SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm, államtitkár úr. Azt őszintén szólva értékelem, hogy a legtöbb hasonló interpellációval szemben legalább tényleg a kérdésekre próbált válaszolni, és kitért mindenre, amit kérdeztem. Ezt igazán értékelem, ezzel együtt sem tudom elfogadni a válaszát, mert több helyen azért érdemi választ nem kaptam. Államtitkár úr, a határátkeléssel alapvetően nem az a probléma, tehát nem arról kellene beszélni, hogy az ukránok hogyan léptetnek be, meg hogy van-e elég határátkelő. A probléma nálunk van, államtitkár úr. Nincsen elég vámos, nincsen elég ember, aki a határátkelő zavartalanságát biztosítani tudja. Ugye, ezt számos alkalommal elmondtuk, itt most nem az ukránokkal kötött egyezményekre kellene hivatkozni, hanem a magyar kormánynak megoldania ezt a kérdést.

A Kárpátalján tartózkodással kapcsolatban, államtitkár úr, szintén nem az egyezményt kellene ismertetnie, ezt eddig is tudtuk, ugyanakkor az komoly problémát fog jelenteni, hiszen arról van szó, hogy sokan, akik magyar útlevéllel utaztak, ezek után gyakorlatilag a saját szülőföldjükön nem fognak tudni otthon tartózkodni, nem fognak tudni hazajárni.

A besorozásokkal kapcsolatban pedig ne a kárpátaljai magyaroknak a vezetőjére hivatkozzon, kérdezze meg a kárpátaljai magyar embereket, a kárpátaljai magyar anyákat meg feleségeket, hogy el akarják-e engedni bármilyen kvóta alapján a fiaikat meg a férjeiket a háborúba. Semmilyen kvótát nem tudunk elfogadni, egyetlenegy magyar áldozat is sok. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiból.)

Előző Következő

Eleje Tartalom Homepage