DEMETER ZOLTÁN (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Zoran Milanović horvát miniszterelnök pár nappal ezelőtt még azért támadta Magyarországot, mert állítólag mi, magyarok nem jól bánunk a migránsokkal, és közölte, hogy ellenben ők mindenkit befogadnak, sőt még gondjukat is viselik a bevándorlóknak. Ehhez képest mit láttunk vagy mit látunk? Azt látjuk, hogy a horvát befogadó rendszer egy nap alatt összeroppant. A horvát kormány jelen pillanatban is azzal van elfoglalva, hogy a magyar határ felé szállítsa a migránsokat és nem azzal, hogy biztosítsa nekik a szükséges feltételeket, ahogyan egyébként ezt ő maga is elismerte.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a horvátok, megszegve nemzetközi és európai uniós kötelezettségeiket is, semmiféle regisztrációt nem végeznek a beözönlő illegális bevándorlók esetében, így ezrek ellenőrizetlenül lépnek az Európai Unió területére, komoly biztonsági kockázatot okozva a közösségnek. Nebojša Stefanović szerb belügyminiszter egyébként meglepetésének adott hangot, hogy Horvátország már több hónapja figyeli a migránsválságot a szomszédos Szerbiában, mégsem volt felkészülve arra, hogy hasonló esetben hogyan kezelje a helyzetet.

Örömmel értesültem ugyanakkor, hogy Beremend térségében, ahogyan miniszterelnök úr is a napirend előtti felszólalásában említette, a Magyar Honvédség és a magyar rendőrség megkezdte a fizikai akadály megépítését, gyorstelepítésű kerítést állítanak annak érdekében, hogy megelőzzék további illegális határátlépések lehetőségét. (Az elnök csenget.) Nem tehetünk mást, meg kell védenünk határainkat.

Ezért kérdezem, mit tehet a kormány a horvát államvezetés tűrhetetlen magatartásával szemben. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage