ROGÁN ANTAL (Fidesz): Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Valóban, itt a Házban, azt hiszem, ma elég alaposan és hosszasan beszéltünk a bevándorlásról, az újkori népvándorlásról. Mert azt hiszem, ahogy követtem itt a különféle hozzászólásokat, ezt tisztázzuk, tegyük is világossá, hogy nem mindenki osztja ugyan ezt az álláspontot, de nekem meggyőződésem, hogy amiről itt szó van, az valójában egy újkori népvándorlás. Miniszterelnök úr a hozzászólása elején világosan elmondta azokat a számokat, amelyekből kiderül, hogy több millió potenciális megélhetési bevándorló van az Európai Unió területén kívül, akik elsődleges célközönségnek az Európai Uniót tekintik. Azt gondolom, ha erre nem lesz egy világos, egyértelmű stratégiája az Európai Uniónak, akkor gyakorlatilag egy egyre tömegesebbé váló és széles hullámokban érkező újkori népvándorlás fogja folyamatosan ostromolni az Európai Unió országhatárait. Ennek az újkori népvándorlásnak az utánpótlása szinte kimeríthetetlen. Ez a számokból, amelyeket miniszterelnök úr is felsorolt, elég világosan látszik.

Tisztelt Képviselőtársaim! Egy ilyen újkori népvándorlás nemcsak a határőrizeti szerveket, az Európai Unió különféle hatóságait meg az európai népeket teheti próbára, hanem értelemszerűen magát az Európai Uniót mint konstrukciót, mint intézményt is. Valóban szembe kell néznünk azzal a ténnyel, hogy az Európai Unió képes-e egyszerre több millió embert befogadni és integrálni. Képes-e arra, hogy mindannyiuknak valamilyen formában megélhetést biztosítson? Képes-e arra, hogy egy alapvetően más kulturális közegből érkező embereket egy keresztény Európába, egy keresztény európai kultúrkörbe integráljon? És itt most nem vallásról beszélünk, mert a kultúrkör és a vallás ebből a szempontból két különböző dolog. A szokásjogok különböző dolgok. Az, hogy egyáltalán elfogadják-e az európai kultúra, a keresztény kultúra alapján álló törvényeket, vagy a saját szokásaikon alapuló, belső törvények alapján élik még az Európai Unión belül is az életüket? Láthatjuk, hogy az Európai Unió több országában párhuzamos társadalmak élnek egymás mellett.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ezekre a választ valóban európai szinten kell megadni. És az Európai Unió válasza nem lehet a korlátlan és egyetemes befogadás. Már csak azért sem, mert nyilvánvaló, hogy ebben Európa népei nem értenek egyet. És itt, tisztelt képviselőtársaim, első helyen szögezzük le, hogy Magyarországon mindenki elmondhatta a véleményét. A magyar kormány, mielőtt ezzel a helyzettel kapcsolatban bármiféle döntést meghozott volna, széles körű nemzeti konzultációt hirdetett. Minden családnak, minden magyar embernek volt lehetősége arra, hogy a véleményét elmondhassa. Ezt több mint 1 millióan megtették. Azóta a közvélemény-kutatások is azt mutatják, hogy ugyanúgy, ahogy a konzultáción, a közvélemény-kutatásokban is a magyar emberek több mint 80 százaléka világossá és egyértelművé tette, hogy döntöttek, és azt várják el a kormánytól, hogy védjük meg Magyarországot, védjük meg az ország határait.

Ennek rendeltük alá az utóbbi időben meghozott intézkedéseket is. Szeretnék még egyszer mindenkit emlékeztetni arra, tisztelt képviselőtársaim, hogy a védelemhez nem egész egyszerűen csak egy műszaki építményre van szükség. Szükség van hozzá élő emberi erőre, szükség van hozzá a honvédségre és a rendőrökre a határon, szükség van a nekik adott felhatalmazásra, szükség van egy működőképes jogi határzárra, hogy azok, akik nem tartják be törvényeinket, és a műszaki határzár megsértésével a volt zöldhatáron keresztül próbálnak bejutni az országba, azok szembenézzenek a büntetőjogi következményekkel. Tisztelt Képviselőtársaim! Minderre együttesen van szükség. Ez a teljes értékű határzár: a jogi határzár, a műszaki határzár és a mellé rendelt élőerő, a honvédség, illetve az ahhoz kapcsolódó rendőrség.

Tisztelt Képviselőtársaim! Ennek a rendszernek a működéséhez ma a parlamentnek nagyon fontos döntéseket kell meghoznia. Ezért még egyszer erről a helyről, a most következő szavazás előtt két dologra is szeretném kérni tisztelt ellenzéki képviselőtársaimat. Azokat, akik valóban fontosnak tartják a határok védelmét, és most már úgy látom, mintha a szocialisták is csatlakoztak volna ehhez, azokat arra szeretném kérni, biztosítsák, hogy ezt a magyar rendőrség és a Magyar Honvédség megtehesse. Ezért szavazzák meg azt a kétharmados törvényt, amely felhatalmazást ad a magyar honvédeknek arra, hogy védhessék az ország határait.

A másik oldalról pedig, tisztelt képviselőtársaim, arra szeretném kérni mindannyiukat, szavazzák meg azt a házszabálytól való eltérést is, ami biztosítja, hogy a jogi határzár működőképes legyen a horvát határon is. Mert amennyiben a parlament ma megadja a felhatalmazást és a honvédséget mozgósítani tudjuk a horvát határ védelméhez, ott helyben a bírósági illetékességeket is nyilvánvalóvá kell tenni. (Az elnök csenget.) Lehetővé kell tenni, hogy a pécsi járásbíróság is eljárhasson a vonatkozó határsértési ügyekben. Kérem önöket tehát, hogy mai döntésükkel támogassák a kormányt és az országhatárok védelmét. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypárti frakciókban.)

(14.20)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage