KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Frakcióvezető Úr! Valóban, a magyar-szerb határ sikeres megvédése után újabb nagyon fontos és nagyon nehéz feladatot kell megvalósítani: a magyar-horvát határ védelmét, és ehhez az szükséges, tisztelt Országgyűlés, hogy a parlament ma megadja azokat a felhatalmazásokat a Magyar Honvédségről és a honvédek jogállásáról szóló törvény, valamint a rendőrségről szóló törvény módosítása kapcsán, amelyek ahhoz szükségesek, hogy például a Magyar Honvédség is közreműködhessen a magyar államhatár megvédésében.

Tisztelt Országgyűlés! Járva az országot azt tapasztalom, hogy az emberek támogatják a kormánynak azt az erőfeszítését, hogy megvédjük a határokat, hiszen úgy, ahogy Rogán Antal képviselőtársam hozzászólásában elmondta, a nemzeti konzultációk során világosan kinyilvánították véleményüket, azt várják el a kormánytól, hogy védjük meg Magyarország határait, védjük meg a magyar embereket. Ennek a feladatnak csak úgy tudunk eleget tenni, ha a honvédséget felhatalmazzuk az államhatár védelmében való közreműködésre.

Tisztelt Képviselőtársaim! Én azt tapasztalom, hogy az emberek azt várják el, hogy egy ilyen helyzetben lévő ország minden erejét igénybe vegye, minden törvényes erejét felhasználja annak érdekében, hogy eleget tudjunk tenni az ország, a polgárai biztonságának. És valóban úgy, ahogy képviselőtársam is elmondta, ehhez szükség van arra, hogy az ideiglenes műszaki határzár működjön azokon a szakaszokon, és ezeken az új szakaszokon is működjön, minden élőerőt igénybe tudjunk venni, és a jogi határzár is működjön úgy, ahogy a benyújtott törvényjavaslatban erre konkrét javaslatot is megfogalmaztunk.

Tisztelt Országgyűlés! Orbán Viktor miniszterelnök úr a napirend előtti hozzászólásában, illetőleg a hozzászólásokra adott válaszában világosan elmondta, hogy Magyarország kezelni tudja ezt a helyzetet, de összeurópai megoldásra van szükség. Ennek az összeurópai megoldásnak álláspontunk szerint az első és legfontosabb momentuma az, hogy mindenki tegyen eleget a határok megvédésének, mindenki teljesítse a schengeni egyezmény követelményeit. Ennek a schengeni egyezménynek a legfontosabb pontja, a 9. § (1) bekezdése kimondja, hogy a schengeni külső határt csak hivatalos határátkelőhelyen lehet megnyitni, kimondja azt is, hogy ezt csak a törvényes nyitvatartási időben lehet átlépni, és kimondja azt is, hogy ezeket csak törvényes okmányokkal lehet átlépni.

Tisztelt Országgyűlés! Ezekre is tekintettel úgy gondolom, hogy nagyon fontos törvények meghozatala előtt áll az Országgyűlés, és ha megkapjuk ezekhez a javaslatokhoz azt a támogatást, amely ezek elfogadásához szükséges, akkor az emberek világos véleményének, azon több mint egymillió ember állásfoglalásának teszünk eleget, akik világosan megfogalmazták a követelményt, hogy védjük meg Európa határait, és védjük meg a magyar határokat is.

Ezért kérem tisztelettel az Országgyűlést, kérem a pártokat, hogy szavazzák meg ezeket a törvényeket. Van egy régi magyar bölcsesség: amit ma megtehetsz, ne halaszd holnapra. Ezt kérem a tisztelt Országgyűléstől, ezt ajánlom a tisztelt figyelmükbe. Köszönöm megtisztelő figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage