FONT SÁNDOR (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Nemrégiben hallhattunk tájékoztatást a Miniszterelnökségről, hogy az Európai Bizottsághoz korábban egyeztetésre benyújtott vidékfejlesztési programmal kapcsolatban csak kisebb szakmai és technikai észrevételek érkeztek, amelyeket a Miniszterelnökség kezelt, és már hivatalosan is megküldte a rájuk adott válaszokat. Ezzel gyakorlatilag minden akadály elhárult a program hivatalos brüsszeli jóváhagyása elől. Azt már a korábbi tervekből tudjuk, hogy a vidékfejlesztési programban rendelkezésre álló mintegy 1300 milliárd forint elsősorban a vidéki munkahelyek megőrzésére és új mezőgazdasági munkahelyek teremtésére lesz felhasználható.

A program leginkább a munkaigényes ágazatokra fókuszál, kiemelt támogatási lehetőségekhez jut tehát az állattenyésztés, a zöldség- és gyümölcstermesztés, a kertészet és az élelmiszer-feldolgozás. A kis- és közepes gazdaságok, ezen belül is a családi gazdaságok támogatása szintén fontos meghatározója a vidékfejlesztési programnak, hiszen ezek a vállalkozások jelentős munkahelyteremtő képességekkel rendelkeznek, és sok embert képesek foglalkoztatni. Már csak a pályázati kiírásokra várnak és várunk türelemmel, de talán már sokan türelmetlenül.

Kérdezni szeretném államtitkár urat, hogy milyen szakaszban tart most az előkészítés, várhatóan mikor jelenhetnek meg a pályázatok, és melyek lesznek ezek. Közismert, hogy az AKG-program körül sok vita volt, és itt szeretném megköszönni azt a tájékoztató füzetet, amit a gazdálkodók megkaptak. Esetleg, ha már a kiadotthoz képest változás van, akkor megköszönnénk a tájékoztatást. Egész konkrétan az ültetett telepítések 20 éves időtartamára vonatkoztatott kérdéskörben vita alakult ki.

Kérdezném, hogy a korábbiakhoz képest milyen változások lesznek egyáltalán az eljárási rendben, és a gazdálkodók hol tájékozódhatnak leghamarabb az új eljárási szabályokról, és az egyes pályázatokkal kapcsolatosan mennyi idejük lesz a pályázat benyújtására. Várom megtisztelő válaszát. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokban.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage