KONTRÁT KÁROLY belügyminisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Jó eredményekről tudok beszámolni a déli határszakasz megerősítése ügyében. Úgy, ahogy ön elmondta, egyrészt fizikai élőerős védelemmel láttuk el a déli határszakaszt, másrészt elkészült a biztonsági határzár és a műszaki zár, és a jogi védelem is szeptember 15-ével hatályba lépett.

Hadd mondjak egy adatot! A jogi védelem hatálybalépése előtti napon, szeptember 14-én a magyar-szerb határon 9830 illegális migránst fogtak el a rendőrök, tehát 9830-at. Ezen a hétvégén az elfogott illegális migránsok száma 20 176, ebből szerb viszonylatban 72 óra alatt 722, tehát egy nap alatt 240 fő illegális migránst fogtak el. Tehát szeptember 14-én a jogi védelem és a biztonsági határzár hatálybalépése előtt majdnem tízezret, ez pedig 240-re csökkent a jogi védelem, az élőerős védelem és a biztonsági határzár működése kapcsán.

Engedje meg, hogy mondjak néhány adatot is a bírósági eljárást illetően: 101 érdemi bűnösséget megállapító, egy vagy két év kiutasítást tartalmazó ítélet született, 5 darab ügyésznek való visszaküldés, vádlott meg nem jelenése okán gyorsított eljárás lefolytatásának akadálya miatt, 13 darab előzetes letartóztatás ügyében tartott meghallgatást a bíróság, 7 esetben előzetes letartóztatást rendelt el, 6 esetben házi őrizetet rendelt el.

(A jegyzői székben dr. Tiba Istvánt Gelencsér Attila váltja fel.)

A tranzitzónák működésével kapcsolatban pedig azt szeretném elmondani, hogy szeptember 15-től 459 ember jelentkezett Röszkén, illetőleg Tompán a tranzitzónába, 459-en terjesztettek elő kérelmet, ebből az elutasított kérelmek száma 42, a befogadott kérelmek száma 383.

Folytatom majd az egyperces időkeretben. Köszönöm szépen. (Taps a Fidesz soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage