annak a tíz feles törvénynek a módosítását, amelyeket szeptember elején elfogadott a parlament, illetve azoknak a kétharmados törvényeknek, a honvédségről, a honvédelemről és a rendőrségről szóló törvényeknek a módosítását, amelyeknek vitáit most folytatjuk le, és amelyeket sajnos szeptember 4-én, a baloldal szavazatainak „köszönhetően” nem tudott elfogadni a parlament.

Tehát a szeptember 15-én életbe lépett szigorítások hatására, amikor is a parlament súlyos büntetést helyezett kilátásba az embercsempészekkel szemben, az illegális migránsokkal szemben, akik a határt illegális módon lépik át, a határzárat megrongálják, vagy a műszaki zár építését akadályozzák, ezen intézkedések hatására szeptember 15-től jelentős eredményeket tudtunk elérni.

Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Engedje meg, hogy néhány számot is mondjak ennek bizonyítására. Szeptember 14-én 9830 fő lépett be illegális módon Magyarországra a szerb-magyar határon; tehát 9830 fő. Ezen a hétvégén, tehát az elmúlt 72 órában 20 176 fő lépett be illegális módon Magyarországra, szerb viszonylatban 722 fő, horvát viszonylatban 19 436 fő. Tehát azt lehet mondani, hogy a műszaki határzár, a jogi védelem és az élőerős védelem együttesen azt a helyzetet eredményezte, hogy míg szeptember 14-én közel 10 ezer illegális migráns lépte át a magyar-szerb határt, addig az elmúlt 72 órában napi átlagban 240 fő lépett be. Természetesen ez is 240 fővel több a kelleténél, és azon dolgozunk, ezt a kormány kezdettől világossá tette, hogy illegális módon, törvénysértő módon lehetőleg egyetlenegy illegális migráns se tudja átlépni Magyarország határait.

Képviselő úr az illegális migráció kapcsán az embercsempészet elleni szigorúbb fellépést kérte számon. Szeretném emlékeztetni, hogy a parlament által elfogadott büntetőtörvénykönyv-módosítás súlyosan, jelentős mértékben megemelte ennek a bűncselekménynek a büntetési tételeit, a rendőrség határozottan föllép. Több mint 1200 embercsempészt fogott el a magyar rendőrség és indított eljárást. Természetesen még többet kell tenni azért, hogy az embercsempészek ellen még hatékonyabban tudjunk fellépni, de ez a rendőrség számára világosan megfogalmazott cél.

Ami a határőrség visszaállítását illeti, szeretném elmondani, hogy az országos rendőrfőkapitány úr 2015. szeptember 1-jével rendelkezett arról, hogy a Készenléti Rendőrség szervezeti keretein belül létrehozza a határrendészeti igazgatóságot. Ennek keretében határvadász bevetési osztályok jöttek létre, 2106 fővel hozta létre ezt az országos főkapitány úr, és ennek létszáma ma már 3600 fő.

A civil védelmi erők bevonásával kapcsolatban szeretném elmondani (Az elnök csenget.), hogy a polgárőrségre számítunk ebben a nagyon fontos feladatban, és a polgárőrség országos elnöke erre hajlandóságot is mutatott nyilatkozatában. Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage