DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Igazából egyetlenegy számsor is elegendő lenne arra, hogy képviselő úr állításait cáfolja. Ez az államilag támogatott szakképzésbe lépők száma a rezidensek területén. Itt 2010-ben 420 fő volt, aztán ’11-ben lett 729, aztán ’12-ben 803, aztán ’13-ban 865, majd 2014-ben 940 fő. Tehát a 420-ból 940-re emeltük az ebben a szakképzésben részt vevő rezidenseknek a számát. Azt hiszem, ez önmagában bizonyítja azt, hogy mit mulasztott el előtte a szocialista kormányzat, és ha jó kezekben van az ország sorsa, akkor mit lehet az egészségügy területén is javítani a fiatal orvosok helyzetén és ezáltal az egész magyar egészségügy helyzetén és a betegek állapotán. Az különösen pikáns, hogy egyszerre beszél arról a tisztelt képviselő úr, hogy orvosok elvándorolnak Magyarországról, és az MSZP ezt hónapok vagy évek óta hangoztatja, miközben azt mondja, hogy Magyar­országon meg túl sok fiatal orvos lenne.

De engedje meg, hogy elmondjam a rendszer lényegét, amivel ön is megértheti, hogy pontosan ezek mögött a számok mögött milyen rendszer-átalakítás zajlik. Ugyanis az idei évtől kezdve sikerült elérnünk azt, hogy innentől kezdve a rezidensek bérét nem az egyes kórházaknak kell kigazdálkodni, hanem központilag ebből az ön által is idézett intézményből fizetjük ki az összes rezidensnek a teljes szakképzési díját és magát a bérét is, a teljes rezidensi időtartam alatt. Ugyanis a korábbi időkben a kórházak ellenérdekeltek voltak abban bizonyos szempontból, hogy rezidenseket vegyenek föl, hiszen ezáltal a már 40-50-60 éves orvosoknak vagy az ápolók bérkeretének a terhére vették föl ezeket a rezidenseket.

Tehát nem volt lehetősége a fiatal végzett orvosoknak arra széles körben, hogy itt Magyarországon kezdjék el a tevékenységüket, és egy részük ezért is ment el külföldre. De most, hogy lényegében a kórháznak ingyen van a rezidens (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), így abban bízunk, hogy sokkal többeket fognak fölvenni, és sokkal többen maradnak itthon.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage